Ce trebuie sa contina primele doua mese importante ale zilei

21 aprilie 2017 | 0 comentarii |

Pranzul este a doua masa importanta din timpul zilei, dupa micul dejun, constituind totodata masa la care se consuma cele mai multe calorii.

 

micul dejunIn numeroase randuri, specialistii in nutritie au atras atentia ca absenta micului dejun reprezinta un real pericol pentru sanatate. Prima masa a zilei este cea mai importanta de pe parcurul unei zile, iar absenta micului dejun poate duce la probleme de functionare a organismului, precum scaderea glicemiei.

Pe acest fond, apare tentatia de a consuma, in cantitati mari, dulciuri precum ciocolata, inghetata, gogosi sau alte produse de patiserie, care aduc un insemnat aport caloric in organism, materializat in cresterea numarului de kilograme.

Un mic dejun sanatos se compune din cereale integrale precum fulgi de ovaz, secara sau porumb, proteine cu continut redus de grasimi, respectiv sunca de pui sau curcan, somon afumat, ou, seminte si nuci, lactate degresate, fructe si legume.

Combinatia acestor grupe de alimente asigura un complex de carbohidrati cu eliberare prelungita, fibre, proteine si cantitati reduse de grasimi care, pe langa beneficiile nutritionale, vor asigura senzatia de satietate pentru mai multe ore, fara a mai resimti astfel nevoia unor gustari, pana la masa de pranz.

 

masa de pranzPranzul este a doua masa importanta a zilei si adesea cea mai bogata caloric, asigurand intre 400 si 700 de kilocalorii. La aceasta masa, nutritionistii recomanda, in primul rand, consumul de proteine cu valoare inalta, ca de exemplu peste sau fructe de mare, carne de curcan sau de pui, carne de vita sau de porc, cu mentiunea ca aceasta din urma nu trebuie consumata mai des de 3-4 ori pe luna.

Legumele precum brocoli, conopida, cartofi, morcovi, fasole verde, mazare, spanac, varza, dovlecel, sub forma de salate, supe, ciorbe sau creme de legume, constituie un alt ingredient care nu trebuie sa lipseasca de la masa de pranz.

 Urmeaza leguminoasele precum lintea, fasolea boabe, mazarea uscata sau soia si cerealele precum orezul basmati sau brun, pastele de faina integrala fara ou, paste din orez, mamaliga din faina de malai nerafinata, paine.

Ca desert, cele mai recomandate sunt fructele, care pe langa continutul bogat de vitamine si minerale asigura un plus de energie pentru restul zilei, favorizand totodata digestia.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*