Ce urmari neplacute poate avea vacanta de 1 Mai petrecuta la mare

Medicii specialisti atrag atentia ca apa rece a marii poate provoca ulterior dureri de spate, nemaivorbind de riscurile unor raceli, sau chiar riscul producerii unui infarct, in cazul persoanelor cu probleme cardiace.

 

Dr. Ion Manea

Dr. Ion Manea

Agentii economici s-au pregatit intens pentru a primi turistii, de 1 Mai, la mare, iar acestia din urma au inceput asaltul litoralului imediat dupa incheierea zilei de munca de joi. Marea majoritate a celor care isi vor petrece week-end-ul la mare sunt tineri pusi pe distractie si dornici de senzatii tari, intre care si baia in mare, desi temperatura apei este inca foarte scazuta.

In acest context, medicul Ion Manea, specialist in medicina de familie, director medical al clinicii de tratament nechirurgical, fizioterapie si recuperare medicala Bio Ortoclinic din Bucuresti, recomanda celor care isi vor petrece urmatoarele zile la mare, sa tina seama de cateva sfaturi care-i vor ajuta sa evite problemele de sanatate care ar putea fi resimtite ulterior. Astfel, medicul atrage atentia ca hainele prea subtiri, intratul in apa rece a marii si un timp indelungat petrecut pe nisipul umed pot provoca dureri acute de spate. Tinerii nu trebuie sa se bazeze pe faptul ca, datorita varstei si rezistentei organismului nu risca sa se aleaga cu astfel de probleme, statisticile indicand ca  85 la suta din populatia Romaniei are dureri de spate, iar o mare parte dintre cei afectati sunt tineri de pana in 35 de ani. Multe dintre afectiunile coloanei vertebrale sunt amplificate de senzatia de rece si cum marea este mult sub temperatura de vara in aceasta perioada, o joaca la mal, in picioarele goale sau mai rau, o baie in toata regula, pot agrava problemele de sanatate”, avertizeaza dr. Ion Manea.

 

mareConform acestuia, indiferent daca au afectiuni ale coloanei cauzate de durerile musculare sau de problemele osteoarticulare, cei care vor merge la mare in aceste zile este bine sa evite intrarea in apa si perioadele lungi petrecute pe nisipul rece si umed. Mai mult, pentru a se feri de necazuri, doamnele ar fi bine sa poarte haine care sa le acopere complet spatele, mai ales daca petrec mai mult timp pe plaja. „Toate concertele din aceasta perioada au loc in aer liber si cum serile sunt inca foarte racoroase, obiceiul doamnelor de a purta bluze scurte sau foarte subtiri nu va face decat sa accentueze bolile coloanei”, a subliniat medicul, adaugand si ca, printre afectiunile agravate de frig se numara discopatia, scolioza, spondiloza, lombosciatica, lumbago si cifoza.

Baile in apa rece a marii pot cauza si raceli puternice si chiar afectiuni respiratorii mult mai grave, medicii recomandand in mod special celor cu afectiuni cardiace sa evite aceste bai, intrucat contactul brusc cu apa rece le poate provoca un infarct, iar urmarile sunt din cele mai grave.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*