Colegiul Pacienților promovează alternative la politicile de sănătate publică

31 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Asociația va lansa la finele acestei săptămâni un program cu finanțare europeană ce are ca scop implicarea în formularea și promovarea unor alternative viabile la politicile Ministerului Sănătății și CNAS.

 

Asociația Colegiul Pacienților anunță lansarea oficială, în data de 2 noiembrie, a unui proiect pentru care a obținut o finanțare europeană și care se va derula până în luna septembrie a anului viitor. În această perioadă, reprezentanții organizației și-au propus să elaboreze și să promoveze o serie de soluții alternative la politicile publice de sănătate ale Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Valoarea totală a proiectului este de 990.386 de lei, dintre care, cea mai mare parte, respectiv 815.275 de lei va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile, la această sumă adăugând-se 155.303 lei -finanțare de la bugetul național și 19.807 lei reprezentând contribuția Colegiului Pacienților.

Referindu-se la proiect, Cristian Sas, președintele asociației, a declarat că „prin toate activităţile propuse şi rezultatele urmărite dorim să identificăm principalele probleme din sistemul medical referitoare la calitatea, accesul şi sustenabilitatea serviciilor medicale şi împreună să găsim soluţiile cele mai bune pentru un sistem de sănătate eficient şi funcţional”.

 

Cristian Sas

Proiectul are șase obiective specifice, prin implementarea cărora se dorește să se ajungă la o creștere a calității accesibilității actului medical. Astfel, reprezentanții Colegiului Pacienților își propun ca până în luna septembrie a anului viitor, atunci când se încheie proiectul, să formuleze trei propuneri de politici publice de sănătate ca şi alternative la politică de sănătate publică pe domeniile ambulatoriu, paraclinic, spitalizare etc. Totodată, se are în vedere și elaborarea de propuneri care să vină în sprijinul cetăţenilor în ceea ce priveşte simplificarea procedurilor birocratice şi administrative din Sănătate şi creşterea calităţii actului medical în cadrul unităţilor medicale administrate de autorităţile publice locale.

Susţinerea sistemului de sănătate prin avansarea unor propuneri care să faciliteze accesul la serviciile medicale şi să simplifice legislaţia existentă în sănătate este, de asemenea,  un alt obiectiv propus.

 

În cadrul aceluiași proiect se dorește și selectarea unui număr de 300 de persoane din cadrul ONG-urilor, partenerilor sociali și din instituțiile publice, care vor fi consiliate pentru a fi instruite în domeniul sănătății publice. Totodată vor fi colectate informaţii necesare elaborării acestor politici alternative, prin intermediul unor mese rotunde, workshop-uri, interacţiuni cu pacienţi și vizite în spitale.

Pe parcursul anului următor, 20 de persoane din carul ONG-urilor vor fi selectate pentru a participa la un curs de formare specific domeniului public de sănătate, la finalul căruia vor obține certificări. Nu în ultimul rând, spre finalul proiectului, va fi editat și tipărit, în 100 de exemplare, un manual care va cuprinde concluziile desprinse pe parcursul derulării acțiunilor programate, precum și cele trei politici alternative elaborate în domeniul sănătății publice.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*