Ce i-au cerut copiii ministrului Rafila
Câțiva copii care s-au aflat, astăzi, de ziua lor, la Ministerul Sănătății, și-au exprimat dorința suplimentării numărului consilierilor școlari și al asistenților medicali din școli, gratuitatea serviciilor de terapie, nutriție și suport psihiatric, implementarea educației pentru sănătate în școli.
Situația copilului în România rămâne una marcată de disparități severe, inechitatea fiind prezentă în viața copiilor români încă de la naștere: România rămâne în topul mortalității infantile, peste media din UE, în ultimii doi ani a crescut dramatic mortalitatea maternă, aproape jumătate dintre nașterile la mame sub 15 ani sunt înregistrate în țara noastră, una dintre cauzele majore ale acestei stări de fapt fiind sărăcia.
În contextul Zilei Internaționale a Copilului, 100 de copii, din 14 județe și din București au participat la Forumul Național al Copiilor, organizat de „Salvați Copiii” România în parteneriat cu Senatul României. Cu acest prilej, copiii au fost alături de specialiști care au organizat ateliere educative și au oferit sprijin în procesul de conștientizare și implicare, după care au avut parte de activități ludice, așa cum este normal de Ziua Copilului.
Peste 100 de copii care fac parte din programele Salvați Copiii s-au bucurat de activitățile organizației. „La mulți ani tuturor copiilor!”, a transmis „Salvați Copiii”.
În cadrul Forumului Național al Copiilor au fost organizate întâlniri cu autoritățile, după care, copiii au mers la Inspectoratul General al Poliției Române, Agenția-Națională-Antidrog, Senatul României, Ministerul Sănătăţii și Autoritatea Națională Pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, unde au transmis mesajele lor.
„Copiii au dezbătut, au fost provocați, întrebați, organizați și credem că ceea ce rămâne în urma structurii participative pe care am creat-o este că ei vor mai mult dialog cu autoritățile în varii topicuri. Dacă vorbim despre consumul de substanțe periculoase, violență în școli, siguranță online, tulburări alimentare, jocuri de noroc, sănătate emoțională, atunci pentru ei important este să fie ascultați, înțeleși și să creeze acea legătură de încredere care să le permită o deschidere, pe mai departe”.
O delegație a copiilor a fost primită de ministrul Alexandru Rafila, la Ministerul Sănătăţii, unde copiii au fost primiți de ministru și de secretarul de stat Adriana Pistol, cărora le-au transmis care sunt problemele cu care se confruntă și care sunt soluțiile pe care ei le propun.
„Printre măsurile pe care aceștia le-au discutat împreună cu ministrul Sănătății s-au regăsit necesitatea suplimentării locurilor de consilieri școlari și asistenți medicali din cadrul unităților de învățământ și pregătirea specializată a acestora, gratuitatea serviciilor de terapie, nutriție și suport psihiatric, dezvoltarea de programe suport pentru părinți și profesori despre dezvoltarea abilităților socio-emoțional”, arată Salvați Copiii.
De asemenea, a existat dorința comună de a implementa educația pentru sănătate ca materie interactivă, actuală și obligatorie în școli.
Alexandru Rafila și Adriana Pistol și-au notat doleanțele și propunerile copiilor, le-au promis că vor ține cont de ele și le-au urat „La mulți ani!”.
Potrivit Organizației „Salvați Copiii” România, în 2019, 9,6% dintre familiile monoparentale erau expuse riscului de sărăcie, procentul s-a dublat la 18,2% în 2020 și a crescut apoi la 23% în 2021. În total, aproape 1 din 2 copii se află în risc de sărăcie severă/excluziune socială, asta ducând la abandon școlar și discriminare.
Organizația Salvați Copiii România lucrează direct în comunitățile vulnerabile, prin programe socio-educaționale complexe, care se adresează atât corectării decalajelor care pun copiii în situații de risc și excluziune socială, cât și facilitării accesului la servicii sociale, medicale, de educație și psihologice de bază.
Totodată, una dintre preocupările majore ale organizației este dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie din întreaga țară cu aparatură medicală de maximă necesitate, astfel încât dreptul fiecărui copil la tratament medical să fie garantat. În egală măsură, programele de sprijin educațional asigură o participare reală a tuturor copiilor la educație, pentru a corecta abandonul școlar și discriminările sociale.
Sursă foto: Salvați Copiii/ Facebook