Copiii cu atrofie musculară vor beneficia de tratament în mai puțin de o lună

20 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Ministrul Sorina Pintea a precizat că sunt obținute toate aprobările necesare și sunt puse la punct toate protocoalele, la acest moment fiind așteptate filele de buget pentru a se face achiziția medicamentului necesar.

 

Promisiunile cu privire la accesul la tratamente noi pentru copiii cu atrofie musculară spinală sunt pe cale de a se materializa. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat că „o lună ar fi termenul cel mai pesimist” până când tratamentul inovator cu Spinraza va fi disponibil pentru această categorie de pacienți. Oficialul a reamintit faptul că deși tratamentul a fost introdus în urmă cu trei luni pe lista moleculelor noi decontate de CNAS, pentru acestea nu fuseseră prevăzute bugete la începutul anului. În aceste condiții a fost nevoie să se opereze o rectificare bugetară în care să fie incluse și costurile necesare noilor tratamente. „Anul acesta au fost introduse 36 de molecule noi, medicamente inovative pentru diverse patologii, printre care şi bolile rare. Există tratamente care au fost introduse acum trei luni prima dată precum Spinraza, acestea nu au fost bugetate de la începutul anului, de aceea a fost nevoie să aşteptăm rectificarea bugetară pentru ca aceste tratamente să poată începe. S-a publicat în Monitorul Oficial introducerea acestei noi molecule, iar într-o săptămână am avut şi protocolul. Nu cred că a fost vina noastră că rectificarea a întârziat atât de mult, nepermis de mult pentru aceşti pacienţi. Din punctul meu de vedere, maxim o lună ar fi termenul pesimist, pentru că avem aprobările, avem protocoalele, rectificarea este făcută, urmează să se trimită filele de buget şi să se facă achiziţia”, a precizat ministrul.

 

Sorina Pintea recunoaște însă că, deocamdată, nu există un registru al pacienților care beneficiază de tratament cu Spinraza – un medicament inovator folosit în terapia atrofiei musculare spinale. Ministrul spune că la elaborarea unui astfel de registru se lucrează în prezent, fiind centralizate datele colectate de la comisiile de specialitate din spitale. Pe baza acestor informații, la acest moment, există 54 de pacienți cu atrofie musculară spinală care au nevoie de acest tratament. Sorina Pintea a adăugat că tratamentul va fi decontat sută la sută de CNAS, iar acești pacienți vor beneficia și anul viitor de tratament gratuit.

Pentru tratamentul cu Spinraza, identificarea numărului pacienţilor n-aş spune că a fost dificilă, deși nu există un registru al acestor pacienţi. Registrul îl construim acum, iar în acest sens am luat date prin comisiile de specialitate, de la spitale, și rezultă că avem 54 de pacienţi care au nevoie de acest tratament pe baza criteriilor de admisie stabilite de comisiile Ministerului Sănătății”, a declarat în acest sens ministrul.

 

Atrofia musculară spinală este o boală neuromusculară progresivă, caracterizată prin slăbiciune musculară și atrofie, cauzate de degenerescența neuronilor motori din măduva spinării și din nucleii trunchiului cerebral. Este a doua afecțiune ereditara ca frecvență după fibroza chistică, având o incidență de aproximativ 1 la 10.000 de nou-născuți pentru forma acută și 1 la 24.000 de nașteri pentru formele cronice de boală.

Medicamentul Spinraza este un tratament inovativ care a primit avizul pentru utilizare în spațiul european, din partea Agenției Europene a Medicamentului, la jumătatea anului trecut, iar în țara noastră, producătorul a depus actele necesare pentru autorizația de punere pe piață la sfârșitul anului trecut. La începutul acestui an, Ministerul Sănătății a stabilit prețul medicamentului, conform procedurilor în vigoare, iar în data de 2 mai, Agenția Naționala a Medicamentului a evaluat din punct de vedere al tehnologiilor medicale acest produs și a avizat compensarea acestuia și introducerea pe lista de medicamente compensate și gratuite. Medicamentul se administrează prin injecție în partea de jos a spatelui, direct în coloana vertebrală, o dată la patru luni, iar doza recomandată este de 12 miligrame.

 

Rozalina Lapadatu

Zilele trecute, cu ocazia lansării unei campanii a Coaliției pentru Sănătate Europeană, în sprijinul pacienților cu boli cronice, Rozalina Lăpădatu, preşedintele Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie, a dus în discuție această problemă, reclamând faptul că medicamentul Spinraza este deja aprobat de luni bune, dar spitalele nu îl pot achiziționa din rațiuni financiare. „Atrofia musculară spinală este o boală rară. Este un medicament pentru această boală, care a fost aprobat în decembrie – ianuarie. Am stat până în luna mai pentru publicarea Hotărârii de Guvern 720 care consfinţea că acest medicament este aprobat. Cândva, în luna iulie, s-au publicat protocoalele terapeutice, din acel moment medicamentul trebuia să fie disponibil pentru toţi pacienţii. Sunt puţini pacienţi şi majoritatea sunt copii. Ce s-a întâmplat? Suntem în luna septembrie, spitalele, pentru că e medicament cu eliberare prin spital, nu au primit foaia de buget şi nu pot medicii să prescrie acel medicament. Acel medicament există pe hârtie, dar acei copii se chinuie pentru că din motive financiare spitalele nu pot achiziţiona tratamentul”, a subliniat Rozalina Lăpădatu.

 


Categorii: Actual, Autoritati

Adaugati un comentariu


 

*