Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Polisano Pharma de către Marcos Provit

7 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Tranzacţia prin care Marcos Provit preia Polisano Pharma a fost autorizată de Consiliul Concurenței. Decizia va fi publicată pe site-ul autorității după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.

 

Tranzacţia prin care farmaciile Polisano Pharma SRL, deţinute de Daniela Ioana Vonica şi Valentina Bîrsan, au fost preluate în august de Marcos Provit, parte a grupului Evofarm, care activează în retailul şi distribuţia de medicamente, a fost autorizată de Consiliul Concurenței.

Autoritatea de concurenţă a evaluat această operaţiune din punctul de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurenţiale, şi a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal”, se menţionează într-un comunicat al autorității de concurență.

Marcos Provit, parte a grupului Evofarm, este prezentă pe piaţa comerţului cu amănuntul de produse farmaceutice şi parafarmaceutice în magazine specializate, cât şi pe piaţa comerţului cu ridicata.

Polisano Pharma desfăşoară, în principal, activităţi în domeniul comerţului cu amănuntul de produse farmaceutice şi parafarmaceutice în magazine specializate şi deţine 12 unităţi farmaceutice în judeţul Sibiu.

 

 

Reţeaua Marcos Provit, controlată de Andrei Isac şi Marius Neagu (fiecare deține peste 47,4% din acțiuni), deține peste 100 de farmacii sub marca Evofarm, cu sediul social și cea mai mare parte a afacerilor în Buzău, 3 centre logistice în Brașov, Buzău și București și o flotă de distribuție.

Marcos Provit s-a lansat pe piața farmaceutică buzoiană în urmă cu 10 ani, iar în 2012 a deschis prima farmacie a Glodeanu Sărat. În 2013, este deja prezentă în mediul rural cu 16 farmacii, toate în județul Buzău, iar în 2014 își deschide primul depozit autorizat și primele farmacii în județul Ialomița.

În 2017 ia naștere brandul Evofarm, sub care va activa Marcos Provit, care operează în 10 județe – Buzău, Ialomița, Ilfov, Brăila, Vrancea, Bacău, Brașov, Harghita, Mureș și Galați, la care se adăugă acum și Sibiu. Anul acesta, în iunie, Marcos Provit a mai încheiat o tranzacţie aprobată de Concurenţă și a preluat farmacia Gifarm din Tecuci, cu afaceri de peste 20 milioane de lei.

Compania a încheiat anul 2021 cu afaceri de 161 milioane de lei (în creștere cu 20%) şi un profit de aproape 3 milioane de lei, potrivit Ministerului de Finanţe.

 

Farmaciile Polisano, deţinute de Daniela Vonica -84,84% din acțiuni  (soţia fostului om de afaceri Ilie Vonica) şi Valentina Bîrsan -15,15% din active, au încheiat anul 2021 cu afaceri de 44,6 milioane lei, în creştere cu 10,58% faţă de anul anterior. Polisano Pharma SRL deţine 12 farmacii în județul Sibiu: nouă farmacii în municipiul Sibiu, două farmacii în orașul Cisnădie și o farmacie în comuna Racovița. Polisano Pharma operează şi un magazin naturist în Sibiu.

Rețeaua de farmacii Polisano a făcut parte a grupului cu acelaşi nume, fondat de antreprenorul Ilie Vonica, alături de un spital, laboratoare medicale, o fabrică de medicamente, distribuţie şi retail farmaceutic.

După decesul acestuia, în 2016, rând pe rând, diviziile grupului Polisano au făcut obiectul mai multor tranzacţii prin care competitorii din piaţă au cumpărat fiecare companie. Cea mai mare parte a farmaciilor Polisano (78, din 41 de localități) au fost cumpărate în 2016 de Sensiblu, parte a Grupului A&D Pharma, iar fabrica de medicamente a fost achiziționată în 2018 de Grupul Grampet, deținut de Gruia Stoica. Medlife a cumpărat divizia de servicii medicale, formată din patru clinici cu laboratoare situate în București și Sibiu, un spital privat în Sibiu, un centru de fertilizare in vitro și cea mai mare maternitate privată din Transilvania, iar Provita a cumpărat laboratorul de analize medicale din București.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*