Criza de medici din spitale și din mediul rural, aruncată de ministrul Rafila în „curtea” autorităților locale

18 ianuarie 2025 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății susține că pentru atragerea medicilor tineri, inclusiv în mediul rural, autoritățile locale trebuie să se implice mai mult și le transmite că „nu este suficient să pui un anunț pentru un post”.

 

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, prezent la Iași, la o conferință privind gestionarea virozelor respiratorii, a răspuns și unor întrebări ale jurnaliștilor, cu privire la problemele cu care se confruntă sistemul medical.

Una dintre problemele abordate a fost criza de medici, despre care ministrul Sănătății a afirmat că se datorează incapacității autorităților locale de a-i atrage, în contextul în care „avem, în momentul de față, în România, 21.000 de medici rezidenți”. Potrivit ministrului, România este „una dintre țările din Uniunea Europeană în care reforma de resurse umane se desfășoară rapid, cu sprijinul universităților. Ne dorim ca acești medici rezidenți, în momentul când termină specialitatea, să rămână în țară și mai ales să meargă în alte localități decât în centrele universitare”, dar este necesar ca și autoritățile locale să se implice în atragerea lor, a declarat Rafila.

 

Ministrul Sănătății a precizat că, în București sunt aproape de trei ori mai mulți medici decât media Uniunii Europene, iar în centre universitare precum Iașiul sau Clujul sunt de aproape de două ori mai mulți, în timp ce în multe județe și localități, numărul de medici nu atinge nici măcar jumătate din media UE.

„Singurul lucru care poate face posibilă atragere a tinerilor medici să profeseze și în localitățile care, aparent, sunt mai puțin atractive, este implicarea autorităților locale, care trebuie să aibă o politică proactivă, să aibă un contact permanent cu Universitatea de Medicină și Farmacie sau Facultatea de Medicină cea mai apropiată, să invite tinerii rezidenți în localitatea în care ei au oportunități pentru acordarea de servicii medicale, să vadă care sunt condițiile de muncă și condițiile sociale și felul în care pot să îi atragă, pentru că nu este suficient să pui un anunț pentru un post”, a spus ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

 

Pentru exemplificare, ministrul a menționat un oraș mic din Maramureș, unde primarul s-a implicat și a reușit să atragă mai mulți medici tineri.

Eu am fost într-o localitate mică, într-un oraș din județul Maramureș, Vișeu se numește. Și acolo erau mulți medici tineri. L-am întrebat pe primar cum a făcut. A mers la Cluj, a discutat cu cei de la UMF Cluj și a adus medici tineri să vadă cum se poate lucra aici. Aveau clădiri noi, facilități foarte bune pentru medici și pacienți, iar medicii tineri s-au dus acolo. E un lucru lăudabil, dar repet, ca să atragi un medic să lucreze într-o localitate nu e suficient un anunț într-un ziar, sau pe la un avizier – «scoatem un post la concurs». Bun, și mai departe? Nu cred că cineva își proiectează viața profesională și personală doar în legătură cu un anunț. Trebuie să interacționezi cu tinerii medici și să-i convingi de ce să vină într-o comunitate. Și încă ceva, în momentul când vin, trebuie să faci eforturi ca ei să devină parte a comunității”, a subliniat ministrul Alexandru Rafila.

 

Ministrul Sănătății a recunoscut însă că „avem o problemă legată de medicina de familie”, în contextul în care, o treime dintre medicii de familie vor ieşi la pensie în următorii cinci ani, dar spune că pregătirea specialiștilor în acest domeniu nu se poate face „peste noapte”.

Sunt, în total, aproximativ 11.000 de medici de familie în momentul de faţă. Noi trebuie să putem să pregătim un număr de medici de familie, încât să existe o rată de înlocuire de unu la unu. În ultimii doi ani, am crescut substanţial numărul de rezidenţi în medicina de familie, dar lucrul ăsta nu se poate face decât în colaborare cu universităţile de medicină. Fiecare universitate are o anumită capacitate de pregătire. Dacă ai nevoie de o mie şi tu nu poţi pregăti decât 200, nu poţi peste noapte să rezolvi. E nevoie de cadre didactice, de spaţii”, a afirmat ministrul Rafila.

Ministrul admite că pregătirea medicilor rezidenţi pe specialităţi trebuie să ţină seama de nevoile pe care le are România și că „nu poţi să ai doar chirurgi plasticieni, dermatologi sau oftalmologi”, recunoscând că „toate specialităţile trebuie acoperite”.

 

În cadrul aceleiași conferințe, Rafila a fost întrebat dacă Ministerul Sănătății are în vedere adoptarea unor măsuri prin care să se scurteze timpul de așteptare pentru pentru investigațiile imagistice decontate de Casa de Asigurări, în contextul în care plafonul lunar se epuizează înainte de prima jumătate a lunii, iar pacienții sunt nevoiți să aștepte chiar și câteva luni pentru a putea beneficia de investigațiile de care au nevoie.

Răspunsul ministrului a fost că „listele de așteptare sunt o realitate cu care mulți dintre noi nu suntem obișnuiți. Să știți că în orice țară din Uniunea Europeană, inclusiv în Marea Britanie, listele de așteptare sunt o realitate. Acest lucru trebuie să îl înțelegem cu toții, că nu discutăm aici de urgențe, discutăm de tratamentul unor afecțiuni cronice care necesită un anume tip de investigație. Acesta este modul în care orice sistem de sănătate poate rezolva o problemă în sistemul public – prin listele de așteptare. Asta e realitatea!”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*