Copiii nascuti in perioade de recesiune sunt mai labili fizic si psihic

5 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Cel putin asta rezulta dintr-un studiu publicat zilele acestea de cercetatorii americani de la New York Upstate Medical University si din alte doua studii anterioare in care s-a analizat interdependenta recesiunii  economice cu delincventa juvenila.

 

Copiii nascuti in timpul recesiunilor economice din anii ‘80 au avut o mai mare „sansa” sa abuzeze de substante interzise si arest ca adolescenti, rezulta dintr- un studiu publicat zilele acestea pe Shine from Yahoo, determinandu-i pe  cercetatori sa se intrebe daca bebelusii nascuti in anii actualei recesiuni economice ar putea avea o soarta similara.

 „Mecanismele implicate pot fi diferite ca intensitate si duritate. Pe baza studiului se pot determina insa anumite efecte”, spune dr. Seethalakshmi Ramanathan, cercetator in cadrul State University of New York Upstate Medical University si autorul principal al studiului, citat de Reuters.

 

O analiza realizata in 1997 de specialistii Biroului de Statistica a Muncii din Statele Unite, publicata in editia electronica a JAMA Psychiatry, prezinta concluziile unui sondaj realizat pe un esantion format din 8.984 de adolescenti cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, nascuti intre 1 ianuarie 1980 si 31 decembrie 1984, tinandu-se cont ca in anii ’80 au existat doua perioade de recesiune, prima intre 1980 si 1981, iar cea de-a doua, in 1982.

Sondajul a fost realizat pe baza unor intrebari despre educatie, salariu, atitudini, asteptari, furturi, arestari, consum de droguri, alcool si tutun si uz de arme. Analizand raspunsurile intervievatilor, Ramanathan si echipa sa au aflat, printre altele, ca anumite comportamente distructive si delicvente erau mai comune printre copiii nascuti in zonele afectate de rate ridicate ale somajului.

Astfel, riscul de a fi arestat, de a se alatura unei bande, de a „fuma iarba”, a fura, a consuma alcool si tutun era mai ridicat ( de la 6 la 17 % ) pentru copiii care fusesesra nascuti sau isi petrecusera primii ani de viata in zone cu rate ridicate ale somajului, chiar daca familiile lor erau bogate sau cel putin aveau de lucru. In ciuda faptului ca economia din SUA a mers catre recuperare pana in 1997, cand adolescentii au fost intervievati, acestia au aratat un comportament destul de indepartat de ceea ce s-ar putea numi „model”.  

 

Recesiunea este definita ca incetinirea activitatii economice cu scaderi ale nivelurilor produsului intern brut, salariilor, profiturilor in afaceri si prin cresteri ale inflatiei, in timp ce rata somajului si a falimentelor creste.  

 „Studiul a trecut, practic, prin toate straturile socio-economice” a spus Ramanathan. „Intrucat cresterea ratei comportamentelor riscante nu a fost specifica unei singure zone a tarii sau unei singure clase socio-economice, la nivel national, se pare ca toti au fost afectati” a adaugat cercetatorul.

Pentru fiecare punct procentual sub media regionala a ratei de somaj, copiii din zonele afectate aveau sanse cu 9% mai ridicate de a consuma marijuana, cu 7% de a fuma tutun si cu 6% de a consuma alcool in timpul adolescentei. De asemenea, s-au identificat sanse ridicate de afiliere la o banda (9%), furturi marunte (6%), furt major (11%) si de a fi arestat (17%).

Probleme mult mai serioase insa, precum folosirea armelor, jaful si abuzul de droguri tari, nu au putut fi asociate cu ratele crescute ale somajului. Fara a face speculatii, studiul arata ca somajul ridicat determina, in mod evident, un stres crescut pentru familiile afectate de criza.

 

Potrivit unei analize din 2009 realizata de Pew Research Center , 14%  dintre persoanele de varsta fertila au spus ca au amanat conceperea unui copil din cauza recesiunii. Asta a condus la concluzia ca sarcinile din acea perioada este putin probabil sa fi fost planificate. In plus, copiii nascuti ca rezultat al unei sarcini nedorite sufera, de obicei, de o sanatate mentala si fizica mai slaba, au relatii mai putin apropiate cu parintii lor si pot avea niveluri mai ridicate de delicventa in timpul adolescentei, in comparatie cu cei rezultati din sarcini planificate/ dorite, conform concluziilor Campaniei Nationale pentru Prevenirea Sarcinilor Nedorite, din 2008.

Deasemenea, perioadele economice dificile pot forta parintii casnici sa-si gaseasca un loc de munca, ceea ce poate afecta primii ani ai unui copil. In plus, chiar daca au slujbe, multi parinti pot fi, in aceste perioade, mult prea preocupati de problemele financiare, astfel incat sa nu le mai acorde copiilor suficienta atentie si afectiune. Psihologii subliniaza ca teama si somajul pe termen lung pot avea consecinte asupra sanatatii mintale si pot conduce la rate mai mari de violenta domestica si abuz de alcool, punandu-si amprenta in orice gospodarie.

Asta nu inseamna neaparat ca toti copiii nascuti incepand cu anul 2009, cand a inceput actuala criza, vor intra in bucluc peste zece ani, desi corelatia este puternica. Cercetatorii spun ca a te naste in timpul unei recesiuni nu te condamna inevitabil la o existenta dificila, iar pentru a identifica factorii care determina reactii violente in adolescenta este nevoie de mai multe studii.

Nu putem spune ca doar somajul ridicat a cauzat efectele”, a declarat Seethalakshmi Ramanathan, mentionand ca nu poate preciza „care sunt factorii intermediari” care au contribuit la cresterea delincventei juvenile.


Adaugati un comentariu


 

*