Autoritatile medicale in alerta

19 iunie 2012 | 0 comentarii |

In judetul Suceava a fost decretata epidemie de meningita virala, o boala infectioasa care a adus deja la spital 45 de copii si 2 adulti. Primele cazuri au aparut in urma cu doua saptamani, la o gradinita, cand o educatoare si sase copii au fost internati de urgenta in spital. Numarul cazurilor a crescut, vertiginos in ultimele zile, in scolile si gradinitele din care proveneau au inceput dezinfectiile, iar prefectul judetului a decis inchiderea a 9 scoli si 8 gradinite.

Pe de o parte, ministrul Sanatatii transmite pe toate canalele mesaje de linistire privind meningita virala, iar pe de alta parte, prin autoritatile sanitare judetene a fost declansata o ampla campanie de preventie si informare, atat in ceea ce priveste atacul tantarilor, cat si al caniculei.

 

Ministrul Sanatatii incearca sa linisteasca spiritele

 

Situatia din Suceava a alertat populatia din intreaga tara. Pentru a nu se crea panica, ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, transmite prin toate canalele media mesaje de linistire. Intr-un comunicat de presa acesta admite ca „rezultatele preliminare ale investigatiilor de laborator de la focarul initial din municipiul Suceava sugereaza imbolnavirea cu enterovirusuri” , atragand insa atentia ca „enterovirusurile circula in sezonul cald (primavara-vara) si se transmit pe cale fecal-orala prin maini murdare, alimente si  obiecte contaminate, mai ales in colectivitatile de copii, transmiterea fiind favorizata de deficiente de igiena personala (spalatul mainilor)”.

Ministrul sustine ca „potrivit raportului Inspectoratului national de Sanatate Publica (INSP), nu exista motive de panica, pentru ca nu exista risc de epidemie de meningita virala la nivel national”.

 

Recomandari catre populatie

 

Pentru a se preintampina aparitia unor noi focare, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei, prin intremediul Directiilor de Sanatate Publica din tara,  „sa asculte sfatul medicilor si sa respecte regulile de igiena individuala (spalarea pe maini inainte de masa, dupa diverse activitati, dupa folosirea toaletelor). Spalarea riguroasa a fructelor si legumelor inainte de consum, evitarea scaldatului in locuri neamenajate si necontrolate, consumul de apa numai din surse sigure, colectarea corespunzatoare si evacuarea zilnica a gunoiului menajer” sunt alte reguli de care specialistii DSP Buzau, prin intermediul purtatorului de cuvant, Mihaela Voineagu, ne sfatuiesc sa tinem cont cu strictete.

Pentru cazurile in care intepatura de tantar este asociata cu febra, dureri de cap severe, nevralgii, greata si varsaturi, se recomanda consultarea de urgenta a medicului (Vezi aici ce trebuie sa faci).

Sucul de Aloe Vera este considerat un bun remediu la domiciliu, favorizand calmarea simptomelor si formarea unui strat protector, care reduce riscul de infectie. Pentru tratarea mancarimilor, se poate obtine un remediu la domiciliu, prin crearea unei paste din bicarbonat de sodiu si apa. 

 

Canicula, un alt „dusman” al acestor zile

 

Canicula, care de aceasta data  a cuprins intreaga tara si, potrivit meteorologilor, timp de cel putin trei zile ne vom confrunta cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius la umbra, este de asemenea un „dusman” al corpului uman. Mai ales daca persoana are o imunitate scazuta sau nu tine cont de anumite reguli de protectie minimala (hidratare cu 2-3 litri de apa pe zi, consum crescut de fructe si legume proaspete, evitarea statului in soare intre orele 11:00 – 17:00 si protectia cu haine adecvate, din fibra naturala, si acoperirea capului cu palarii, sepci etc.

O atentie crescuta se recomanda in cazul copiilor, batranilor si a persoanelor cadiace, atragandu-se atentia ca in caz de lipotimie sau soc hipertermic trebuie ca persoana afectata sa fie dusa la umbra si hidratata, iar concomitent sa fie anuntata de urgenta ambulanta, pentru ca un astfel de soc poate fi fatal (AICI puteti afla cum sa luptati cu canicula).


Adaugati un comentariu


 

*