S-au deblocat 2.800 de posturi pentru spitale

9 august 2012 | 0 comentarii |

Astazi a fost aprobata Hotararea de Guvern privind deblocarea posturilor  vacantate  anul acesta in sistemul sanitar, urmand ca repartitia sa fie facuta de Ministerul Sanatatii, pentru fiecare unitate medicala, in zilele urmatoare. In spitalele buzoiene este nevoie de cel putin 30 de medici pentru a se putea asigura liniile de garda in toate specialitatile.

 

In sedinta de Guvern de astazi, a fost aprobata deblocarea a 2.766 de posturi vacante din spitale, anunta Ministerul Sanatatii (MS), printr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, este vorba doar despre posturi vacantate in acest an, deficitul fiind, asa cum a recunoscut insusi ministrul Vasile Cepoi, de 21.000 de medici, asistente medicale si infirmiere.

Potrivit comunicatului MS, actul normativ aprobat astazi prevede   deblocarea unui numar de posturi vacante atat pentru unitatile sanitare din reteaua ministerului, cat si pentru cele al caror management a fost transferat autoritatilor administratiei publice locale.

„Este vorba de posturile care s-au vacantat dupa data de 01 ianuarie 2012, astfel incat ocuparea acestora nu determina un impact financiar suplimentar deoarece sunt bugetate si cheltuielile de personal aferente sunt prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate”, se mentioneaza in comunicat.

Cele 2766 de posturi deblocate la nivel national vor fi repartizate pentru personalul de specialitate medico-sanitar, personalul auxiliar sanitar si personalul de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare din unitatile din sistemul sanitar.

Nominalizarea posturilor pe categorii profesionale, in vederea ocuparii prin concurs sau examen, este lasata in competenta ordonatorului de credite, cu aprobarea ordonatorului principal de credite (Ministerul Sanatatii).

Masura vine in sprijinul unitatilor publice din sistemul sanitar care se confrunta cu un important deficit de personal, atat personal de specialitate medico-sanitar, personal auxiliar sanitar, absolut necesare pentru efectuarea actului medical”, a declarat ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, dupa sedinta de Guvern.

In spitalele si ambulatoriile integrate ale unitatilor sanitare cu paturi din judetul Buzau sunt necesari cel putin 30 de medici si 100 de asistente medicale in plus fata de ceea ce exista la ora actuala, anumite sectii deja neputandu-si asigura liniile de garda din lipsa de medici in specialitatile respective.

La ultima deblocare, din cele 500 de posturi aprobate, 200 au fost repartizate de ministrul Cepoi unui spital din Iasi, astfel ca la Buzau nu au ajuns decat 4 din cele 13 posturi de medic solicitate, iar pentru asistente medicale nu a fost disponibil niciun post. Examenele prin care s-au ocupa in ultima vreme peste 20 de posturi de asistenti medicali si infirmiere sunt, toate, temporar vacante.


Categorii: Spitale

Adaugati un comentariu


 

*