Sanatatea primeste 600 de milioane de lei la rectificarea bugetara

30 iulie 2014 | 0 comentarii |

Premierul Victor Ponta a anuntat ieri, ca prima rectificare din acest an va fi una pozitiva, domeniul sanatatii primind cea mai mare suma, tot atat cat vor primi si primariile din tara pentru a-si achita datoriile catre firmele locale.

 

Sanatatea primeste o felie mare din tortul pregatit de guvern la rectificarea bugetara

Sanatatea primeste o felie mare din tortul pregatit de Guvern la prima rectificarea bugetara din 2014

Bani mai multi pentru Sanatate, Aparare, Economie, plata datoriilor acumulate de primarii catre firmele locale si suportarea integrala a subventiilor pentru CFR pana la finalul anului, a anuntat ieri, premierul Victor Ponta, inainte de a decola catre Craiova, pentru a-si lansa candidatura la prezidentiale.

Contrar asteptarilor, prima rectificare din acest an, care, potrivit premierului, se va intampla vineri, va fi una pozitiva. Premierul a anticipat si o a doua rectificare in luna septembrie, inainte de alegeri, dupa care a facut publica lista ministerelor care primesc la inceput de august „sume suplimentare consistente”, alaturi de primarii, carora li se dau bani pentru plata arieratelor. Nici premierul si nici ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, prezent la conferinta, n-au explicat insa de unde vin aceste incasari record.

 „Sume suplimentare, intr-adevar consistente, primeste domeniul sanatatii – in jur de 600 de milioane de lei, din care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate – 166 de milioane de lei. Ministerul Apararii are prevazute pentru posibile cheltuieli in perioada urmatoare 400 de milioane de lei. Acestea urmeaza sa fie angajate, din acest motiv le-am trecut in Fondul de Rezerva al Guvernului si pe masura ce sunt angajate aceste cheltuieli vor fi decontate”, a declarat Ponta, asumandu-si astfel finantarea sistemului sanitar, o zona sensibila pentru viitorii alegatori, cat si dotarea minimala a armatei, pe fondul crizei din Ucraina.

 

bani sanatate 2Astfel, Ministerul Sanatatii va primi la rectificare 489 milioane de lei, in timp ce Casei de Asigurari Nationale de Sanatate (CNAS) i s-au alocat 166 milioane de lei. Tot 600 de milioane de lei vor fi folositi pentru plata arieratelor autoritatilor locale, asa incat „sa reducem la minim aceasta problema veche”, a mai spus Ponta, mentionand ca la elaborarea proiectului de rectificare bugetara s-a lucrat cu echipa tehnica a FMI, CE si BM.

La Ministerul Economiei vor ajunge 300 de milioane de lei, Ministerul Educatiei va beneficia de 150 de milioane de lei pentru a acoperi salariile castigate in instanta de profesori, iar Ministerului Transporturilor ii vor reveni 356.000 de lei, din care cel mai mare cuantum va merge catre Compania de Cai Ferate, pentru a plati restantele acumulate pana la sfarsitul anului.

Sume mai mici ajung la Ministerul Muncii, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Interne si AEP (192 de milioane).

De la Ministerul Finantelor vor fi taiate 750 milioane lei de la capitolul privind actiuni generale, iar de la Ministerul Mediului vor fi taiate 25 milioane lei. Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea a precizat ca acestea sunt „principalele” institutii de la care vor fi diminuate fonduri si ca asupra bugetului Presedintiei „nu se intervine”.

Veniturile estimate vor creste cu 1,07 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi revizuite in crestere cu 1,34 miliarde lei, tinta de deficit bugetar urmand insa sa fie mentinuta la 2,2% din PIB, a mai spus premierul.

 


Adaugati un comentariu


 

*