Ce trebuie sa stim despre costul salariilor?

4 iulie 2012 | 1 comentariu |

Salariile sunt in aceeasi masura venituri si cheltuieli, in functie de persoana la care facem referire, angajat sau angajator. Nivelul și structura salariilor si costurilor fortei de munca sunt indicatori macroeconomici importanti, folositi pentru a evalua situatia cererii si ofertei de pe piata fortei de munca.

 

Este evident ca fara salariati, angajatorul nu-si poate face treaba, iar fara salarii, angajatii nu vor munci. Problema care se pune este insa cat de eficienti sunt angajatii si care sunt costurile cu munca lor. De asemenea, este important ca resursele sa nu fie privite doar din punct de vedere al costurilor, ci si al investitiei si al beneficiilor aduse. De exemplu, la angajarea unei persoane nu conteaza doar costurile salariale, ci si ceea ce poate produce pentru companie.

 

Angajatorul

 

Costurile muncii sunt formate din costurile salariale, compensatii financiare si costuri nesalariale precum contributiile sociale pentru angajati.

  1. a.     Atunci cand negociem salariul net cu un salariat, trebuie sa stim care sunt costurile totale.

Spre exemplu, un  salariu net de 530 lei costa 889 lei.

Asta inseamna  67,74 % cheltuieli in plus la salariul net.

Pentru un  salariu net de 741 lei, costul este de 1.279 lei, iar asta inseamna 72,60 %  cheltuieli in plus la salariul net.

Pe masura ce creste valoarea salariului, creste si procentul de cheltuilei care se adauga in plus la costuri.

Pe intervalul de 530 -5.600 lei salariu net, procentul costurilor creste de la 67,74 % la 82 %.

Ex: Costul unui salariu net de 2.500 lei este de 4.500 lei.

 

b. Daca negociem salariul brut, pentru a afla costuile totale aplicam un procent de 28 % peste salariul brut negociat.

Ex: Un salariu brut de 3.500 lei , costa  cu 980 mai mult (contributii sociale), costul total fiind de   4.480 lei.

 

Salariatul

 

In multe cazuri, discutia despre salariul pretins la angajare sau cererea unei mariri salariale are o incarcatura emotionala si o doza de necunoastere a caror anticipare poate vicia argumentele cele mai corecte si eficiente, generand refuzul angajatorului. Iata insa cateva explicatii care te-ar putea ajuta:

Daca negociezi salariul brut la angajare, trebuie sa stii ca salariul net va fi mai mic cu cel putin 24% decat salariul de incadrare.

Pe masura ce creste valoarea salariului, creste si procentul cu care se diminueaza salariul.

Pe intervalul de 700-8.000 lei salariu brut, procentul cu care se diminueaza salariul creste de la 24% la 30 %.

Ex:  La un salariu brut negociat la 3.500 lei, salariul net pimit este de  2.454 lei.

 

  • Situatiile de mai sus se refera la salariatii avand locul de munca de baza, fara alte deduceri suplimentare (scutire de impozit sau deduceri suplimentare la impozitul pe salarii pentru persoanele din intretinere).

 

Influenta deducerilor personale

 

Deducerile personale influenteaza salariul net, prin faptul ca la calcularea impozitului pe salarii se diminueaza  baza de calcul cu aceste deduceri personale si platim mai putin impozit; ca urmare creste restul de plata.

Deducere personala se acorda pentru fiecare luna a perioadei impozabile, dar numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.000 lei, astfel:

– pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 250 lei;

– cu o persoana in intretinere – 350 lei;

– cu  doua persoane in intretinere – 450 lei;

– cu trei persoane in intretinere – 550 lei;

– cu patru sau mai multe persoane in intretinere – 650 lei.

 In sume absolute, reprezinta aproximativ 16 lei fiecare deducere, pentru fiecare persoana.

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.000,01 lei si 3.000 lei inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acorda deducerea personala.

 

Salariile in afara locului de munca de baza

 

Daca incheiem un  contract de munca in afara locului de munca de baza, nu beneficiem de deduceri personale. Pentru venituri lunare de pana la 1.000 lei, pierdem suma de 40 lei (250 lei x 16%), de la 1.000 lei in sus pierderea scade, iar dupa 3.000 lei nu mai exista nicio diferenta fata de un contract de munca la locul de munca de baza.

 

Alte deduceri la calcularea impozitului pe salarii

 

La locul de munca de baza, in afara deducerilor personale, salariatii mai pot beneficia si de altfel de deduceri:

– cotizatia sindicala platita in luna respectiva;

– contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro.

 

  • Atentie! Niciodata o cerere de salariu nu trebuie ceruta prin prisma rationamentelor de necesitate pentru angajat, ci avand in vedere valoarea pe care angajatul o aduce in organizatie si principiul echitatii.

 

Juliana STROESCU este specialist in contabilitate si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”. In fiecare zi de mieruri raspunde intrebarilor cititorilor www.sanatateabuzoiana.ro


Categorii: Economic

Comentarii (1)

  1. belciu cristian spune:

    Buna ziua!
    Va rog sa imi spuneti de ce angajatul ar fi bine sa isi negocieze salariul brut si nu pe cel net. Vreau sa stiu care sunt avantajele unei astfel de negocieri si din perspectiva angajatorului.

Adaugati un comentariu


 

*