Celulele din cavitatea nazală, cea mai probabilă poartă de intrare în organism pentru coronavirus

1 mai 2020 | 0 comentarii |

Pentru a descoperi care celule ar putea fi implicate în transmiterea noului virus, cercetătorii au analizat mai multe seturi de date din Atlasul Celular Uman, din peste de douăzeci de ţesuturi diferite, de la persoane neinfectate.

 

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume încearcă, la acest moment, să înţeleagă modul exact în care se răspândeşte noul coronavirus, pentru a ajuta la prevenirea transmiterii şi dezvoltarea unui vaccin. O astfel de cercetare a fost făcută de Wellcome Sanger Institute, Centrul Medical Universitar Groningen, Universitatea Coasta de Azur şi Centrul Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice, iar rezultatele au fost comunicate recent de grupul de cercetători care au participat la acest studiu. Aceștia au descoperit că două tipuri de celule din cavitatea nazală constituie cele mai probabile puncte de intrare a coronavirusului în corpul uman, după ce au constatat că acestea prezentau niveluri ridicate ale proteinelor de intrare pe care le foloseşte virusul pentru a pătrunde în organism.

Astfel, dr. Waradon Sungnak, autorul principal al studiului, a declarat că „am descoperit că proteina receptor ACE2 şi proteaza TMPRSS2, care pot activa intrarea SARS-CoV-2, sunt exprimate în celule din diferite organe, inclusiv celule de pe mucoasa interioară a nasului. Am dezvăluit apoi că celulele ce secretă mucus şi celulele ciliate din nas prezentau cele mai ridicate niveluri ale ambelor proteine virale de Covid-19 dintre toate celulele din căile respiratorii. Acest lucru face ca aceste celule să fie cea mai probabilă cale iniţială de infecţie pentru acest virus”.

 

Cercetătorii consideră în continuare că virusul se răspândeşte prin picăturile respiratorii eliminate atunci când o persoană infectată tuşeşte, strănută sau vorbeşte și precizează că eşantioanele prelevate cu ajutorul tampoanelor speciale din nasul pacienţilor cu Covid-19, simptomatici sau asimptomatici, prezentau concentraţii virale mai mari, în comparaţie cu cele prelevate din gât.

Este pentru prima dată când aceste celule din nas au fost asociate cu Covid-19. Deşi există numeroşi factori care contribuie la transmisibilitatea virusului, descoperirile noastre sunt în concordanţă cu ratele de infectare rapidă ale virusului, observate până în prezent. Localizarea acestor celule, pe suprafaţa internă a nasului, le face foarte accesibile virusului şi, de asemenea, poate contribui la transmiterea către alte persoane”, a declarat, la rândul său, dr. Martijn Nawijn de la Centrul Medical Universitar Groninge, coautor al studiului.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*