Consilierii judeteni vor vota alocarea de fonduri pentru achizitia unui aparat radiologic

Aparatul roentgen va intra in dotarea Spitalului Judetean Buzau, fondurile alocate de autoritatea locala urmand a fi completate cu bani de la Ministerul Sanatatii.

 

Consiliul Judetean buzauDupa ce au fost de acord cu alocarea unei sume de 225.000 de lei din fondul de rezerva al bugetului judetului pentru achizitionarea unui computer tomograf in cadrul Spitalului Judetean Buzau, consilierii judeteni sunt chemati astazi sa isi dea votul pentru atribuirea unei alte sume, in vederea achizitionarii unui echipament de roentgendiagnostic. Proiectul de hotarare in acest sens va fi supus la vot in timpul unei sedinte extraordinare care va avea loc la ora 12.00. Spre deosebire de sedintele precedente care aveau loc la sediul Consiliului Judetean, consilierii au fost convocati astazi tocmai la Nehoiu, sedinta extraordinara urmand a avea loc la Centrul de Instruire ACR din localitate. Paradoxal, desi se desfasoara la Nehoiu, pe ordinea de zi a sedintei de azi nu se afla niciun proiect care sa aiba legatura cu zona. Nici macar situatia spitalului din localitate, care nu este una dintre cele mai bune, nu are vreo legatura cu ordinea de zi, consilierii fiind convocati la Nehoiu pentru a vota un proiect care are legatura cu spitalul din Buzau si alte patru proiecte de interes judetean.

 

aparat radiologieProiectul vizeaza o noua contributie financiara a administratiei locale pentru achizitionarea unui aparat radiologic digital care va intra in dotarea Spitalului Judetean Buzau. Este vorba de un aparat de roentogendiagnostic, o instalatie radiologica digitala performanta, ce va inlocui vechiul aparat care functioneaza in cadrul unitatii medicale inca din 1996. Desi achizitionat atunci, aparatul Sirescop CX III functiona cu  tehnologie din anul 1990, iar in urma cu doi ani, firma producatoare a anuntat spitalul ca nu mai furnizeaza piese de schimb pentru acest tip de aparat, in conditiile in care, oricum, perioada maxima de furnizare a pieselor era de 10 ani de la data comercializarii. Din acel moment, orice defectiune a aparatului poate pune spitalul in imposibilitatea realizarii unor investigatii radiologice, asa ca achizitionarea unui dispozitiv nou era imperios necesara, mai ales ca aparatul nu suferise nicio reparatie majora in acest timp iar o astfel de defectiune putea aparea oricand.

 

spitalIn consecinta, s-a decis alocarea a 63.000 de lei din bugetul judetului pentru achizitionarea unui aparat radiologic nou, suma reprezentand 10 la suta din valoarea totala, care este de 630.000 de lei sau 140.000 de euro. Consilierii isi vor da votul in sedinta de azi in privinta acestui proiect, iar in situatia in care hotararea va fi adoptata, Consiliul Judetean va face demersurile necesare la Ministerul Sanatatii, pentru a aloca restul de bani necesari.

Noul aparat, ce urmeaza a fi achizitionat, este un dispozitiv medical ce asigura stabilirea rapida a diagnosticului si expunerea redusa a medicului la radiatiile ionizante. In proiectul de hotarare se mai mentioneaza ca achizitia aparatului este absolut necesara, in conditiile in care Spitalul Judetean urmeaza a fi acreditat in cursul acestui an, iar una dintre conditiile necesare pentru a ramane cu gradul 3 de clasificare este necesara achizitia a cel putin un aparat roentgen digital.

 


Adaugati un comentariu


 

*