Centru de analize unic în sud-estul Europei, deschis la spitalul Parhon din Iași

Pacienții cu litiază renală vor fi scutiți astfel de o nouă internare atunci când vor fi nevoiți să își refacă analizele, pentru a ține sub control recidiva bolii.

 

Michael Daudon si Catalin Pricop                      (sursa: ziaruldeiasi.ro)

Spitalul Clinic C.I. Parhon din Iași a devenit, la finele săptămânii trecute, prima și singura unitate medicală din sud-estul Europei care deține un Centru de analiză morfologică și spectrală a calculilor renali. Centrul poartă numele biologului francez Michael Daudon, care și-a adus o contribuție importantă la înființarea acestuia. Specialistul francez a fost prezent la festivitatea de inaugurare, iar cu această ocazie a precizat că înființarea centrului de analize de la Iași este rezultatul unei colaborări îndelungate pe care o are cu specialiștii din cadrul spitalului ieșean, cel mai apropiat centru similar fiind la Viena.

Profesorul Daudon a mai precizat că principalii beneficiari sunt pacienții cu litiază renală, în cazul cărora riscul de recidivă va fi considerabil diminuat, deoarece analizele morfologice și spectrale vor furniza rezultate mult mai concludente, indicând și cauzele apariției litiazei. Astfel, pacienții vor putea fi mult mai bine monitorizați și consiliați în privința prevenirii reapariției litiazei renale, afecțiune cunoscută în limbaj popular sub denumirea de „pietre la rinichi”.Este un pas foarte important pentru prevenirea şi înţelegerea etiologiei litiazei şi prevenirea recidivei litiazice. Consider că înfiinţarea acestui centru în peisajul medical al Europei de Est va schimba foarte mult analiza pacienţilor litiazici şi va diminua foarte mult suferinţa acestor pacienţi”, a declarat specialistul francez cu ocazia inaugurării centrului.

 

Despre contribuția profesorului Michael Daudon la înființarea noului laborator ieșean și motivele pentru care s-a decis ca noul centru să îi poarte numele a vorbit șeful Departamentului de Litotriție Extracorporeală din cadrul spitalului Parhon, dr. Cătălin Pricop.

Medicul ieșean a explicat că profesorul franceza creat o bibliotecă ce conține peste 5.000 de grafice cu compoziții speciale ale calculilor renali, iar o parte din această bibliotecă a fost donată spitalului Parhon, în vederea înființării noului centru.

Totodată, specialistul francez și-a adus o contribuție importantă în achiziționarea aparaturii necesare, precum și în instruirea personalului, iar fără sprijinul venit din partea sa, în cursul celor câțiva ani de colaborare, acest demers ar fi fost mult mai greu de pus în practică.

 

Dr. Cătălin Pricop a mai precizat că pacienții cu litiază renală vor fi principalii beneficiari ai serviciilor oferite de noul centru. „Avantajul principal este al  pacienţilor, pentru că poate fi ţinută sub control recidiva, iar analizele nu necesită spitalizare. Nu mai supunem bolnavii la chinul unei alte internări în spital. După ce finalizăm toate investigaţiile avem o discuţie cu pacientul, îi explicăm ce am găsit, de ce să se ferească, ce tratament să urmeze şi când să revină la control. Sunt anumite grupe de pacienţi care trebuie monitorizaţi cu foarte mare atenţie”, a explicat medicul.

Aproximativ 10% dintre pacienții cu litiază renală ajung la dializă cronică, rinichii fiindu-le iremediabil afectați ca urmare a infecțiilor repetate și a reapariției calculilor renali. Specialiștii speră că, odată cu inaugurarea noului centru, acest procent să scadă, în condițiile în care analizele efectuate vor oferi rezultate mult mai detaliate care să le permită medicilor să le ofere pacienților recomandările adecvate pentru prevenirea apariției recidivei. Totodată, se vor reduce și costurile, în condițiile în care un pacient care ajunge la dializă necesită supraveghere și tratament pentru tot restul vieții, costurile ridicându-se la circa 200.000 de euro pe an, pentru fiecare pacient.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*