Consultatii dermatologice gratuite

27 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Campania anuala de informare privind depistarea melanomului si prevenirea cancerelor cutanate, care se desfasoara in fiecare an la inceputul verii, a ajuns la cea de-a VII-a editie in Romania. 300 de medici dermatologi din intreaga tara vor acorda, in perioada 7-30 mai, consultatii gratuite, pe baza de programare, sub egida Academiei Europene de Dermatologie si Venerologie (EADV), reprezentata in Romania prin Societatea Romana de Dermatologie (SRD).

SRD  organizeaza a 7-a ediţie a Euro Melanoma Day – Ziua europeana pentru depistarea melanomului in data de 30 mai 2012. Sunt invitati medici dermatologi din toata tara sa se implice in aceasta campanie desfasurata simultan in peste 28 de tari europene si al carei scop este efectuarea unui screening cutanat gratuit in vederea depistarii de leziuni precanceroase sau cancere cutanate. Pacientii vor fi consultaţi numai pe baza programarilor efectuate la linia telefonica gratuita 0800811101 – disponibila in perioada 07 – 10 mai 2012.  Fiecare pacient va fi consultat si informat asupra riscului expunerii exagerate la radiatiile ultraviolete, iar medicul va completa un chestionar standard european in baza caruia se va realiza o statistica la nivel national si international”, precizeaza prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele SRD.

 

Explozie de cancere de piele

Melanomul este cea mai frecventa forma de cancer de piele, ocupand o treime din toate tipurile de cancer, in ultimele trei decenii cazurile multiplicandu-se de patru ori.

Melanomul are o dezvoltare extrem de rapida, in doua luni de zile putand deveni mortal, in special din cauza metastazelor pe care le provoaca. Cauzele si posibilele explicatii ale exploziei de cazuri le reprezinta expunerea la radiatia ultravioleta si factorul imunitar din ce in ce mai scazut in ultimii 20 de ani. Alimentatia si stilul de viata nesanatos scad imunitatea si deregleaza metabolismul”, atrage atentia dr. Raluca Patrascu,  medic primar dermatolog buzoian

Ultimele statistici arata ca una din cinci persoane au dezvolta pana la sfarsitul vietii un cancer de piele. La nivel mondial, anual, apar aproximativ 150.000 de melanoame si peste 40.000 de oameni mor din cauza acestei afectiuni, iar la nivel european, in prezent, sunt inregistrati peste 50.000 de pacienti cu melanom.

 

La nivel mondial, campania EuroMelanomaDay 2012 se deruleaza simultan in 28 de tari, printre care se numara Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elvetia, Franta, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia.

Promotorul EuroMelanomaDay este Belgia, care a organizat primul eveniment de acest gen in 1999. Romania participa din 2006, prin Societatea Romana de Dermatologie, la programul „Euromelanoma Day”. In anul 2006 au fost consultati 784 pacienti, in anul 2007 au solicitat consult 637 pacienti, in 2008 s-au programat 2092 pacienti, in 2009 au fost consultate peste 3.000 de persoane, iar la editia din 2010, in urma consultatiei gratuite a 3.124 de pacienti, s-au depistat 74 de cazuri de melanom si 333 de cazuri de alte cancere de piele. Anul trecut, mesajul campaniei a fost „SOS! Salveaza-ti pielea!”

 


Adaugati un comentariu


 

*