Romanul Alexander Niculescu, pe cale sa revolutioneze medicina

22 august 2013 | 0 comentarii |

Profesor la Universitatea „Indiana” din SUA, cercetatorul roman a creat un test sangvin cu ajutorul caruia s-ar putea preveni sinuciderile in randul persoanelor cu tulburare bipolara.

 

Cercetatorul Alexander Niculescu

Cercetatorul Alexander Niculescu

Romanii sunt, din nou, in atentia lumii medicale mondiale, cu o noua descoperire stiintifica. Cercetatorul roman Alexander Niculescu, medic psihiatru, profesor la Universitatea „Indiana” din Statele Unite, este coordonatorul unui studiu care pe baza unui test sangvin ar putea anticipa predispozitia spre sinucidere a persoanelor diagnosticate cu tulburare bipolara.

Autorii studiului spun ca biomarkerii din sange pot fi utilizati pentru a identifica persoanele care prezinta un risc crescut de sinucidere si vorbesc deja despre un controversat proiect de realizare a unui test sangvin capabil sa furnizeze un avertisment util contra tentativelor , informeaza dailymail.co.uk.

Savantii americani considera ca rezultatele deja obtinute reprezinta „o dovada de principiu” pentru implementarea testului, insa cercetatorii britanici au manifestat scepticism fata de aceasta descoperire.

De la Carol Davila incoace, multe au fost contributiile romanilor la dezvoltarea medicinei universale, plecand de la profesorul Paulescu, cel care a descoperit insulina, ajungand la George Emil Palade – primul roman premiat „Nobel” si oprindu-ne la recenta descoperire a profesorului Laurentiu Popescu, cel care a descoperit telocitele si a realizat primul transplant din lume cu acestea, iata ca inca un roman este pe cale sa revolutioneze medicina mondiala.

 

test sangeO enzima, SAT1, a fost asociata cu tendintele suicidare la un grup de pacienti diagnosticati cu tulburare bipolara, o maladie mintala caracterizata prin fluctuatii mari ale starii de dispozitie. Alti trei markeri au evidentiat o asociere mai slaba. Markerii sangvini au fost descoperiti intr-un subgrup de noua pacienti care au prezentat o schimbare dramatica si brusca a starii de dispozitie, mergand pana la ganduri suicidare. Un tipar similar a fost descoperit in probele sangvine recoltate de la noua persoane care s-au sinucis.

Probe sangvine au fost recoltate si analizate apoi de la alte doua grupuri de pacienti suferind de tulburare bipolara si de psihoze de tipul schizofreniei.

Concentratiile ridicate ale acestor biomarkeri au corespuns cu un numar ridicat de spitalizari dupa tentative de sinucidere, asocierea fiind  mai puternica in cazul celor cu tulburare bipolara fata de cei diagnosticati cu schizofrenie.

Coordonatorul studiului, medicul psihiatru de origine romana Alexander Niculescu, profesor la Universitatea „Indiana”, spune ca „sinuciderea este o chestiune majora in psihiatrie. Este o problema majora in domeniul civil, este o problema majora in domeniul militar si nu exista markeri obiectivi. Exista oameni care nu recunosc ca au ganduri suicidare atunci cand ii intrebi asta, dar care se sinucid dupa aceea si nu poti sa faci nimic in legatura cu acest lucru. Avem nevoie de modalitati mai bune de a identifica, de a interveni si de a impiedica aceste cazuri tragice”.

 

cercetare laboratorCercetatorul roman considera ca „acesti markeri par sa fie buni pentru depistarea comportamentului suicidar la barbatii cu tulburare bipolara sau la barbatii din populatia generala care comit tentative violente de sinucidere. Pe viitor, vrem sa studiem ansamblul clinic si sociodemografic al factorilor de risc, alaturi de testele noastre sangvine, pentru a creste capacitatea noastra de a prezice acest risc”.

Alexander Niculescu a recunoscut insa si o limita a cercetarii sale, publicata in revista „Molecular Psychiatry”, prin faptul ca toti participantii la studiu au fost barbati, motiv pentru care intentioneaza extinderea cercetarii, pentru a vedea daca exista diferente cauzate de gen.

In studiul lor, savantii americani au evidentiat o legatura intre enzima SAT1 si poliamina, o molecula chimica implicata in apoptoza – autodistrugerea programata genetic a celulelor avariate sau daunatoare din organism.


Adaugati un comentariu


 

*