Crește numărul de viroze și gripă. Se extinde vaccinarea în farmacii
Proiectul pilot de vaccinare antigripală în farmacii ar putea trece la Programul național de vaccinare în farmacii și s-ar putea extinde și la alte vaccinuri, fiind considerat „un proces binevenit”, care diminuează presiunea supra medicilor de familie și facilitează accesul populației la vaccinare.
Scăderea accentuată a temperaturii, din ultima perioadă, a crescut și numărul de viroze, iar gipa a început să-și arate colții. În ultima săptămână au fost raportate 81.671 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) la nivel național, cu 17,7% mai multe comparativ cu aceeași săptămână a sezonului trecut și cu 5,1% mai multe decât în săptămâna precedentă, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
Tot în ultima săptămână au fost diagnosticate 212 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 329 cazuri în aceeași săptămână a sezonului trecut și cu 165 în săptămâna anterioară. De la începutul sezonui au fost confirmate de laborator 11 cazuri de gripă, din care 8 cu virus gripal B, 2 cu virus A nesubtipat și 1 caz cu virus gripal AH3.
Până la data de 10 noiembrie 2024, în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) au fost înregistrate 884.954 persoane vaccinate antigripal, din care 870.720 din grupele populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat.
Importanța vaccinării
Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție și protecție împotriva gripei și a complicațiilor care pot apărea în urma infectării cu virus gripal, în special în cazul persoanelor vulnerabile. „Vaccinarea antigripală se face anual, începând cu luna octombrie. Virusurile gripale sunt în continuă schimbare, iar monitorizarea lor, de către autoritățile competente, ajută la stabilirea compoziției vaccinurilor și medicamentelor antivirale împotriva virusurilor circulante, pentru a le maximiza eficiența, în fiecare an. Categoriile vulnerabile (copiii, gravidele, persoanele cu boli cronice, persoanele vârstnice, personalul medical și auxiliar) beneficiază de gratuitate. Cu toate acestea, la noi în țară, rata de vaccinare este de cca. 80%, în timp ce «liniștea» epidemiologică poate fi asigurată prin vaccinarea a peste 95% din populație. Infecția gripală poate duce la complicații grave și chiar la deces, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile. De aceea este important să ne vaccinăm, chiar dacă nu facem parte din categoriile de risc, pentru că o persoană vaccinată îi protejează și pe cei din jurul său”, explică dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al DSP Buzău.
Buzoienii se pot vaccina la medicul de familie dar și în 4 farmacii: în Buzău – farmaciile „Dr. Max” din str. Unirii Centru, nr. 176 și din cartier Micro 3- prelungire, bl. D3; în Râmnicu Sărat – Farmacia Medimfarm 67, str. Victoriei, bl. 13 C; iar în rural, la Berca – Farmacia „Dr. Max”, bl A1, spațiu comercial.
Vaccinarea în farmacii
La nivel mondial, vaccinarea în farmacii se practică în 57 de țări, din care 25 din Europa, iar România se află pe harta țărilor care vaccinează în farmacii.
Prof. dr. Diana Loreta Păun, consilier Administrația Prezidențială, a amintit, la conferința „Prevenția, mai apropape de comunități: rolul farmaciilor în optimizarea procesului de vaccinare”, că despre Programul de vaccinare în farmacii s-a discutat prima dată acum 10 ani, dar „a trecut destul de mult până la concretizare, pentru că ne-am izbit de tot felul de obstacole… Abia în timpul pandemiei inițiativa a prins contur și s-a organizat primul grup de lucru care a încercat să pună în balanță beneficiile și obstacolele. Doamna decan Doina Drăgănescu a fost permanent alături de noi, arătându-ne cât de importanți sunt farmaciștii, că ei au o deschidere extraordinară și pot să-și asume efectuarea acestor servicii medicale. Încet, încet, împreună cu universitatea, cu colegii farmaciști, cu asociațiile de pacienți și cu autoritățile s-a reușit punerea Ordinului pe hârtie și pornirea proiectului pilot. În ciuda unor deficiențe, mă bucur că acest proiect a crescut, iar România se află pe harta țărilor care vaccinează în farmacii”, a spus prof. dr. Diana Păun, care consideră că acum, ar trebui „să ne setăm pe populațiile vulnerabile”, unde nu există medici.
Rolul farmaciștilor în prevenție
De doi ani, vaccinurile gripale nu mai ajung în cabinetele medicilor de familie din România, ci se pot procura doar din farmacii, în baza unei rețete eliberată de medicul de familie sau de un medic de altă specialitate (pneumolog, pediatru etc). În majoritatea cazurilor, vaccinarea se face tot la medicul de familie, dar în unele farmacii – puține la număr – vaccinarea se face pe loc, iar acesta este „un proces binevenit”, a afirmat ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila.
„Rolul farmaciştilor în ceea ce priveşte informaţiile pe care le pot da publicului larg sau unei anumite categorii de pacienţi despre vaccinare este foarte foarte util… Medicul de familie consiliază pacientul, îi dă recomandările de care are nevoie şi, cu atât mai mult, dacă acest lucru este realizat şi în farmacie, informaţia care ajunge la comunităţi, la publicul care se interesează despre vaccinare, este cu atât mai mult binevenită şi poate să contribuie la succesul campaniilor pe care noi le desfăşurăm, cel puţin în ultimii ani”, a spus Rafila, care estimează că vaccinarea în farmacii va duce și la scăderea presiunii asupra medicilor de familie.
Extinderea serviciilor medicale în farmacii
La ora actuală, 416 farmacii din țară sunt incluse în Programul de vaccinare, cele mai multe în București și județele Iași, Prahova, Constanța, Galați și în mediul urban. Ministrul Rafila recunoaște că nu se poate discuta în prezent despre cifre foarte mari referitoare la numărul de persoane vaccinate în farmacii, dar se declară însă optimist pentru viitor și crede că „va fi un proces care o să crească destul de rapid. Pe de o parte, creşte interesul celor care lucrează în domeniul acesta al farmaciilor comunitare, care sunt dornice să îşi vaccineze pacienţii. Aş spune că, într-un fel, devin pacienţi şi aceste persoane care se vaccinează în farmacii. Pe de altă parte, cred că este o componentă care condiţionează foarte mult extinderea programului cu privire la o anumită pregătire profesională care a început odată cu semnarea acestui ordin, practic o competenţă în vaccinologie care este făcută de tot mai mulţi farmacişti”, a mai spus ministrul.
Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din România, a subliniat că proiectul de vaccinare în farmacii, deși reprezintă o noutate pentru sistemul medical românesc, s-a implementat cu succes, „prin multă bunăvoință, colaborare între autorități, universități, medici și farmaciști și printr-o bună comunicare cu pacienții, proiectul fiind benefic pentru toată lumea și mai ales pentru pacienții noștri”.
Se înmulțesc farmaciștii vaccinatori
Farmaciștii doresc extinderea programului de vaccinare în farmacii, dar cer precizări clare în Legea sănătății privind implicarea lor în programele de prevenție și decontarea acestor servicii. Prof. dr. Doina Drăgănescu, decanul Facutății de Farmacie a UMF „Carol Davila” din București a precizat că pregătirea farmaciștilor pentru aderarea la programul de vaccinare „a fost ajutată foarte mult de faptul că universitățile de Medicină și Farmacie din România sunt într-o asociație care a făcut posibil ca toți rectorii să spună DA, în timp real, iar universitățile s-au organizat rapid, oferind cursuri postuniversitare. Peste 1.600 de farmaciști dețin deja, la acest moment, certificate de vaccinatori, iar peste 420 de farmacii din țară au fost acreditate și vaccinează pacienții. Eu cred că s-a depășit momentul pilot, dar cred că ar fi constructiv și să ne gândim acum și la implicarea medicilor de familie în acest proiect, care să dea pacienților mesajul că se pot vaccina și în farmacii”.
Subliniind că „la Facultățile de Farmacie, curricula este updatată cam la fiecare doi ani, iar în cadrul disciplinelor de urgențe medicale, studenții învață cum să facă toate tehnicile de resuscitare, de injectare…, apoi ca rezidenți, lucrurile se reiau, iar în cursul de competență în vaccinare pentru farmaciști există ore de practică”, dr. Doina Drăgănescu a explicat că farmaciștii sunt pregătiți să asigure și alte servicii medicale, care sunt în discuție cu autoritățile.
Crește accesul la informare și vaccinare
Farm. dr. Răzvan Prisada, președintele Agenției Medicamentelor, unul dintre inițiatorii și susținătorii Programului de vaccinare în farmacii, consideră că Ordinul prin care s-au făcut primii pași în acest sens deschide noi oportunități în ceea ce privește prevenția și accesul populației la astfel de servicii. „Chiar săptămâna trecută, în Săptămâna internațională a conștientizării impotanței farmacovigilenței, ANMDMR a promovat această componentă, inclusiv vaccinarea. Avem o istorie de aproximativ 70 de vaccinare împotriva gripei sezoniere, iar aceste vaccinuri sunt medicamente sigure, chiar dacă pot exista și unele reacții adverse, pe care noi ne dorim să le avem semnalate din partea pacienților, a medicilor, a farmaciștilor, pentru a putea face ca în viitor, aceste vaccinuri să fie și mai sigure. Este însă important ca toate administrările de vaccin (compensat sau contra-cost), să fie înregistrate în Registrul național de vaccinări, aceste date ajutând inclusiv la predictibilitatea necesarului de vaccinuri pentru anul următor. Recent am avut o discuție cu ministrul Sănătății din Spania, care a subliniat importanța colaborării între medicii de familie și farmaciști, mai ales în comunitățile izolate. La ei, farmaciile nu se mai rezumă la vaccinarea antigripală, au început să se dezvolte și programele de comunicare, prevenție a bolilor transmisibile, a bolilor sezoniere și altor tipuri de afecțiuni. Acesta cred că este următorul pas care se va face și la noi”, a afirmat Prisada.
Pacienții susțin vaccinarea în farmacii
Radu Gănescu, președintele Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), consideră că programul de vaccinare în farmacii „merge foarte bine”, dar „mai avem de recuperat pe partea de informare și conștientizare. Noi am susținut și susținem vaccinarea în farmacii, pentru că este un mod accesibil populației în general, nu doar a bolnavilor. Cred că sunt însă necesare anumite reglementări suplimentare, dacă vrem să mergem în zona de accesibilitate, mai ales în zonele rurale. Avem zone în care nu avem nici medici de familie, nici farmacii, pentru că sistemul actual nu facilitează aceste servicii în comunitățile mici. De aceea, cred că ar trebui să creăm facilități pentru cei care doresc să meargă în astfel de zone și să deschidă cabinete de medicina familiei sau farmacii. Cred că și asistența comunitară ar putea ajuta în astfel de zone. Prin asistenții comunitari, cred eu, putem face și informare și puteam aduce cetățenii acelor comunități în zona în care să cunoască și să beneficieze de astfel de servicii. Un alt lucru important cred că este faptul că trebuie să urcăm în registrul de vaccinări toate persoanele care se vaccinează, pentru că doar astfel putem avea date exacte și clare despre rata de vaccinare. Vaccinarea în farmacii devine un punct important în procesul de sănătate, dar cred că foarte important este și ca farmaciștii să fie incluși în programele de informare privind prevenția și screeningul în cât mai multe domenii”, a spus Gănescu.
Decontarea serviciilor medicale din farmacii
Dr. Valeria Herdea, președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care din perspectiva medicului de familie susține programul de vaccinare în farmacii, spune că în viziunea sa „informarea și educarea medicală a populației constituie componentă prioritară pentru sistemul de sănătate. CNAS are în gestionare programele de sănătate curative, iar cele de prevenție sunt la Ministerul Sănătății”. Herdea consideră însă că „cele mai importante sunt informarea și educarea medicală corectă, pe toate palierele, iar accesul la informații este de încurajat, indiferent la ce nivel și indiferent de ce segment de asistență medicală vorbim. Farmaciștii se pot implica în prevenție, respectând câteva criterii: să aibă pregătire, să aibă condițiile necesare astfel încât pacientul să fie separat de oficină și să poată fi ținut un sfert de oră sub supraveghere după vaccinare, iar pentru decontare, să raprteze aceste servicii, care sunt decontate de Ministerul Sănătății. Orice soluție care poate preveni îmbolnăvirea și care este bazată pe dovezi medicale și efectuată de către personal medical acreditat consider că este un pas înainte pentru a crește accesul pacienților la servicii de sănătate, mai ales în zonele rurale, greu accesibile, unde nu sunt medici. Este, într-adevăr, o asumare din partea farmaciilor, de aceea consider că și plata pe serviciu medical, probabil va fi reglementată, în condițiile noului buget”, susține președinta CNAS.
Implicarea autorităților
Prof. dr. Carmen Orban, consilier Cancelaria Prim-ministrul României pe probleme de sănătate, a arătat că „s-au realizat pași importanți în ceea ce privește introducerea vaccinării în farmacii. Este un sprijin real în ceea ce privește creșterea ratei de vaccinare și a accesului populației la programele preventive. Este un sistem care știm deja că funcționează și în alte țări din Europa, iar eu am credința că se va dezvolta și în România. Cu siguranță trebuie să găsim soluții și mai eficiente pentru informarea, conștientizarea și încurajarea participării la acest program de vaccinare voluntară a populației. Am încredere că dacă ne unim forțele – autorități, medici, farmaciși – și vom căuta cele mai bune metode de informare și conștientizare vom găsi metodele și măsurile care vor duce la creșterea ratei de vaccinare, pentru că este clar, vaccinarea rămâne cea mai eficientă și mai sigură metodă de prevenire a bolilor transmisibile. Să nu uităm că prin vaccinare au fost eradicate o serie de boli grave precum poliomielita sau variola”, a punctat prof. dr. Orban, care consideră că farmacistul poate influența „mult, nivel de informare și educare a populației în ceea ce privește prevenția și beneficiile vaccinării”.
Ce spun medicii de familie
În calitate de medic de familie și de coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Gindrovel Dumitra a subliniat că „medicii de familie sunt puternic implicați în programul de vaccinare, iar de-a lungul timpului, atât vccinarea a copiilor cât și a adulților din grupele de risc s-a derulat prin cabinetele medicilor de familie. Mai mult, în perioadele de criză, când din cauza unor probleme administrative și de comunicare a scăzut încrederea în vaccinuri și vaccinare, medicii de familie au fost puternic implicați în recuperarea încrederii populației”, a spus dr. Dumitra, precizând că SNMF are o poziție neutră față de vaccinarea în farmacii, atâta timp cât lucrurile se desfășoară în condiții de securitate pentru pacient și poate contribui la creșterea imunității colective.
Dr. Dumitra consideră însă că „numărul farmaciilor implicate în vaccinare este încă foarte mic, iar o parte dintre farmaciști nu doresc să se implice, în condițiile în care în localitățile respective vaccinarea se face fără probleme în cabinetele medicilor de familie”, dar a sugerat că „este timpul să luăm în discuție zonele unde nu există medici de familie și, în măsura în care acolo există o farmacie, să folosim această oportunitate pentru a crește accesibilitatea la vaccinare”.
Colaborarea medic – farmacist
Farmacista Florina Bonifate, secretar general al Colegiului Farmaciștilor din România, a punctat că o bună colaborare cu medicul și cu pacientul este un deziderat pe al farmaciștilor, dintotdeauna, iar farmacistul poate acoperi nevoia de informare corectă a populației, dar trebuie vorbit și despre recunoașterea rolului și locului farmacistului în sistemul medical. „Suntem deja la al treilea sezon gripal în care vaccinăm în farmacii și s-a ajuns deja la peste 400 de farmacii acreditate și peste 1.600 de farmaciști care au competență în vaccinologie. Cu toate acestea, doar aproximativ 4.000 de persoane (0,4% din totalul persoanelor vaccinate) au beneficiat de acest serviciu. Acum, este normal să depășim faza de proiect pilot, dar suntem într-un cerc vicios: putem vaccina mai mulți pacienți, dar nu se vor vaccina mai mulți pentru că noi nu avem decontare – o inechitate gravă care se întâmplă în acest moment, pentru că același serviciu, deși recunoscut atât medicului cât și farmacistului, se decontează doar medicului. Prin urmare, persoana care dorește vaccinarea în farmacie, nu beneficiază de gratuitatea administrării. Toți ne dorim să creștem rata de vaccinare, dar este nevoie de introducerea serviciilor farmaciștilor în Legea Sănătății”, a punctat reprezentanta Colegiului Farmaciștilor, care a explicat că, la nivel mondial, s-a dovedit statistic, că peste o treime dintre vaccinările în farmacii s-au făcut în afara orelor de program și în weekend, când serviciile medicale nu erau disponibile, ceea ce face ca serviciul să fie recunoscut și apreciat de populație.
Cine beneficiază de gratuitate
Ministerul Sănătății a stabilit că, în baza rețetei compensate eliberată de medicul de familie sau un medic specialist, vaccinul gripal se eliberează gratuit, copilor cu vârsta între 6 luni și 18 ani, femeilor gravide, persoanelor cu vârsta între 18 și 65 de ani care suferă de boli cronice – boli cardiovasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, infecție HIV/SIDA, persoane în terapie imunosupresoare, cu transplant, cu imunosupresie congenitală. Tot gratuit primesc vaccinul gripal persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și personalul medico-sanitar și auxiliar, iar începând de anul trecut, persoanele cu vârste între 45 și 65 de ani, fără boli cronice, primesc vaccinul compensat cu 50%. Persoanele care nu se încadrează în aceste categorii pot cumpăra vaccinul fără rețetă, după care și-l pot administra în farmaciile autorizate sau la medicul de familie.
Dr. Gindrovel Dumitra a explicat că persoana care dorește să se vaccineze sau părinții care vor să-și protejeze copiii împotriva gripei „trebuie să se prezinte la medicul de familie sau la un medic de altă specialitate care poate elibera rețeta, apoi merge în farmacie, unde i se eliberează vaccinul, iar dacă farmacia este autorizată, și-l poate administra aici, iar dacă nu, se întoarce la medicul de familie, pentru vaccinare”.
Momentul optim pentru vaccinare
În România, momentul optim pentru vaccinarea împotriva gripei este perioada octombrie – noiembrie. Potrivit datelor INSP, la noi în țară, sezonul gripal începe cu aproximativ 3 săptămâni mai târziu decât în țările vestice, așa că persoanele aflate în grupele la risc se pot vaccina și în noiembrie, spun medicii.
Trebuie știut însă că protecția împotriva gripei nu se obține însă imediat după vaccinare, ci după aproximativ două săptămâni, timp în care sistemul imunitar al persoanei vaccinate reușește să producă anticorpii care asigură protecție pe termen lung. „În cazul vaccinului gripal, termen lung înseamnă, în medie, 4 – 6 luni în care vaccinul asigură o protecție optimă împotriva gripei și complicațiilor acesteia, dar și împotriva altor afecțiuni respiratorii care se manifestă în această perioadă (tuse convulsivă, virus sincițial respirator etc.). După acest interval, nivelul de protecție începe să scadă. De aceea nu este bine să ne vaccinăm în august sau la începutul lunii septembrie, pentru că nivelul protecției trebuie să se întindă pe durata sezonului gripal, care evoluează mai puternic începând cu luna decembrie și atinge vârful undeva în ianuarie și februarie, chiar și în martie. De aceea recomandăm vaccinarea, pentru a asigura protecția împotriva complicațiilor gripei, dar și a altor afecțiuni respiratorii care se manifestă în această perioadă (tuse convulsivă, virus sincițial respirator etc.)”, a explicat dr. Carmen Scântei.