Sporuri consistente pentru personalul medical din oncologie si din sectiile pentru arsi

1 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Acestea vor fi suportate insa din bugetele spitalelor, valoarea totala a sumelor acordate suplimentar la nivelul intregii tari ajungand la circa un milion de lei, lunar.

 

spitatul de arsiIn sedinta Guvernului a fost adoptata, miercuri, o ordonanta prin care se stabileste acordarea unor sporuri importante pentru anumite categorii de personal medical. Astfel, incepand din octombrie, se vor acorda sporuri pentru conditii deosebit de periculoase, personalului care lucreaza in sectii si compartimente de oncologie medicala, oncologie pediatrica, radioterapie hematologie oncologica si personalului din sectiile de arsi.

Conform anuntului facut de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, la finalul sedintei de Guvern, cele mai mari sporuri le va primi personalul medical implicat in ingrijirea pacientilor cu arsuri, care urmeaza sa beneficieze de un spor suplimentar de suta la suta. „Avem in atentia publicului de la o vreme si intelegem cu totii mai bine care sunt necesitatile pentru pacientii cu arsuri. E o munca de o complexitate iesita din comun, astfel ca pentru personalul care se ingrijeste de arsi va exista un spor suplimentar, care va fi de 100 la suta”, a anuntat ministrul Voiculescu in cadrul unei conferinte de presa.

 

cancerAcesta a precizat totodata ca ordonanta repara unele deficiente si in ceea ce priveste acordarea de sporuri personalului din domeniul oncologiei. „Am luat in considerare un lucru care nu a fost destul de des pe agenda publica, si anume afectiunile oncologice. Daca ne uitam la statisticile internationale, o sa vedem ca acolo unde exista date statistice coerente, pe care poti face analize, vorbim despre o incidenta a cancerului de 1 la 3 persoane. Practic, fiecare a treia persoana va suferi de un cancer pe timpul vietii, iar trendul este catre una din doua persoane. Asta are de-a face cu imbatranirea populatiei si cu faptul ca alte patologii sunt vindecabile intre timp. Este o boala a lumii moderne. De aceea, pentru specialitatile din domeniul oncologic, si anume oncologie, oncologie pediatrica, hematologie si radioterapie exista, de asemenea, o marire a sporurilor, o marire semnificativa as spune”, a mai adaugat ministrul.

Se spera ca aceasta noua masura sa rezolve in timp si problema crizei de medici specialisti in domeniul oncologiei, criza care se resimte de cativa ani la nivelul celor mai multe spitale din tara.

 

Dr. Alexandru Vasilescu - medic primar oncolog

Dr. Alexandru Vasilescu – medic oncolog

Buzaul nu face exceptie la captitolul criza de medici, sectia de Oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta dispunand la acest moment de un singur medic. Dr. Alexandru Vasilescu asigura atat serviciile medicale din spital, cat si activitatea din ambulatoriul de specialitate, unde zilnic i se adreseaza zeci de pacienti, pentru luare in evidenta, internare, control sau tratament de specialitate.

In Buzau sunt in evidetele medicilor peste 8.500 de pacienti cu afectiuni ocologice, iar aproxiativ 6.000 dintre ei sunt internati, anual.

Intrebat de ziaristi despre sursele de finantare din care vor fi platite aceste sporuri suplimentare, Ministrul Vlad Voiculescu a spus ca acestea vor fi suportate din bugetele spitalelor. Valoarea cumulata a acestor sporuri pentru profesionistii din intreaga tara ajunge la circa un milion de lei lunar. Ramane insa de vazut in ce masura spitalele vor fi capabile sa suporte aceste noi cheltuieli, stiut fiind faptul ca in multe cazuri, bugetele actuale sunt deja insuficiente pentru nevoile curente ale unitatilor medicale.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*