Codul Fiscal arata altfel de la 1 iulie

19 iunie 2012 | 0 comentarii |

Incepand cu 1 iulie 2012, Codul Fiscal aprobat prin Legea 571/2003, trebuie aplicat tinand cont de modificarile si completarile aprobate prin OUG nr. 24/2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 384/07.06.2012.

Astfel, potrivit unui comunicat de presa al Directiei Finantelor Publice Buzau (DGFP), una dintre cele mai importante reglementari ale OUG 24 se refera la faptul ca de la 1 iulie se modifica plafonul de scutire de TVA pentru operatiunile impozabile in Romania, de la 35.000 la 65.000 euro  (la cursul de schimb comunicat de BNR la data aderarii la UE – 3,3817) si rotunjit la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei. ANAF a elaborat prevederi tranzitorii pentru aplicarea noului plafon in acest an.

O alta modificare importanta din Codul fiscal stabileste ca taxa pe valoarea adaugata va putea fi dedusa doar in limita a 50% si nu integral, ca pana acum, pentru vehiculele procurate in baza unui contract de leasing sau de inchiriere, daca acestea nu sunt utilizate exclusiv in scopuri profesionale.

In ceea ce priveste impozitul pe profit, de la 1 iulie 2012, cheltuielile cu autoturismele utilizate de persoanele cu functii de conducere dintr-o firma vor fi deductibile doar in limita a 50%, si nu integral ca pana acum, pentru cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu asemenea atributii.

Si prevederile privind impozitul pe venit s-au modificat, astfel ca s-a limitat dreptul de deducere a cheltuielilor aferente vehiculelor pe care le utilizeaza persoanele care desfasoara activitati independente si s-au stabilit noi reguli in ceea ce priveste impozitarea castigurilor din transferul titlurilor de valoare.

Ultima modificare a Codului Fiscal a fost facuta in penultima zi a lunii decembrie 2011, cand s-au aprobat o multime de reglementari fiscale prin OUG nr. 125/2011. S-a introdus atunci un sistem mai dur pentru obtinerea si mentinerea calitatii de platitor TVA, dar si masuri sanctionatorii pentru firmele care fac afaceri cu societatile declarate inactive. De asemenea, s-au extins si clarificat situatiile in care Fiscul poate anula din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA a unui contribuabil.

Codul fiscal a fost modificat si in septembrie 2011, prin OG nr. 30, care a adus noutati in materie de TVA si impozitare si a introdus posibilitatea ca anumiti contribuabili sa depuna declaratia fiscala unica trimestrial. Totodata, s-a modificat termenul limita pentru depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit, ca si termenul de declarare pentru anumite venituri. A fost stabilit, de asemenea, un nou termen-limita pentru depunerea declaratiei 390 VIES, ca si alte noutati privind fisele fiscale, care dupa 2012 nu vor mai exista.

Ultima actualizare a Codului Fiscal cu Normele Metodologice de aplicare si OUG nr. 24/2012 poate fi consultata integral AICI.


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*