Criza centrelor de radioterapie il ingrijoreaza si pe ambasadorul SUA la Bucuresti
In cadrul unui eveniment axat pe prezentarea celor mai avansate tehnici de radioterapie in tratamentul cancerului, Hans Klemm a atras atentia ca Romania are cele mai mari lipsuri in domeniu, dintre toate tarile Europei.
Ambasada Statelor Unite a gazduit un eveniment organizat de compania Novalis, in cadrul caruia au fost prezentate cele mai noi practici si aparate in domeniul radioterapiei. Cu acest prilej a fost adusa in discutie si situatia centrelor de radioterapie din Romania, capitol la care ne aflam pe ultimul loc intr-un clasament al tarilor europene.
Acest fapt a fost subliniat si de Hans Klemm, ambasorul SUA la Bucuresti, care a atras atentia autoritatilor din Romania ca tara noastra dispune doar de un sfert din aparatele necesare tratamentului pacientilor cu cancer, iar din acest punct de vedere suntem ultimii din Europa. „Inteleg ca aproape 80.000 de romani sunt diagnosticati cu cancer in fiecare an si, potrivit statisticilor, aproape 40.000 ar trebui sa fie tratati cu radioterapie. Din pacate, Romania are cele mai mari lipsuri in ceea ce priveste radioterapia din orice tara europeana, avand doar 25 la suta dintre aparatele de radioterapie necesare pentru a servi intreaga tara. Astfel, pacientii care sufera de cancer sunt pusi pe lungi liste de asteptare, cu intarzieri medii de 3 – 4 luni, iar in acest timp boala progreseaza” a declarat Hans Klemm, in deschiderea evenimentului gazduit de Ambasada SUA, exprimandu-si speranta ca informatiile prezentate in cadrul evenimentului vor fi valorificate de Ministerul Sanatatii, in scopul imbunatatirii infrastructurii nationale de radioterapie si facilitarii accesului pacientilor romani la cele mai moderne tratamente impotriva cancerului.
Prezenta la eveniment, conf. dr. Diana Paun, consilier de stat – Departamentul Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale, a confirmat datele sumbre prezentate de ambasadorul american. Aceasta a admis ca la momentul actual, afectiunile oncologice reprezinta cea mai urgenta problema de sanatate publica din Romania, in conditiile in care cancerul constituie a doua cea mai frecventa cauza de deces in tara noastra, dupa afectiunile cardiace. Consilierul prezidential a recunoscut insa ca Romania inregistreaza deficiente majore in ceea ce priveste rata de supravietuire a bolnavilor de cancer, una dintre cauze fiind faptul ca boala este depistata, in general, intr-un stadiu foarte avansat. „Tara noastra trebuie sa raspunda provocarii aduse de cea mai urgenta problema de sanatate publica, prin programe si tratamente inovative, bazate pe evidente si recomandari de ultima ora. Cel mai avansat echipament disponibil folosit in tratamentele de radioterapie in marile centre medicale din lume este disponibil si in tara noastra inca din 2014, fiind de altfel singurul de acest gen din Sud- Estul Europei”, a tinut sa puncteze conf. univ. dr. Diana Paun. Consilierul de Stat a mentionat ca la ora actuala, controlul cancerului reprezinta o prioritate strategica, sectoriala, care face parte din Strategia nationala pe linie de sanatate 2014 – 2020, iar primele rezultate pozitive au inceput deja sa se vada. „Daca in 2012 – 2013, peste 50 la suta dintre bolnavii de cancer asteptau peste trei saptamani pentru a avea acces la tratament specific, in 2015, peste jumatate dintre pacientii cu afecţiuni oncologice aveau acces la tratament in mai putin de trei saptamani”, a precizat consilierul prezidential.
In cadrul evenimentului a luat cuvantul si Bogdan Andreescu, managerul spitalului Colentina, care a declarat ca este de parere ca o solutie care s-ar putea dovedi eficienta in sistemul medical romanesc, in ceea ce priveste tratamentul oncologic, este parteneriatul public-privat. In opinia sa, operatorii privati de sanatate ar trebui sa fie priviti ca parteneri de catre unitatile sanitare de stat, dand in acest sens exemplul Turciei. „Turcia, din punct de vedere economic ca PIB raportat per capita, este, in toate referintele, langa Romania. Asta ar insemna ca, din punct de vedere economic, exista posibilitatea sa ne gandim ca am putea si noi sa implementam aceste sisteme ca si in Turcia. Ei cheltuie in domeniul de sanatate cam la fel ca şi Romania, doar ca au inceput o reforma in 2003, au reusit sa aduca coplata, care inseamna cam 20 la suta din cheltuielile pe sistem la ei, ceea ce noi nu am reusit sa facem”, a explicat managerul spitalului Colentina.
Evenimentul a fost organizat in scopul promovarii tehnologiei Novalis Tx, utilizata in centre medicale din toata lumea pentru tratarea unor tumori cu un grad ridicat de complexitate. Potrivit reprezentantilor firmei, aceasta tehnologie incorporeaza doua sisteme imagistice complementare care, utilizate impreuna, imbunatatesc precizia tratamentului, permitand doctorilor sa trateze strict zona afectata. Instalata pe acceleratorul liniar TrueBeam, permite tratamente de radiochirurgie stereotactica de mare precizie, formatiuni tumorale maligne sau benigne intracraniene de dimensiuni foarte mici (0,5 mm) putand fi tratate chiar si intr-o singura sedinta de tratament.