CNAS sesiseaza la DNA noi matrapazlacuri ale fostei conduceri

28 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

La baza reclamatiei, care a fost inaintata ieri la parchetul anticoruptie, sta auditul Curtii de Conturi care a descoperit ca fosta conducere si firma care a construit si implementat Sistemului Informatic Unic Integrat au modificat contractul in perioada 2002 si 2011, prin 18 acte aditionale care au schimbat structura, functiunile si valoarea fata de conditiile initial.

 

Dr. Doru Badescu, presedinte CNAS

Conducerea Casei Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a sesizat, pentru a saptea oara de cand se afla la conducere, Directia Nationala Anticoruptie (DNA), dupa ce Curtea de Conturi a Romaniei a finalizat auditul financiar asupra Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate si a descoperit noi  nereguli grave in modul de gestionare a banilor institutiei.

Potrivit dr. Doru Badescu, presedintele CNAS, de aceasta data sesizarea face referire la prejudiciile aduse Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in perioada 2002-2012, firma care s-a ocupat constructia si implementarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI).

Potrivit comunicatului de presa al CNAS, in care este redat in sinteza Raportul Curtii de Conturi, presedintele CNAS, dr. Doru Badescu, sustine ca „pentru a inlatura orice asociere intre momentul prezentarii acestui raport si evenimentele politice actuale, trebuie precizat ca misiunea Curtii de Conturi era planificata din noiembrie 2011. De asemenea, extinderea perioadei evaluate la mai multi ani a fost cauzata de abaterile constatate, care au dus la extinderea verificarii modului de achizitie si implementare a SIUI-ului pe ultimii 10 ani, conform procedurilor Curtii de Conturi. Asa cum in domeniul energetic exista<< baietii destepti>>, si sanatatea are <<baietii>> ei care au lucrat in defavoarea asiguratului”.

Potrivit lui Badescu, proiectul SIUI a fost gandit pentru o perioada de 15 ani, 2 pentru faza de constructie si 13 pentru faza de operare, sumele alocate fiind distribuite astfel: 30.483.124 euro pentru faza de constructie (BUILD), 62.616.320 euro pentru faza de operare (OPERATE), 9.745.172 euro pentru actualizarea tehnologica si 16.693.383 euro pentru achizitia terminalelor de acces pentru furnizori.

Curtea de Conturi a descoperit insa ca inca de la semnarea contractului au existat conditii dezavantajoase pentru CNAS, cu incalcari grave ale prevederilor legale privind investitiile si achizitiile publice. Astfel, forma contractului a permis modificarea acestuia in perioada 2002-2011 prin 18 Acte Aditionale, cu consecinte atat in modificarea structurii si functiunilor SIUI fata de conditiile initiale, cat si ca valoare. Concret, au existat 13 acte aditionale in faza de constructie si 5 in faza de operare a sistemului, arata presedintele CNAS citand din concluziile inspectorilor financiari.

Actul medical are doua faze: stabilirea diagnosticului si apoi precizarea tratamentului. E mai greu sa confirmi, decat sa tratezi. Similar, in cazul SIUI noi suntem acum in prima etapa. Identificam cauzele care au dus la intarzierea termenelor de implementare si calculam penalitatile, cu stabilirea raspunderii civile. Mergand mai departe, se impune urmarirea masurilor pentru recuperarea prejudiciilor. In acest sens am sesizat DNA in cursul acestei saptamani”, a mai spus dr. Doru Badescu, presedintele CNAS, in cadrul unei conferinte de presa.

Sistemul Informatic Unic Integrat, in valoare de aproximativ 415 milioane RON (reprezentand echipamente si servicii) achizitionat de CNAS in perioada 2002–2010 in, nu a fost inregistrat ca „mijloc fix care functioneaza ca un tot unitar si indeplineste in mod independent o functie distincta”, ci pe componente ale sistemului, a subliniat dr. Doru Badescu.

Efectele acestor practici pot periclita functionarea SIUI, existand riscul subfinantarii proiectului pana la data de 02.11.2021, cand se incheie cei 13 ani ai fazei OPERATE, mai arata Badescu, mentionand ca pe de alta parte, datorita uzurii fizice si morale a actualelor echipamente, in urmatorii ani nu se poate asigura retehnologizarea acestora, la nevoie.

Sinteza intergala a Raportului Curtii de Conturi, AICI


Categorii: Ancheta, C.A.S.

Adaugati un comentariu


 

*