Cros in beneficiul pacientelor care au supravietuit cancerului de san

23 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Fondurile adunate din taxele de participare vor fi folosite pentru acoperirea costurilor necesare achizitiei de protezelor mamare externe, in conditile in care interventiile chirurgicale de implant sunt decontate de CNAS, insa perioada de asteptare poate ajunge chiar si la doi ani.

 

cros casiopeeaAutoritatile din Sanatate au prezentat ca pe o mare realizare faptul ca operatiile de implantare a protezelor mamare au fost introduse pe lista cheltuielilor decontate de CNAS in cadrul Programului National de Oncologie. Ca si in cazul tratamentului oncologic gratuit, insa, pentru care pacientii trebuie sa astepte aprobari circa trei luni, si pacientele care au suferit masectomii pot astepta chiar si doi ani pentru a beneficia gratuit de o astfel de operatie. Aceasta, pentru ca procedurile de inscriere si aprobare sunt anevoioase, iar cererea este foarte mare. Pacientele sunt astfel trecute pe liste de asteptare.

O alternativa pentru aceasta perioada de asteptare sunt protezele externe, costurile unei astfel de proteze de calitate si a accesoriilor necesare purtarii acesteia depasind 150 de euro. Sunt multe paciente care nu isi permit o astfel de cheltuiala, iar in ajutorul lor, asociatia umanitara Casiopeea va organiza sambata, in Parcul Tineretului  din Capitala, o actiune caritabila la care sunt asteptati peste 3.000 de participanti.

Totodata actiunea va incuraja si miscarea in aer liber, fiind si in beneficiul particpantilor care se pot inscrie pentru a alerga in cadrul unui cros ce va avea loc incepand cu ora 10.00, startul urmand a se da la intrarea in parc dinspre liceul Sincai.

 

Dr. Marina Otelea

Dr. Marina Otelea

Inscrierea la cros se face pe baza unei donatii de 5 lei pentru copii, 20 de lei pentru adolescenti si 40 de lei pentru adulti, intreaga suma stransa, la final, urmand a fi folosita pentru achizitionarea de proteze care vor fi oferite pacientelor care au suferit masectomii.

„Fiecare cicatrice inseamna o viata diferita de cea de dinainte de operatie, iar protezele sunt costisitoare si listele de asteptare pentru decontare se pot intinde pe ani intregi. Noi credem ca readaptarea la propria viata este un proces care merita la fel de multa atentie ca vindecarea in sine, de aceea va invitam la cros in numar cat mai mare”, este invitatia adresata de dr. Marina Otelea, presedintele asociatiei, catre toti cei care doresc sa participe la corsul de maine dimineata.

 

mamografieAceasta spune ca protezele externe au mai mult decat un beneficiu estetic, impactul lor simtindu-se asupra fizicului si psihicului, in egala masura. O proteza de calitate impiedica presiunea asupra coloanei vertebrale, dar mai ales, este un accesoriu crucial in redobandirea feminitatii si a increderii in sine. „In Romania, numarul femeilor diagnosticate cu cancer mamar il depaseste cu mult pe cel al mediei europene, mai ingrijorator fiind faptul ca peste 75 la suta din romance ajung pe masa de operatie, din cauza depistarii tarzii a bolii. Din pacate, pentru multe dintre ele, greutatile nu se opresc, odata cu operatia si vindecarea”, a mai declarat Marina Otelea.

Crosul de maine va fi urmat de o alta actiune de solidaritate cu pacientele care au supravietuit cancerului mamar, fiind vorba de Marsul Familiei. Acesta va consta intr-o plimbare in semn de solidaritate, la care participantii sunt asteptati sa vina impreuna cu toti membrii familiilor lor.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*