Colegiul Farmaciștilor anunță începerea vaccinării în farmaciile comunitare

17 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

În contextul stării de alertă epidemiologică determinată de gripă, programul-pilot de vaccinare antigripală a început şi în farmaciile comunitare autorizate de Ministerul Sănătăţii să desfășoare și astfel de activități.

 

Aprobat la sfârșitul lunii octombrie 2022, Ordinul prin care s-a aprobat organizarea și funcționarea unui program-pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare a intrat în vigoare încă de la începutu lunii noiembrie, dar aplicarea lui are loc abia acum, în contextul creșterii alarmante a numărului de viroze și gripe și a instituirii stării de alertă epidemiologică determinată de gripă.

Colegiul Farmaciștilor din România anunță că a început vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare, subliniind că „necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condiţiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a şi fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei”, se precizează într-un comunicat remis presei de organizația profesională.

 

Prof. dr. farm Dumitru Lupuliasa

Colegiul Farmaciștilor din România precizează că vaccinarea antigripală în farmacii se realizează, în prezent, în farmaciile autorizate din Bucureşti şi din 15 judeţe, de către farmaciştii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universităţile de medicină şi farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022.

Recomandăm tuturor, în special persoanelor aflate la risc, să aibă grijă de sănătatea lor și să se protejeze în fața gripei, în contextul creșterii explozive a cazurilor de gripă sezonieră. Farmaciștii sunt alături de oameni pentru a-i ajuta să depășească cu bine această perioadă de alertă epidemiologică, când gripa sezonieră s-a suprapus peste alte viroze și poate afecta starea de sănătate a populației” a declarat domnul prof. univ. dr. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, ctat în comunicat.

 

Persoanele care doresc să se vaccineze în farmaciile comunitare împotriva gripei sezoniere sunt sfătuite:

• să consulte lista farmaciilor autorizate

• să se programeze telefonic

• să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puţin o dată vaccinaţi împotriva gripei sezoniere

• să se prezinte la data programării cu recomandarea medicală în farmacia autorizată

• să achiziţioneze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia

 

Vaccinul gripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicaţii sau precauţii la vaccinare, iar dacă persoana care solicită administrarea vaccinului nu a mai fost vaccinată anterior antigripal şi nu prezintă o recomandare medicală în acest sens, nu va fi vaccinată în farmacii.

Farmaciile care s-au înscris în programul pilot, autorizate să efectueze vaccinare antigripală, pun la dispoziția pacienților toată infrastructura și expertiza necesară pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Înțelegem dificultatea perioadei pe care o traversăm și credem că orice soluție suplimentară care îi ajută pe oameni să se protejeze împotrivaa gripei prin vaccinare este mai mult decât binevenită în acest moment”, a declarat farm. Florina Bonifate, secretar general al Colegiului Farmaciștilor din România.

 

Farm. dr. Răzvan Prisada

Colegiul Farmaciștilor din România transmite că „va colabora în continuare cu Ministerul Sănătății și profesioniștii din domeniu pentru ca implementarea acestui program pilot de vaccinare, în beneficiul persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva gripei, să fie cât mai eficientă”, se mai arată în comunicat.

Până acum s-au înscris în programul pilot 93 de farmacii, din care 74 dn mediul urmban și 19 din mediul rural. Cele mai multe farmacii înscrise în program fac parte din principalele lanțuri din București, Iași, Cluj, Sibiu, Brașov, Bihor, Alba, Arad, Argeș, Dolj, Gorj, Ilfov, Prahova, Maramureș, Sălaj.

Reamintim că despre vaccinarea în farmaciile din România se discută încă din 2018, când farmacistul buzoian Răzvan Prisada, actualul președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), în calitate de vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România, a propus un proiect-pilot după modelul deja funcțional în mai multe țări din Europa. Proiectul a fost promovat și la Bruxelles, în perioada în care farmacistul buzoian a îndeplinit funcția de președinte al Grupului de lucru de Produse Farmaceutice și Dispozitive Medicale al Consiliului Uniunii Europene, pe perioada în care România a deținut președinția Consiliului.

Lista farmaciilor unde se desfăşoară vaccinarea împotriva gripei sezoniere, aflată în dinamică, poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătăţii – secțiunea Pacienți/ Farmacii și drogherii/ tabel farmacii vaccinare, pe site-ul Colegiului Farmaciştilor din România și pe site-ul serviciifarmaceutice.ro.

 


Adaugati un comentariu


 

*