Ministerul Sănătății și Consiliul Național al Elevilor vor colabora pentru mai buna gestionare a pandemiei

15 februarie 2022 | 0 comentarii |

Testarea elevilor în școli și nu acasă, precum și descentralizarea deciziei de trecere în online la nivelul școlilor au fost pricipalele subiecte despre care reprezentanții elevilor au discutat cu ministrul Rafila astăzi, la Ministerul Sănătății.

 

La finalul lunii ianuarie, Consiliul Național al Elevilor (CNE) atrăgea atenția, printr-o scrisoare deschisă adresată ministerelor Educației și Sănătății asupra necesității de a pune în acțiune soluții concrete și stabile, referitoare la siguranța din școli, unde pandemia și evoluția cazurilor COVID a accentuat sentimentul de panică, frica de imprevizibil și au contribuit la declinul sistemului educațional. „Vă rugăm să luați în calcul aspectele prezentate și să demarați consultări cu toate instituțiile și entitățile responsabile de gestionarea pandemiei în școli, pentru ca elevii, părinții și profesorii să nu fie în niciun fel afectați”, au cerut elevii.

Între solicitările CNE se regăsesc: adoptarea unui algoritm/unei matrici de calcul în baza căruia/căreia să se decidă scenariul de funcţionare a unei şcoli; reintroducerea pragului de incidență a infectării într-o localitate în stabilirea scenariilor; modificarea numărului de elevi infectați la care se decide carantinarea unei clase; introducerea obligativităţii testării pe bază de salivă pentru toţi elevii şi pentru întregul personal din învăţământ; dotarea şcolilor cu materialele sanitare necesare şi adoptarea unei instrucţiuni la nivelul Ministerului Sănătăţii.

 

Astăzi, ca răspuns la solicitarea acestora, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a întâlnit cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, cu care a discutat, între altele, posibilitatea introducerii unor noi modalități de calcul a incidenței în cazul închiderii cursurilor cu prezență fizică. „Am agreat să trimitem Ministerului Sănătății pentru feedback o matrice de calcul a riscului epidemiologic prin care am propus implementarea unor parametrii suplimentari pentru deciziile de suspendare a cursurilor cu prezență fizică”, a declarat președintele interimar al CNE, Robert Avram.

Ministrul Sănătății a agreat propunerea elevilor de a se face testările COVID  în incinta unităților de învățământ și nu acasă, pentru a putea exista un control asupra procedurii de testare, potrivit reprezentanților elevilor.

 

Ministrul Rafila a transmis la rândul său că elevii se pot baza pe întrega deschidere pentru dialog și colaborare a echipei de conducere a Ministerului Sănătății, pentru dezvoltarea de campanii de educație pentru sănătate dedicate vaccinării, unui stil de viață sănătos, practicarea activității fizice etc.

CNE va colabora cu Ministerul Sănătății, în cadrul unui grup operativ informal, pentru a derula campanii de informare în unitățile de învățământ, care să atingă mai multe aspecte, printre care necesitatea respectării măsurilor sanitare, conștientizarea importanței vaccinării și a testării în rândul elevilor și părinților, aspecte care țin de sănătate, cum ar fi implementarea în curriculum a educației pentru sănătate și a elementelor care țin de comportamente sănătoase.

Ministerul Sănătății promovează măsuri care-i ajută pe copii! Informațiile privind situația în valul al V-lea al pandemiei demonstrează că decizia de menținere a școlilor deschise a fost corectă. Nu am avut în nicio săptămână mai mult de 1% dintre toți elevii infectați” , a spus ministrul Alexandru Rafila în timpul întâlnirii.

 

Elevii s-au angajat să trimită Ministerului Sănătății „o matrice de calcul a riscului epidemiologic, prin care au propus implementarea unor parametri suplimentari pentru deciziile de suspendare a cursurilor cu prezență fizică (rata de acoperire vaccinală la nivelul sistemului de învățământ, numărul de infectări, numărul de elevi care sunt infectați, numărul de elevi care folosesc transportul în comun, rata de incidență de la nivel local), astfel încât în cazul în care vor exista din nou creșteri ale numărului de cazuri și riscul creării unor focare la nivel local, să se meargă pe descentralizare.

Ministrul Rafila le-a promis că propunerile lor vor fi analizate de epidemiologi și, în cazul în care vor fi considerate relevante, vor fi valorificate. „Noi vom milita în continuare pentru a suplimenta modul în care decizia suspendării cursurilor cu prezență fizică este luată, astfel încât să se aplece mult mai mult asupra contextului local, pentru că am văzut că lucrurile sunt foarte diferite de la o localitate la alta. Implicit, măsurile singulare, fie că vorbim aici de suspendare a cursurilor pe județ în funcție de rata de incidneță sau de numărul de paturi, aduc mai multe dezavantaje decât avantaje”, susțin elevii

 

 


Adaugati un comentariu


 

*