Ministerul Sanatatii, cu ochii pe achizitiile din UPU

14 mai 2012 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii (MS) va monitoriza, lunar, achizitiile de medicamente si materiale sanitare din unitatile de primiri urgente (UPU), a precizat pentru portalul Sanatatea Buzoiana, dr. Raed Arafat, subsecretar de Stat in MS.

Dr Arafat a mentionat ca decizia a fost luata in urma rezultatelor controalelor dispuse in aceste unitati spitalicesti la inceputul lunii aprilie, care vor fi publicate in maxim zece zile, in urma carora s-au constatat anumite deficiente, dar si ca o masura preventiva de a stopa risipa pe acest segment al sistemului de sanatate.

Acum vom începe aceasta verificare, ce se impune dupa auditul UPU-urilor. Va fi o monitorizare si o raportare continua, lunara, a unitatilor  de primiri urgente, inclusiv a achizitiilor de medicamente si materiale sanitare. Ministerul Sanatatii a analizat rapoartele controalelor efectuate in aceste unitati la inceputul lunii aprilie si s-a descoperit ca exista diferente de la o unitate la alta. Va trebui sa vedem care au fost cauzele si care sunt solutiile pentru ca asta sa nu se mai intample. De asemenea, au fost platiti de UPU anumiti oameni care figureaza in structura de personal a spitalelor, iar asta nu este in regula. Trebuie sa stopam risipa. S-a constatat, de exemplu, ca se face risipa pe acest palier al sistemului de sanatate, cu analize, medicamente si alte servicii care ar trebui acordate in ambulatoriu. Au fost si alte deficiente, care in cel mult zece zile vor fi facute publice, pentru fiecare unitate in parte”, a precizat dr. Arafat, mentionand ca si pana acum exista o monitorizare a UPU, dar de aceasta data este vorba de un control mult mai riguros, iar o monitorizare similara exista si la serviciile de ambulanta.

Subsecretarul de stat a mai spus ca a avut o intalnire cu medicii sefi de la unitatile de primiri urgente din tara, cu directorii economici si directorii de achizitii „cu care au fost discutate mai multe aspecte semnalate in rapoartele de audit” si ca s-au convenit anumite atitudini si masuri de remediere a unor deficiente constatate, iar acolo unde a fost vorba despre nereguli majore au fost deja luate masuri de sanctionare a celor responsabili.

Din pacate, asa cum a rezultat si dintr-o evaluare proprie a conducerii Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, peste 75 la suta dintre persoanele care se prezinta la UPU nu constituie cazuri de „urgenta medicala” si ar putea fi rezolvate in ambulatoriul de specialitate sau chiar la nivelul medicului de familie. Daca se va ajunge la o normalitate din acest punct de vedere, desi in toate tarile se inregistreaza un abuz de prezentari la camerele de garda, medicii urgentisti, si asa insuficienti, ar avea timp sa se ocupe  de cazurile cu adevarat grave (accidentati, accidente vascular-cerebrale, infarcturi, fracturi, traumatisme).

 


Adaugati un comentariu


 

*