Cea mai mare secție de Terapie Intensivă Neonatală din Moldova are nevoie de un ecograf

Cele două aparate din dotare și-au depășit de mult perioada de exploatare și nu mai permit efectuarea investigațiilor cu acuratețea necesară unei diagnosticări eficiente.

 

Secția de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă din Iaşi, se află în pericol de a nu mai putea efectua examinări ecografice nou-născuţilor cu patologii grave din întreaga regiune a Moldovei, din cauza faptului că cele două ecografe din dotare și-au depășit de mult durata de viață, fiind uzate atât fizic cât și moral. Unul dintre aparate a fost achiziționat în 2004, iar celălalt este un dispozitiv entry level, care nu permite diagnosticarea eficientă. Mai mult de atât, cele două ecografe sunt folosite și pentru investigații efectuate în cazul pacienților din alte secții, iar cadrele medicale spun că a devenit aproape imposibil să stabilească un diagnostic precis pe baza investigațiilor imagistice efectuate cu aceste dispozitive.

În momentul de față, se apelează la o soluție provizorie, reprezentată de un aparat pus la dispoziție de o companie privată pentru a fi testat dar și pentru a putea fi asigurat actul medical până la rezolvarea problemei. Acesta va fi la dispoziția medicilor pentru o perioadă limitată de timp, astfel că se impune dotarea secției cu un ecograf nou, de ultimă generație.

 

Dr. Maria Stamatin, șefa secţiei de Terapie Intensivă Neonatală a spitalului ieșean, spune că aici se efectuează anual peste 4.000 de examinări ecografice de diferite tipuri, iar aproximativ 1.000 de pacienți au nevoie de ecografii repetate.

Medicul a mai precizat că secția se confruntă și cu o afluență mare de pacienți, fiind cea mai mare de acest gen din întreaga zonă a Moldovei, astfel că aici ajung nou-născuți cu probleme grave de sănătate din toate județele din regiune și în lipsa unui ecograf performant, de mare acuratețe, diagnsticarea poate fi viciată.

În aceste condiții, unitatea medicală a demarat o campanie de strângere de fonduri, apelând la sprijinul organizației Salvați Copiii, care a creat pe 16 martie Fondul de urgenţă pentru echiparea spitalelor, având ca scop inițial sprijinirea unităților medicale pentru a gestiona cazurile de Covid-19 şi pentru a asigura protejarea medicilor şi a pacienţilor.

 

Dr. Maria Stamatin

În această perioadă, organizaţia a reuşit să identifice resurse financiare şi furnizori de aparatură şi echipamente medicale, astfel încât medicii să primească rapid sprijinul de care au nevoie. Astfel, în cele două luni de stare de urgenţă, au fost echipate 42 de unităţi medicale şi de îngrijire din Bucureşti şi alte 17 județe, iar ca urmare a apelului venit din partea spitalului ieșean, acesta a fost inclus pe lista de priorități.

Lista unităților medicale care au solicitat sprijin constând în aparatură și echipamente de protecție include peste 100 de spitale și unități de îngrijire, iar organizația umanitară a anunțat că le va pune la dispoziție sumele care vor fi colectate până pe 30 iunie în Fondul de urgență pentru spitale, prin redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit.

Astfel cei care doresc să vină în sprijinul secției de Terapie Intensivă Neonatală a spitalului de la Iași, dar și în ajutorul celorlalte unități medicale înscrise pe listă, mai au timp până la finele lunii viitoare să completeze formularul de redirecționare a procentului din impozitul pe venit, către Fondul de urgență pentru spitale.

 


Adaugati un comentariu


 

*