Consultatii gratuite pentru bolnavii de psoriazis, luna viitoare

Intre 1 si 30 aprilie, pacientii se vor putea programa telefonic, pentru a fi vazuti de medici dermatologi, psihologi si nutritionisti din Bucuresti, Constanta, Timisoara, Cluj si Iasi.

 

1La jumatatea acestei saptamani, Societatea Romana de Dermatologie, Asociatia Pacientilor cu Boli Autoimune si compania Leo Pharma au demarat o campanie la nivel national, denumita „Abordare multidisciplinara a psoriazisului”, in cadrul careia cea mai importanta activitate va fi acordarea de consultatii gratuite, timp de o luna, pacientilor care sufera de psoriazis. Din pacate, acest lucru este posibil doar in cateva orase importante precum Bucuresti, Constanta, Cluj, Iasi si Timisoara. Cu aceasata ocazie, pacientii cu psoriazis vor putea beneficia, in perioada 1-30 aprilie, de un control gratuit multidisciplinar, fiind consultati de medici dermatologi, psihologi si nutritionisti, avand in vedere toate implicatiile pe care le are aceasta afectiune. In acest sens, pacientilor le-a fost deja pus la dispozitie numarul de telefon 0720.977.816,  la care pot suna de luni pana joi, intre orele 10.00-16.00, pentu a se programa in vederea consultatiilor. In acest fel si pacientii din localitatile invecinate centrelor in care vor fi acordate consultatiile vor putea beneficia de aceasta facilitate, facandu-si din timp programarea si avand ragazul necesar pentru a ajunge intr-unul din cele cinci orase, fara a fi nevoie apoi sa astepte timp indelungat in fata cabinetelor sau fara a risca sa nu apuce sa intre la consult pana la finalul programului. Totodata, organizatorii au anuntat ca in cazul in care numarul de solicitari va fi foarte mare, proiectul va fi prelungit si dupa data limita de 30 aprilie, astfel incat orice pacient  doreste, sa poata beneficia de consultatia gratuita.

 

Conf_presaAceasta campanie a fost demarata in contextul in care psoriazisul a depasit de mult stadiul in care era considarat o simpla boala cutanata. Medicul Alin Nicolescu, secretarul general al Societatii Romane de Dermatologie, a declarat cu ocazia lansarii proiectului, ca in cazul acestei afectiuni se impune o abordare pluridisciplinara, avand implicatii si pe plan psihic. Conform acestuia, pacientii cu psoriazis devin inhibati, pe fondul depresiei si frustrarilor date de aspectul fizic conferit de boala, statisticile indicand ca unul din trei pacienti a avut idei suicidale. Toate tarile din jurul Romaniei au dezvoltat un  registru de psoriazis. Speram ca in cateva luni sa dezvoltam si noi  un registru de boli dermatologice. Este necesara o abordare multidisciplinara. Psoriazisul poate reaparea oricand, dar poate fi tinut sub control. Pacientii trebuie sa se adreseze medicului, avem tratamente accesibile pentru toate tipurile. Nu exista o estimare clara. Se spune ca in jur de 2-4 la suta din populatie este afectata de aceasta afectiune. Din punctul nostru de vedere, procentul este mai mare de 6-8, chiar 10 la suta din populatie”, a mai declarat medicul Alin Nicolescu.

 

consult psoriazisPsoriazisul este o boala cronica dermatologica, constand intr-o crestere rapida si  exagerata a celulelor pielii, avand ca rezultat aparitia unor placi tegumentare ingrosate, albicioase, numite de specialisti placi hipercheratozice. Aceste leziuni pot varia ca dimensiuni si sunt localizate preponderent la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mainilor, picioarelor si  in partea inferioara a spatelui. Psoriazisul este mai frecvent in randul adultilor, dar poate aparea si in randul copiilor si adolescentilor, factorii declansatori fiind stresul, anumite medicamente si unele infectii. Spre exemplu, de la o simpla amigdalita se poate ajunge la psoriazis, sau ca urmare a aspirinei luate in exces. Totodata, pacientii cu psoriazis pot dezvolta pe acest fond si alte afectiuni, precum cele cardiovasculare, oculare, articulare, diabet sau obezitate. Din pacate, in prezent nu exista un tratament care sa vindece psoriazisul, insa exista mai multe tipuri de tratament care pot ameliora simptomele. Avand in vedere si implicatiile psihice pe care le genereaza boala, pacientii au nevoie si de psihoterapie, insotita uneori si de medicatie antidepresiva. Acesta este si motivul pentru care consutlatiile gratuite vor fi acordate atat de medici dermatologi, cat si de psihologi si nutritionisti.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*