CLIPUL SAPTAMANII: George Enescu / Sergiu Celibidache – „Rapsodia romana”

27 noiembrie 2016 | 1 comentariu |
Sergiu Celibidache - Rapsodia Romana

Sergiu Celibidache – Rapsodia Romana

Mai sunt doar cateva zile pana cand romanii de pretutindeni sarbatoresc  Ziua Nationala. Se implinesc 98 de ani de cand Adunarea Nationala a Românilor a fost convocata la Alba Iulia si a adoptat Rezolutia prin care s-a consfintit unirea tuturor românilor din Transilvania, intreg Banatul (cuprins intre râurile Mures, Tisa si Dunare) si Tara Ungureasca (Crisana, Satmar si Maramures) cu România, actul fiind precedat de unirea Basarabiei (27 martie/9 aprilie 1918) si Bucovinei (15/28 noiembrie 1918) cu regatul României.

Poporul român a stiut atunci sa valorifice admirabil conjunctura internationala favorabila creata in urma primului razboi mondial si a destramarii imperiilor Tarist si Austro-Ungar.

La 11/24 decembrie 1918, regele Ferdinand emite Decretul-lege de Unire a Transilvaniei cu vechea Românie.

 De aproape o suta de ani, ziua de 1 Decembrie si-a pastrat semnificatia implinirii unui ideal national, pe care l-au visat si pentru care au luptat, patru generatii, in epoca moderna.

 

1_decembrie_1918_1In 1990, la 27 iulie, Parlamentul României hotaraste ca ziua de 1 Decembrie sa devina Ziua Nationala a României. Primul 1 Decembrie ca zi nationala a fost marcat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1990.

In fiecare an, atat la Alba Iulia, cat si in toate orasele mari din intreaga tara au loc manifestari si ceremonii prilejuite de aniversarea zilei de 1 Decembrie, evenimente care ii reunesc pe românii de pretutindeni.

Si, pentru ca dincolo de toate „ostilitatile” politice generate de alegerile din 11 decembrie, noi stim ca românii sunt oameni sanatosi la minte si la suflet si stiu sa aprecieze adevartele valori nationale, va propunem sa ascultam si sa vedem doi mari români care ne-au lasat „mostenire” o capodopera a trairii acestui popor: „Rapsodia româna” nr. 1 a genialului compozitor George Enescu, pusa in valoare de marele dirijor Sergiu Celibidache si de Orchestra filarmonica „George Enescu”, intr-o interpretare de exceptie, din 1978.

 

 


Categorii: Lifestyle, Multimedia

Comentarii (1)

  1. nina oprea spune:

    Superb!

Adaugati un comentariu


 

*