Coplata, amanata

9 august 2012 | 0 comentarii |

La presiunea medicilor, asociatiilor pentru protectia pacientilor si mai ales a mass-media, Ministerul Sanatatii invita la negocieri. Primii cu care ministrul Cepoi se va confrunta vor fi reprezentantii organizatiilor profesionale.

 

Scandalul coplatii a antrenat, in ultimele zile, medicii, organizatiile profesionale ale medicilor si asistentilor medicali, sindicatele, asociatiile pentru protectia pacientilor si intreaga mass-media.  Cu totii considera ca sumele percepute in plus de la bolnavi sunt mult prea mari si nejustificate pentru serviciile de sanatate care se acorda. Se apreciaza chiar ca ointroducerea coplatii  ar putea avea efect de bumerang, bolnavii ar putea ocoli medicul in faze usoare ale bolilor cu care se confrunta si ar putea ajunge la medic abia cand afectiunea s-a agravat, ceea ce ar implica multiple costuri, infinit mai mari pentru sistemul de sanatate. In plus, nu se cunoaste inca pachetul minimal de servicii de care beneficiaza orice platitor de taxe la sanatate.

Fortat, astfel, de reactia unanima a factorilor implicati, Ministerul Sanatatii a transmis institutiilor nominalizate conform prevederilor legale, invitatii pentru negocieri cu privire la modalitatea de stabilire a coplatii.

Potrivit unui comunicat al MS, Proiectul de act normativ  pentru modificarea si completarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011 – 2012 se afla in dezbatere publica pe site-ul www.ms.gov.ro, la sectiunea Transparenta decizionala. Totodata, pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate se afla Proiectul de Hotarare care modifica si completaza Contractul-cadru, in care sunt incluse si tarifele pentru coplata.

 

                   Programarea negocierilor privind coplata

Nr. Crt.

Invitati – Institutie/Organizatie

          Data/ora

 

 

1.

Colegiul Medicilor din Romania

Colegiul Medicilor Dentisti din Romania

Colegiul farmacistilor din Romania

Ordinul Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor

Ordinul As. Medicali si Moaselor din Romania

   13.08.2012

Ora 15:00

 

 

 

 

2.

Federatia SANITAS din Romania

Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania

Coalitia Organizatiilor Pacientilor –COPAC

Alianta Nationala pentru Boli Rare

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice

Asociatia Transplantatilor din Romania

Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/ SIDA – UNOPA

 

 

 

 

14.08.2012

Ora 15:00

 

3.

Societatea Nationala de Medicina Familiei

Patronatul Medicilor de Familie din Romania

Alianta pentru Sanatate din Romania

Federatia Patronatelor Farmaceutice din Romania

 

16.08.2012

Ora  15:00

 

Cuantumul aferent coplatii, stabilit de ministeriabili intre 40 si 250 de lei si care se achita din buzunar pentru fiecare serviciu medical, reprezinta suma ce poate fi perceputa de la asigurati pentru serviciile medicale accesate care fac parte din lista de servicii medicale pentru care se percepe coplata, se arata in proiectul de act normativ.

Domeniile de asistenta medicala pentru care se incaseaza coplata sunt: asistenta medicala primara, asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, inclusiv recuperare, medicina fizica si balneologie, precum si asistenta medicala ambulatorie asigurata in baza competentelor/atestatelor de studii complementare in fitoterapie, homeopatie, planificare familiala si acupunctura, asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice, asistenta medicala spitaliceasca.

Unitatile sanitare organizate conform prevederilor legale in vigoare care incaseaza coplata in conditiile reglementarii sunt cele aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.


Adaugati un comentariu


 

*