Sanatatea in post

27 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Stim deja ca postul are numeroase beneficii de purificare organica si spirituala, dar trebuie sa stim ca daca nu sunt respectate anumite reguli de alimentatie pot aparea si probleme de sanatate.

 

postul-alimentar-si-spiritualPostul Craciunului face parte din traditia crestina si are rolul unei purificari spirituale si organice, astfel incat sa putem intampina cum se cuvine Sarbatoarea Nasterii lui HristosDecizia este una personala si, renuntarea la carne, lactate si oua tine de convingeri, credinta, dar si de starea de sanatate a fiecaruia. In plus, postul Craciunului este unul destul de usor de tinut, daca tinem cont la in fiecare sfarsit de saptamana este „dezlegare” la peste. 

Stand departe de toxinele animale, digestia este mai usoara, iar sufleteste devenim mai buni, mai pozitivi, mai iertatori. Nutritionistii ne spun ca o dieta vegetariana diversa, care include fructe, legume, cereale, nuci si seminte, acopera necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrati, lipide si vitamine. Unii reusesc sa se adapteze unei astfel de diete, dar altii esueaza, dupa cateva zile, cu cotlet la gratar in farfurie, dupa o zi incarcata de stres.

Nu trebuie insa omis faptul ca unii oameni, desi nu tin postul din varii motive de sanatate sau de conceptie personala, au un comportament admirabil si nu doar pe durata celor cateva saptamani cat tine  postul Craciunului, ci tot anul. Care dintre cele doua categorii este mai pe placul lui Dumnezeu?

Exista duhovnici care spun ca degeaba postesti la mancare, daca sufletul ramane indepartat de bunatate, credinta si intrajutorarea semenilor. Beneficiile pentru sanatate nu sunt insa garantate daca nu respecti anumite reguli, pe care medicii le considera esentiale.

 

produse de postAlimentatia din care se exclud produsele de origine animala scade procesele de fermentatie din intestin, ceea ce reduce microbii si toxinele din tubul digestiv. Alimentele bogate in fibre contribuie la curatarea intestinului si asigura o mai buna functionare a tubului digestiv, iar consumul de lichide hidrateaza, marind diureza si detoxifierea. Asadar, fructele, legumele, cerealele, nucile si semintele asigura necesarul zilnic de proteine, lipide, glucide, vitamine si minerale indispensabile organismului.

Proteinele se gasesc in toate alimentele, cu exceptia zaharului si a grasimilor pure. Glucidele se gasesc in zahar, miere si in toate vegetalele, in diferite proportii, dar produsele rafinate, zahar si derivate, sunt nesanatoase. Lipidele sunt prezente in cantitati mici in alimentele vegetale, cu exceptia uleiurilor, astfel ca in perioada postului scad riscurile cardiovasculare. Vitaminele se regasesc in alimentele vegetale, in special in cele proaspete. Exceptii fac vitamina D si vitamina B 12, asa ca pe durata postului este bine sa se administreze aceste doua vitamine.

Mineralele, precum calciul, magneziul, zincul si fierul se gasesc in cantitati suficiente in alimentele de post, iar surse de grasimi care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de masline, nucile, alunele, untul de alune, semintele, avocado si nuca de cocos.

 

fructe si legume (1)Este bine sa consultam insa medicul de familie sau nutritionistul daca am decis sa tinem post pentru o perioada mai indelungata, pentru a nu risca sa agravam unele probleme de sanatate. In plus, persoanele care tin post risca, daca nu iau in calcul un anumit echilibru in dieta, sa ia in greutate, din cauza ca multe dintre alimentele de post sunt foarte bogate in carbohidrati. Este, de aceea, necesar sa urmam cateva reguli simple pentru a mentine silueta dorita.

Nutritionistii avertizeaza ca unul dintre lucrurile la care trebuie sa fim atenti este cantitatea de hrana din farfurie. Foarte multe mancaruri de post contin zahar si carbohidrati, iar consumul lor zilnic si in cantitati mari poate duce nu numai la ingrasare, ci si la aparitia, in timp, a unor probleme de sanatate. La fel de importante sunt orele la care manancam. Cel mai indicat este sa se respecte un program fix al meselor principale, iar cina sa nu fie luata mai tarziu de ora 19.30.

Un alt factor de risc il reprezinta alimentele procesate industrial care, cu cat sunt mai complex procesate industrial, cu atat sunt mai bogate caloric si, uneori, mai toxice pentru organism.

Specialistii recomanda, in consecinta, o dieta de post bogata in legume si fructe de sezon, dar si in cereale si oleaginoase. Dietele vegetariene sunt sarace in lipide, ceea ce explica incidenta scazuta la boli cardiovasculare, afectiuni cronice si cancer la vegetarieni.

 


Adaugati un comentariu


 

*