Criza cronica de fizicieni medicali in sistemul sanitar
Rolul acestora este deosebit de important in domeniul radioterapiei, intrucat planurile de tratament nu fi realizate fara aportul lor.
Unul dintre domeniile medicale in care sistemul romanesc public de Santate intampina cele mai mari probleme este cel al radioterapiei, specializare catre care foarte putini dintre studentii la medicina se mai orienteaza. In consecinta, la nivel national exista o mare criza de medici radioterapeuti, nevoiti sa-si faca meseria pe aparate vechi, uzate fizic si moral.
Cu o criza si mai grava se confrunta sistemul sistemul medical in privinta fizicienilor medicali, specialisti care au un rol capital in domeniul radioterapiei. Un semnal de alarma in acest sens a fost tras zilele trecute de catre Alina Tanase unul dintre putinii fizicieni medicali, care lucreaza in cadrul Sectiei de Radioterapie a Spitalului Militar Central, citata de Agerpres. „Rolul fizicianului medical in ultimii ani in radioterapie a devenit din cea in ce mai desavarsit, bine conturat. Acum nu se poate in radioterapia performanta sa faci plan de tratament fara aportul fizicii medicale. Implicarea este destul de mare pe planul de tratament, pentru fiecare pacient. In momentul in care ai resurse umane suficiente, evident ca si calitatea si atentia creste considerabil, pentru ca poti face lucruri mai bune, acorzi mai mult timp, esti mult mai atent. Nu ne jucam, lucram cu energii mari ale radiatiilor, nu este ca o radiografie simpla pe care o poti repeta”, a explicat aceasta rolul deosebit pe care il au fizicienii medicali in acest domeniu.
Potrivit Alinei Tanase, exista riscuri pentru personalul medical care lucreaza in centrele de radioterapie, in cazul unor incidente care pot sa apara in ceea ce priveste aparatura. „Exista riscuri, de aceea se numeste personal expus profesional. Exista riscuri pentru ca lucram cu aceste echipamente care produc radiatii, fie ele naturale, fie artificiale, cum este cazul acceleratorului. Acum cativa ani, aici se lucra cu cobaltoterapie, care avea o energie de 1 megaelectronvolt, acum acceleratorul a crescut la 6 megaelectronivolt. Practic, a trebuit sa refacem calculele de radioprotectie astfel incat personalul expus profesional sa nu fie supus la radiatii de scapare. Exista riscul ca in cazul unui accident sa fim supusi unor expuneri nedorite, insa tot personalul lucreaza in siguranta datorita faptului ca am reusit sa ranforsam absolut toti peretii buncarului, ca sa aducem nivelul de radiatiei dincolo de peretele camerei de tratament, la nivelul fondului de radiatii” a precizat aceasta.
Alina Tanase a mai declarat ca exista, de asemena riscul sa se declanseze o expunere a personalului medical peste nivelul admis. „Din punctul meu de vedere, ca responsabil cu securitatea radiologica, posibilitatea ca un medic sau un fizician sau o asistenta sa se imbolnaveasca din cauza a ceea ce implica jobul lui aici, riscurile sunt foarte mici. Acest risc de imbolnavire ar putea aparea numai in cazul unui incident nuclear”, a explicat fizicianul medical. Pentru a reduce aceste riscuri, personalul care este expus radiatiilor foloseste zilnic un dozimetru individual, pe langa sistemele de supraveghere care sunt prezente in fiecare incinta de tratament. „Fiecare persoana expusa profesional este dotata cu un dozimetru digital individual, care are rolul de a te avertiza daca acolo, in zona unde lucrezi, a crescut nivelul de radiatii. Avertizarea este sonora. Este primul prag de avertizare. Daca nu am plecat de acolo si se acumuleaza, deja trece la al doilea nivel de alarmare si scoate un sunet diferit. Riscul de imbolnavire este mic daca se respecta procedura de lucru si toate indiciile vizuale” a mai explicat Alina Tanase.
Ma intreb ca un hatru, ce sa faca fizicienii terapeuti cat timp aparate de radioterapie aproape nu exista, ori sunt sticate – iar de acest lucru Ministerul Sanatatii de ocupa indeaproape!!!
Intrebati pacientii si o sa vedeti ca am dreptate!!??!!
Dar ce fac medicii radiologi (asa cum pretindeti ca sunteti) daca nu exista aparate sau sunt stricate!?