Cardul de sanatate, platit din bani publici

12 iunie 2012 | 1 comentariu |

Ministerul Sanatatii (MS) anunta ca intentioneaza sa sustina de la bugetul public cheltuielile aferente producerii cardului national de asigurari de sanatate. Astfel, cheltuielile privind producerea solutiilor informatice pentru administrarea cardului sa fie suportate de CNAS, din Fondul Unic de Asigurari, iar cetatenii sa fie scutiti de plata celor doi euro la intrarea in posesia documentului, MS suportand cheltuielile de distributie.

Potrivit proiectului de act normativ, pentru plata si distributia cardului national de asigurari sociale de sanatate se va incheia un contract intre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu C.N. „Imprimeria Nationala” SA, care primeste in avans 30% din fondurile alocate anual pentru producerea cardului.

In acest sens, pe pagina de web a ministerului, www.ms.ro, se afla publicat in dezbatere publica proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind Reforma in domeniul Sanatatii.

 

De la „Vladica” pana la „Opinca”

 

Vrem ca toata populatia sa primeasca si sa utilizeze cardul de sanatate pentru ca acesta, impreuna cu reteta electronica si  dosarul electronic fac parte din proiectul de control si disciplina financiara a sistemului de asigurari de sanatate. Era putin probabil ca toti asiguratii ar fi fost de acord sa plateasca producerea cardului. Din aceasta cauza am discutat cu reprezentantii Ministerului de Finante si am gasit o solutie financiara prin care sa suportam de la bugetul de stat cheltuielile pentru producerea cardului, astfel incat sa ne asiguram ca toti cetatenii vor primii acest card”, declara dr. Vasile Cepoi, Ministrul Sanatatii.

Exista si o situatie speciala, in care asiguratul va trebui sa suporte  cheltuielile de producere si distributie a cardului de sanatate, atunci cand asiguratul solicita eliberarea unui card duplicat, exceptand cazul in care aceasta se face din motive tehnice de functionare.

Conform informatiilor primite din partea reprezentantilor CNAS, producerea cardului national de sanatate va incepe din luna august a acestui an, iar Imprimeria Nationala va tipari, lunar,  un milion de exemplare.

 

Medicii de familie distribuie documentul

 

Ca si in cazul Carnetelor de asigurat eliberate in urma cu 10 ani, Cardul  de sanatate va fi distribuit catre asigurati de catre CJAS, prin intermediul cabinetelor medicilor de familie.

Documentul va contine toate informatiile privind calitatea de asigurat, precum si date medicale personale cum ar fi grupa de sange, predispozitia la alergii sau avizul pentru donarea de organe. El trebuia realizat inca de acum cinci ani, dar MS si CNAS nu au reusit sa puna proiectul in aplicare, acesta fiind contestat chiar si in ultimul an de cateva ori.

Pana la inceputul lunii iunie, reprezentantii CNAS si cei ai SIVECO, firma care se ocupa de implementarea Platformei Informatice a Sistemului de Sanatate s-au intalnit de peste 30 de ori pe tema Cardului de sanatate.

Cardul national de sanatate va fi distribuit din luna august, urmand ca din noiembrie 2012 sa fie impartit cu prioritate intr-un centru pilot, un judet asupra caruia autoritatile nu s-au hotarat deocamdata. Pana cand vor fi distribuite toate cardurile, identificarea pacientilor se va face cu buletinul, pe baza CNP.Comentarii (1)

  1. NU VREAU CARD... spune:

    …si nu am nevoie nici de reteta electronica, ori dosar electronic. Dece cheltuiti banii de la buget pe tampenii? Hotilor ! In buzunarele cui ii indesati?
    Banii astia sunt necesari pentru suplimentarea cadrelor medicale, pt dotarea corespunzatoare a spitalelor, pt achizitionarea tratamentelor din pragramele nationale si nu numai. Aici trebuiesc investiti banii astia. Multora li se impune la internarea in spital sa-si faca rost de medicamente pe cheltuiala proprie, Atunci la ce bun aceste carduri/retete/dosare electronice? N-am nevoie de ele! Ca sa nu mai amintesc ca nenorocitul asta de sistem electronic este o gaura neagra, O gaura care va inghiti vesnic sume enorme de bani, caci nu se face numai acum cheltuiala, ci si pe viitor sistemul trebuie intretinut, deci alti bani pt schimbari de aparaturi, sumedenie de specialisti. Asta nu e dezvoltare in beneficiul pacientilor ci mai degraba o hotie, un genocid. NU va doare pe voi de omul sarman si de sanatatea lui, ci vreti numai sa-l inrobiti, sa-l supuneti, sa-l controlati cu sistemul asta nenorocit. Dea Dumnezeu sa nu va reuseasca hotia asta!

Adaugati un comentariu


 

*