Militarii, chemati sa doneze sange pentru pilotul elicopterului prabusit la Sibiu

4 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Apelul a fost facut de Spitalul Militar Central, fiind demarata si o campanie umanitara in acest sens, la nivelul Ministerului Apararii.

 

accident aviatic sibiuCei doi supravietuirori ai accidentului aviatic produs la sfarsitul lunii trecute in judetul Sibiu se afla inca in grija medicilor, care depun toate eforturile sa ii mentina in viata, dat fiind faptul ca cei doi militari au fost foarte grav raniti in urma prabusirii elicopterului de evacuare militara la bordul caruia se aflau in timupul unei misiuni. Cea mai grea lupta se da in cazul capitan comandorului Corneliu Gabriel Titiana, pilotul elicopterului prabusit, care se afla internat in stare grava la Spitalului Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri , cu multiple arsuri profunde pe o suprafata mare a corpului. Pana in prezent, pilotul a fost supus mai multor interventii chirurgicale in cursul carora medicii au recurs la autotransplant de piele pentru a-i trata arsurile, apeland si la tesuturi aflate in banca de piele a spitalului, insa chiar si asa, resursele necesare pentru transplant nu sunt suficiente. In aceste conditii, Ministerul Apararii, prin Spitalul Militar Central, a achizitionat recent 4.000 de centimetri patrati de piele artificiala pentru operatiile ulterioare la care urmeaza a fi supus pilotul, cel mai grav ranit dintre cei doi supravietuitori ai accidentului aviatic. Pielea artificiala este in acest moment la dispozitia medicilor, acestia urmand a stabili momentul in care pilotul va fi supus unei noi interventii chirurgicale.

 

militari sangeDaca problema tesutului ca urmeaza sa ii fie transplantat a fost rezolvata, mai ramane problema sangelui, stiut fiind faptul ca astfel de interventii necesita mari cantitati din lichidul vital, pentru transfuzii. Astfel in cursa pentru salvarea vietii militarului s-a inscris si Centrul de Hematologie Transfuzionala din cadrul Ministerului Apararii, centru care isi are sediul in incinta Spitalului Militar. Centrul a asigurat suportul necesar reechilibrarii volemice a pacientilor, punand la dispozitie necesarul de unitati de sange si plasma, in timp ce la nivelul Ministerului Apararii a fost demarata o campanie denumita „Sacrificiul impune respect”, prin care militarii sunt indemnati sa doneze sange pentru camaradul lor. „Donand sange la Centrul de Hematologie Transfuzionala al Ministerul Apararii Nationale, fiecare din noi intra in lupta contracronometru pentru salvarea vietii camaradului nostru, capitan-comandorul Corneliu Gabriel Titiana, grav ranit in urma accidentului aviatic din 21 noiembrie, care se afla internat in stare foarte grava, in Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti. Militari ai Armatei Romaniei, haideti sa dovedim inca o data, daca mai era nevoie, ca stim sa acordam respectul si pretuirea care se cuvine camarazilor nostri, raniti sau invalizi ca urmare a participarii la actiuni militare, actionand in solidar cu valorile fundamentale ale statului roman pe care il reprezentam cu onoare” este mesajul transmis tuturor militarilor pe site-ul Spitalului Militar Central.

 

Colaj.sizedReferindu-se la starea pacientului, directorul medical al Spitalului de Arsi, medicul Cristian Nitescu, a declarat ca  „pilotul este stationar, este pe dializa, este intubat, dar nu este bine, nici extrem de rau sa ne asteptam la ceva in urmatoarele ore sau zile, sper. Nu este vorba de o insuficienta renala. Prognosticul in cazul pilotului ramane foarte rezervat. Este posibil sa il operam vineri, dar numai daca starea generala permite”. Potrivit medicului, starea celuilalt supravietuitor, maistrul militar Valentin Bora, este una buna, acesta facand deja cativa pasi.

Cei doi militari sunt singurii supravietuitori din echipajul de 10 persoane aflat la bordul unui elicopter militar de evacuare medicala, care s-a prabusit pe 21 noiembrie, in timpul unei misiuni. Ceilalti opt militari aflati in elicopter au decedat, printre acestia aflandu-se si medicul militar cpt. dr. Rares Cosmin Moldovan.

 


Adaugati un comentariu


 

*