Cinci spitale vor fi dotate cu echipamente de radioterapie, cu bani de la Banca Mondială

9 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a semnat astăzi primele contracte de achiziție pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a Institutului Oncologic și Spitalului Elias din București și a spitalelor judetene din Constanța, Galați și Baia Mare.

 

Veste bună pentru bolnavii de cancer din România. Astăzi, la sediul Guvernului, ministrul Sănătății Florian Bodog a semnat, primele contracte de achiziție a echipamentelor de radioterapie cu care vor fi dotate două spitale din Capitală și alte trei din țară, astfel încât pacienții să nu mai fie nevoiți să aștepte cu lunile, pentru a avea acces la tratament.

La eveniment au fost prezenți vicepremierului Marcel Ciolacu, ministrul Finanțelor Ionuț Mișa, președinții Consiliilor Județene din Constanța, Galați și Maramureș și managerii spitalelor care vor beneficia de aparatura atât de necesară tratării bolnavilor cu afecțiuni oncologice.

Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Sănătății, echipamentele vor fi achiziționate în baza Acordului de împrumut cu Banca Mondială, în cadrul căruia sunt prevăzute 38 de milioane de euro pentru achiziția de aparatură și echipamente de radioterapie, valoarea contractelor semnate astăzi fiind de 11 milioane de euro.

Institutul Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” și Spitalul Universitar de Urgență Elias din București și spitalele judeșene Constanța, Galați și Baia Mare sunt cele cinci spitale beneficiare ale aparaturii care se va achiziționa înurma contractelor semnate astăzi.

 

Marcel Ciolacu

Prezent la eveniment, vicepremierul Ciolacu a declarat că semnarea acestor contracte demonstrează că deși „unora nu le convine, România are o economie sănătoasă. Avem cea mai mare creştere economică din Europa. Trebuie să avem şi investiţii în sănătate, în afară de salarii, sporuri şi drepturi. Mă bucur că şi sindicatele sunt de acord cu Guvernul – trebuie făcute cât mai multe investiţii în domeniul sănătăţii, astfel încât beneficiarii, cetăţenii României, standardul de aplicabilitate să fie cât mai ridicat. Este pentru prima oară când România investeşte în radioterapie. Acestea sunt cinci centre. Urmează încă trei centre care sunt în procedurile de licitaţie”, a spus Ciolacu, după semnarea contractelor.

Ulterior, vicepremierul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții cu delegația Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu care a discutat despre proiectul legii Parteneriatului Public Privat, despre măsurile concrete pe care Guvernul intenționează să le ia pentru transparentizarea sistemului de licitații precum și despre reevaluarea dobânzilor și a condițiilor de acordare a creditelor pentru țara noastră. „Reprezentanții BERD și-au exprimat dorința de a continua angajamentele existente în România în domeniul pieței de capital și în cel al infrastucturii, dar și de a finanța proiecte în noi sectoare, cum ar fi cel al agriculturii sau al turismului”, scrie vicepremierul pe contul său de socializare.

 

Florian Bodog

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a ținut să sublinieze că semnarea acestor contracte reprezintă continuarea unui program derulat cu fonduri de la Banca Mondială, pe care l-a găsit blocat la preluarea mandatului său, cu riscul de a se pierde finanțarea. „Ne dorim să asigurăm accesul pacienților la aceste terapii și condiții mai bune de lucru pentru specialiștii din sănătate. În acest moment, radioterapia se face în puținele centre publice existente, iar restul pacienților merg în centre private. Serviciile sunt decontate prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Prin crearea unei rețele publice, vor scădea foarte mult timpii de așteptare, pentru că un pacient oncologic nu-și permite să aștepte”, a declarat Florian Bodog.

Ministrul Sănătății a mulțumit, totodată, conducerilor celor cinci spitale care vor fi dotate cu echipamente de radioterapie, pentru investițiile realizate din fonduri proprii. „Vreau să mulțumesc în mod deosebit Spitalului și managerei Spitalului din Baia Mare, care din resurse proprii a construit buncărul și, din câte înțeleg eu, este gata pentru a primi echipamentul. Și vreau să mulțumesc fiecărui manager în parte pentru modul în care a înțeles să răspundă demersului nostru și să ne suprapunem perfect în ceea ce privește procedura de instalare și să ne asigurăm că echipamentele pe care le achiziționăm acum nu vor sta împachetate. Este doar un prim pas din marele proiect de retehnologizare a spitalelor din România, proiect care este parte a programului de guvernare”, a mai spus Bodog.

 

Ministrul Sănătății promite că, în cadrul aceluiași proiect, urmează dotarea cu  echipamente de radioterapie a altor 3 centre din țară, aflate astăzi la finalul fazei de evaluare. Florian Bodog spune chiar că „există premisele ca până la finalul acestui an să fie încheiate contractele de achiziție”, mentionând că este vorba despre centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Județean Craiova și Institutul Oncologic prof.dr. I.Chiricuță Cluj Napoca, pentru care au fost lansate deja procedurile de licitație.

În baza unui acord încheiat între Ministerul Sănătății și Agenția Europeană pentru Energie Atomică de la Viena, toate achizițiile de echipamente de radioterapie realizate în baza Acordului cu Banca Mondială  beneficiază de consultanță din partea experților acestei Agenții”, se specifică în comunicatul remis de MS.

În același document se menționează că în luna decembrie, la Ministerul Sănătății este programată vizita experților Agenției Europene pentru Energie Atomică de la Viena care, în urma analizării locațiilor din unitățile medicale, stabilesc parametrii în care trebuie să se încadreze aparatura de radioterapie  cu care ar putea fi dotate alte 8 centre din țară din cadrul unităților sanitare: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul  Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila București, Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Județean Brașov, Spitalul Județean  Argeș, Spitalul Județean Prahova, Spitalul Județean Mureș și Spitalul Municipal Timișoara.

 

De asemenea, Agenția Europeană pentru Energie Atomică de la Viena a acordat Ministerului Sănătății sub formă de granturi nerambursabile, suma de 315.000 euro, care reprezintă 95% din finanțarea unui program de formare și pregătire profesională a echipelor de specialiști care lucrează în centrele de radioterapie.

Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, a fost deblocat la începutul acestui an, astfel încât fondurile încep să fie accesate. Suma totală acordată pentru achiziția de aparatură de radioterapie este de 38 milioane de euro, se menționează în comunicatul MS.

Acordul cu Banca Mondială prevede construcția de secții noi ATI și UPU, Centre de mari arși, blocuri operatorii și reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialități, precum și achiziții de echipamente necesare în secțiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliație, imagistică, radioterapie și screening afecțiuni oncologice”, detaliază ministrul Florian Bodog.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*