Cresc taxele pe Sănătate, dar tinerii români care studiază în străinătate sunt asigurați gratuit
Creșterea salariilor, în 2025, vine „la pachet” cu majorarea contribuțiilor la Sănătate pentru persoanele neasigurate, iar din această lună, tinerii români aflați la studii în străinătate vor beneficia de asigurare medicală fără a plăti contribuții la sănătate.
Contribuția voluntară pentru asigurarea de sănătate va crește de la 1 ianuarie 2025, odată cu majorarea salariului minim brut pe țară, care va crește de la 3.700 de lei la 4.050 de lei. Modul de calcul nu se modifică, așa că persoanele fizice fără venituri fiscalizate care vor să se asigure voluntar la sănătate, vor achita în continuare echivalentul a 10% din 6 salarii minim brute în vigoare la data de 1 ianuarie a anului pentru care se datorează contribuția. Astfel, suma care trebuie achitată la sănătate pentru anul 2025 fi raportată la noul salariul minim brut pe țară, respectiv 4.050 lei, conform regulilor prevăzute în HG privind Codul fiscal, publicată în MOf. din 28 noiembrie 2024.
Asigurarea la sănătate a persoanelor fără venituri fiscalizate este opţională, iar persoanele care optează pentru asigurare voluntară vor plăti pentru anul viitor 2.430 de lei (10% din 4.050 x 6), față de 2.220 de lei în prezent. Suma poate fi achitată la Fisc, până la 25 mai 2026.
În cazul în care cel care optează pentru o astfel asigurare se încadrează, în cursul aceluiași an, într-una din categoriile exceptate de la plată, contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată NU i se recalculează.
Studenții și elevii români din străinătate, exceptați de la taxa pe sănătate
Pentru a elimina situația „discrimnatorie” apărută din interpretarea eronată a legislației privind asigurările sociale de sănătate, de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost adoptat un nou act normativ, prin care s-a stabilit că elevii și studenții care studiază în străinătate pot beneficia de asigurare de sănătate fără plata contribuției, la fel ca și cei care studiază în țară. Până acum, CNAS nu recunoștea studenților români din străinătate dreptul gratuit la asigurare de sănătate. Această interpretare a generat un număr mare de procese, iar deciziile instanțelor le-au fost, aproape în fiecare caz, favorabile studenților români înmatriculați la școli din străinătate.
Noua lege (309/2024), care intră în vigoare pe 12 decembrie 2024, stabilește introducerea unei noi categorii de persoane care pot beneficia de asigurare fără plata contribuției la sănătate – tinerii care studiază în străinătate. „Prevederea se aplică inclusiv în cazul tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, elevi, ucenici sau studenți, respectiv în cazul studenților-doctoranzi, înmatriculați într-o instituție de învățământ liceal/școală profesională sau instituție de învățământ superior, după caz, acreditată, din altă țară”, stipulează noua lege.
Alte ategorii de populație exceptate de la plata CASS
Potrivit noii legi, beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuției, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii cu vârste între 18 și 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar (indiferent dacă studiază în țară sau în străinătate), dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studenții, absolvenții facultăților de medicină, stomatologie, farmacie, dar nu mai mult de șase luni de la absolvirea facultății, studenții-doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști.
Tot la categoriile exceptate de la plata contribuției mai sunt: soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate; persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006; veteranii, foștii deținuți politici, invalizii și văduvele de război; femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia sau dacă nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară; bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia; persoanele fizice care beneficiază de ajutor social.