Tratamentul cheltuielilor din punct de vedere fiscal (II)

18 august 2012 | 0 comentarii |

La solicitarea cititorilor  www.sanatateabuzoiana.ro, care desfasoara activitati in domeniul medical sau in legatura cu sistemul de sanatate, continuam prezentarea principalelor modalitati in care trebuie controlate cheltuielile pentru a fi in acord cu prevederile Codului Fiscal.

 

Oricine desfasoara o activitate economica intr-o forma de organizare (PFA, CMI, Societate comerciala etc.), trebuie sa tina evidenta contabila in partida simpla sau in partida dubla.

In contabilitate se inregistreaza atat veniturile realizate cat si cheltuielile efectuate in vederea desfasurarii activitatii.

Subiectul cheltuielilor deductibile sau nedeductibile este unul foarte amplu, asa ca aducem in atentia cititorilor doar cele mai uzuale situatii, reglementate de Codul Fiscal – principalul act normativ de care se tine cont in activitatea financiar-contabila a unei firme.

 

Cheltuieli cu deductibilitate limitata

 

Cheltuielile de protocol sunt, prin definitie, cheltuieli ocazionate de acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii. Adesea se face confuzie intre aceste cheltuieli si cele efectuate in scop personal de catre asociati sau anumite drepturi acordate personalului salariat.  De exemplu, dreptul salariatiilor de a servi pranzul la un restaurant este o cheltuiala de personal asimilata salariilor si nu o cheltuiala de tip „protocol”.

Din punct de vedere fiscal, aceste cheltuieli au deductibilitate limitata, la 2% din diferenta rezultata dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.

Pentru organizatiile de tip PFA este vorba despre aplicarea cotei de 2% la diferenta intre venituri si cheltuieli deductibile, altele decat cele cu sponsorizare, protocol, cotizatii la asociatii  profesionale.

Daca esti platitor de TVA, se pune intrebarea: daca aceste cheltuieli sunt doar partial deductibile, urmand ca la final de an sa se verifice incadrarea in limitele legale, ce se intampla cu TVA-ul aferent diferentei nedeductibile ?

Rasunsul poate fi gasit tot in Codul Fiscal: TVA-ul colectat aferent diferentei nedeductibile devine si la randul sau o cheltuiala nedeductibila.

Majoritatea unitatilor din sistemul sanitar nu sunt platitoare de TVA, fiind doar cateva activitati care intra in categoria veniturilor impozabile din punct de vedere al TVA, si numai in anumite conditii (modificari ale Codului Fiscal din 2012).

 

Cheltuielile cu indemnizaţia de deplasare acordată salariaţilor pentru deplasari in Romania si in strainatate pot fi insumate in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.

Pentru deplasari in tara, suma maxima ar fi de 32,5 lei (13 lei X 2,5), iar indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.

Diurna in valuta se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea, potrivit anexei la Hotararea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere:
a) momentul decolarii avionului – la plecarea in strainatate, respectiv, momentul aterizarii avionului – la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.

Atentie!

Ce se intimpla daca se depaseste lima maxima ?

Societatile platitoare de impozit pe profit vor inregista diferenta ca si cheltuieli nedeductibile.

In scimb, Asociatiile nonprofit si microintreprinderile,  (alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, inlusiv Banca Nationala a Romaniei)  trebuie sa include diferenta in salarii si sa calculeze impozit pe salarii si contributii sociale  (art. 55 alin. (4) lit. g) si art. 55 alin. (2) lit. i) din Codul fiscal; art. 296 indice 4 alin. (1) lit. m).

 

Cheltuielile sociale trebuie sa se incadreze in limita unei cote de pana la 2% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Am mai vorbit despre acest tip de cheltuieli in alt articol, atunci cand tratam mijloacele materiale de stimulare a angajatilor. O parte din modalitatile de stimulare sau de recompensare a salariatiatilor este legata de acest tip de cheltuiala: tichete de cresa, tichete de vacanta, cadouri acordate copiilor salariatiilor cu ocazia sarbatorilor pascale, de craciun si de 1 iunie, cadouri acordate femeilor de 1 si 8 martie.

Tot in cadrul acestei limite se acorda ajutoare pentru nastere, pentru inmormintare, pentru boli grave, incurabile, pentru proteze si alte ajutoare prevazute in Codul fiscal.

Asa cum am amintit si in articolul precedent, angajatorii trebuie sa stabilesac prin Regulamentul intern aspectele referitoare la ajutoarele sociale.

Toate aceste cheltuieli, cumulate, trebuie sa se incadreze in limita maxima aprobata.

 

Perisabilitatile trebuie sa se incadreze in limite stabilite prin acte normative (HG nr. 831/2004).

Cheltuieli cu tichete de masase acorda salariatilor in functie de numarul de zile lucratoare din luna respectiva, dar nu si pe perioada concedilor de odihna sau a concediului medical.

Cheltuielile efectuate in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, se pot face in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

Cheltuielile cu primele de asigurare voluntară de sanatate pot fi in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 250 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

Amortizarea mijloacelor fixe se face potrivit prevederilor din art.24, Cod fiscal. Mijlocele fixe pot fi  amortizate  prin metode diferite, in functie de categoria in care se incadeaza: cladiri, utilaje, echipamente tehnologice, etc. Daca la calculul amortizarii s-au respectat prevederile de la art. 24, putem considera cheltuiala deductibila. 

 

*In fiecare sambata, consultantul nostru ofera raspunsuri la intrebarile din sfera contabilitatii, transmise pe adresa  office@sanatateabuzoiana.ro

 

Juliana STROESCU este specialist in contabilitate si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL


Categorii: Economic

Adaugati un comentariu


 

*