Somnul, unul dintre cei mai performanti „medici”

21 octombrie 2013 | 0 comentarii |

In timpul somnului, creierul se curata de „deseurile” acumulate de activitatea neuronala in timpul de veghe, arata un studiu publicat saptamana trecuta de cercetatorii Facultatii de Medicina a Universitatii Rochester.

 

creier terapie 1Somnul este unul dintre elementele care permite organismului uman nu numai sa se odihneasca si sa se incarce energetic pentru a face fata activitatilor cotidiene, ci si sa se recupereze dupa anumite tratamente sau chiar sa ajute la vindecarea unor afectiuni. Una dintre cele mai spectaculoase activitati ale somnului este recenta descoperire a cercetatorilor americani care au constatat ca acesta permite creierului sa se curete de deseurile acumulate in perioada de veghe, datorita unui mecanism care este activ indeosebi cand oamenii dorm, potrivit studiului publicat in revista Science, preluat de AFP.

Aceasta descoperire ar putea imbunatati intelegerea functiilor biologice ale somnului si s-ar stabili tratamente adecvate impotriva bolilor degenerative  precum Alzheimer sau Parkinson, apreciaza cercetatorii americani.

Creierul are diferite stari de functionare in timpul perioadelor de veghe si de somn, arata cercetarile”, spune dr. Maiken Nedergaard de la Facultatea de Medicina a Universitatii Rochester (New York), principalul autor al studiului care arata ca „de fapt, calitatea de recuperare a somnului rezulta din eliminarea deseurilor produse de activitatea neuronala, care se acumuleaza in timpul perioadei de veghe”.

 

creierLa aceasta activitate de curatare, creierul utilizeaza un sistem unic, numit „glimfatic”, extrem de activ in timpul somnului si care permite curatarea de toxinele responsabile de boala Alzheimer si alte boli neurologice.

In plus, cercetatorii au descoperit ca celulele cerebrale isi reduc dimensiunile cu 60% in timpul somnului, permitand deseurilor sa fie eliminate mai eficient.

Sistemul limfatic asigura eliminarea deseurilor celulare din organism, dar nu si din creier, protejat de un sistem complex de porti de acces moleculare ce controleaza intrarile si iesirile. Cercetatorii au observat prima oara acest sistem de curatare cerebral datorita unei noi tehnologii de imagistica, utilizata pe soareci, al caror creier este asemanator cu al omului.

Mecanismul, integrat in sistemul sanguin cerebral, pompeaza fluidul cerebro-spinal prin tesuturi si il trimite purificat, deseurile fiind transportate de sange pana la ficat, de unde sunt apoi eliminate. Eliminarea toxinelor din creier este esentiala, fiindca acumularea lor, ca si ce a proteinelor toxice, poate provoca boala Alzheimer sau alte afectiuni degenerative.

Aproape toate bolile neurodegenerative sunt legate de o acumulare de deseuri celulare, subliniaza cercetatorii.

 


Categorii: Actual, Mind & Spirit

Adaugati un comentariu


 

*