Cat timp trebuie sa stam la soare pentru necesarul de vitamina D

17 martie 2017 | 0 comentarii |

Expunerea la soare reprezinta principala cale naturala prin care organismul se „alimenteaza” cu aceasta vitamina, in conditiile in care exista foarte putine alimente care o contin.

 

beneficii soareDeficitul de vitamina D este asociat cu un risc crescut de aparitie a unor afectiuni, iar sinteza sa prin piele, realizata in urma expunerii la soare, reprezinta principala sursa naturala pri care organismul primeste acest nutrient, in conditiile in care exista foarte putine alimente care il contin. Desi expunerea la radiatiile solare ultraviolete poate contribui la aparitia eritemului solar, a cancerului de piele si a imbatranirii premature a pielii, in conditiile in care expunerea este exagerata si la ore nepotrivite, aceasta contribuie totodata la reducerea tensiunii sanguine, la sinteza vitaminei D si sustine tratamentul mai multor afectiuni. Apare, astfel, intrebarea fireasca referitoare la cat timp este necesara expunerea la soare pentru a asigura sinteza necesarului de vitamina D, evitand totodata neplacerile cauzate de razele ultraviolete.

Cercetatorul american Michael F. Holick, medic endocrinolog si profesor de Medicina, Fiziologie si Biofizica, o autoritate in studiul rolului vitaminei D pentru organism, ne spune ca „pentru sanatatea umana, soarele este la fel de natural cum sunt hrana, apa, oxigenul si activitatea fizica. O expunere corecta si moderata la soare duce la formarea si mentinerea unui nivel adecvat de 25-vitamina D in sange si poate preveni o diversitate de boli, inclusiv cancer, accident vascular, atac de cord, hipertensiune arteriala si boli autoimune ca diabetul de tip I (insulino dependent – n.tr.) si scleroza multipla. La fel cum daca mancati sau faceti prea mult exercitiu fizic poate duce la consecinte nedorite, la fel si cu prea mult soare”.

 

soare copiiCercetatorul ne atrage atentia ca principalii factori care influenteaza intensitatea radiatiilor UV, responsabile de productia si cantitatea vitaminei D sunt: ora, anotimpul, latitudinea, altitudinea, conditiile meteo, reflexia luminii si poluarea. Pentru a produce vitamina D necesara pentru imunitate dar fara a ne expune riscurilor de cancer cutanat este necesar sa evitam arsurile de piele, profitand de conditiile in care acest lucru este posibil, fara protectie solara (in timpul perioadei sigure de expunere la soare). Factorul de protectie solara (SPF) din creme impiedica organismul sa produca vitamina D de la soare. Este insa la fel de necesara protectia maxima sau chiar evitarea expunerii, dupa ce a trecut acest timp.

Dr. Holick sustine ca expunerea unui sfert din suprafata corpului la soare, de doua-trei ori pe saptamana si fara protectie in perioada mai-octombrie (de obicei) este ceea ce ii trebui organismului pentru a beneficia de vitamina D necesara. In restul anului este necesara protectia solara si chiar evitarea expunerii mai mult de 10-15 minute, pentru a reduce atat riscul de cancer de piele si de riduri.

Profitand de aerosoli dimineata si seara, ii oferim organismului doza necesara din aceasta vitamina. Cu cat mai mare este suprafata expusa la soare, cu atat mai mare este cantitatea de vitamina D produsa, asa ca timpul necesar expunerii este cu atat mai scurt.

 

soarele si aportul de vitamina dO echipa de oameni de stiinta din Spania a estimat, de asemenea, durata expunerii la radiatiile solare necesara pentru a obtine dozele recomandate de vitamina D, in urma unui studiu. Daca primavara si vara, 10-20 de minute petrecute la soare sunt suficiente in acest scop, in lunile de iarna este nevoie de aproape doua ore pentru a atinge nivelurile optime, de aceea marea majoritate a populatiei se confrunta cu o carenta a acestei vitamine in sezonul rece. Cercetatorii au analizat radiatia solara in zona Valencia, intre orele 12:30 si 13:30, timp de patru luni pe an, cate una in fiecare sezon, in perioada 20032010. Au ajuns astfel la concluzia ca, in functie de sezon, este esential sa se tina cont atat de gradul de acoperire a pielii, cat si de postura si de forma corpului. De asemenea, varsta joaca si ea un rol important, persoanele mai in varsta sintetizand cu mai mare dificultate vitamina D.

Studiul a relevat faptul ca in vederea obtinerii dozei zilnice recomandate de vitamina D, echivalenta cu 1.000 de unitati internationale, timpul minim de expunere la soare este de aproximativ 130 de minute in luna ianuarie, cu circa 10% din corp expus la soare, in jur de 10 minute in aprilie si iunie, cu 25% din corp acoperit si de circa 30 de minute in octombrie.

Aceste calcule au fost realizate pe fenotipul 3 de piele, insa cifrele pot suferi modificari in cazul celor care au tenul mai deschis sau mai inchis la culoare.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*