Crucea Rosie organizeaza primul Salon National de Arta Fotografica

Este vorba despre o competitie in care vor fi inscrise fotografii avand ca tematica activitatea Crucii Rosii, evenimentul marcand implinirea a 140 de la infiintarea organizatiei in Romania.

 

crucea rosie galaAnul acesta se implinesc 140 de ani de la infiintarea Societatii Nationale de Crucea Rosie din Romania. Cu aceasta ocazie, cea mai veche si mai cunoscuta organizatie umanitara din tara organizeaza o serie de actiuni pentru a marca evenimentul. Printre acestea se va numara si un eveniment inedit, pentru prima data Crucea Rosie se va implica in organizarea unui festival national propriu de fotografie, care ii va purta numele. Salonului National de Arta Fotografica Crucea Rosie va avea loc la data de 28 septembrie, in Bucuresti, iar expozitia va fi urmata de un vernisaj in Beijing, in data de 28 noiembrie.

Este o competitie adresata tuturor fotografilor amatori si profesionisti care doresc sa isi regaseasca lucrarile expuse in cadrul salonului, acestia fiind invitati sa participe la concurs cu imagini alb-negru si color realizate in Romania, la activitatile Crucii Rosii Romane.

 

competitie crucea rosie (13)Acestia pot incepe chiar de pe acum sa trimita fotografiile pe adresa organizatorilor,  ultimul termen de predare a lucrarilor fiind 15 august. Jurizarea va avea loc in perioada 20 – 21 august 2016, iar anuntarea rezultatelor se va face in data de 28 august. Taxa de participare la concurs este de 50 lei si se poate achita in baza facturii emise on-line sau la una din sucursalele Unicredit Bank.

Lucrarile inregistrate vor fi codificate si jurizate fara ca membrii juriului sa cunoasca numele autorilor, iar in urma punctajelor acordate vor fi stabilite imaginile acceptate, dupa care acestea vor fi jurizate a doua oara pentru stabilirea premiilor. Evenimentul este organizat in parteneriat cu asociatia internationala Euro Foto Art, care va acorda medalii castigatorilor, in timp ce Crucea Rosie ii va recompensa cu vouchere cuprinse intre 400 si 1.000 de euro, cu care isi vor putea achizitiona aparate sau echipamente fotografice de la un magazin de profil.

 

competitie crucea rosie (5)Vernisajul din Beijing va avea loc in data de 28 noiembrie 2016, in cadrul festivitatii de lansare a primei editii a Festivalului Fotografiei Romanesti in China, organizat de Institutul Cultural Roman din Beijing, in parteneriat cu asociatia Euro Foto Art, sub patronajul Ambasadei Romaniei in China. Expozitia va deveni itineranta, urmand a fi prezentata in diferite orase ale Romaniei si Chinei.

Miscarea Internationala de Crucea Rosie si Semiluna Rosie a luat fiinta la nivel mondial in 1859, pe campul de lupta, cand un om de afaceri elvetian, Henry Dunant (1828-1910), dupa una dintre cele mai sangeroase batalii ale secolului, Batalia de la Solferino, a dorit sa salveze victimele razboiului, indiferent de tabara pentru care luptau. A improvizat un drapel cu o cruce rosie pe fundal alb si, impreuna cu un grup de oameni cu inima mare a salvat raniti de pe front, acordandu-le ajutor. Intors acasa, elvetianul a scris cartea „O amintire de la Solferino”, pe care a publicat-o in 1862. In acea perioada, la Geneva, exista Societatea pentru Bunastare Publica. La 17 februarie 1863 s-a format Comitetul International pentru Ajutorarea Ranitilor si s-a adoptat o emblema distinctiva – o cruce rosie pe fond alb (reversul drapelului elvetian) – cu scopul de a identifica si, prin urmare, de a proteja voluntarii care acorda ajutor soldatilor raniti. Astfel a luat fiinta, ca institutie, Crucea Rosie.

Societatea de Cruce Rosie din Romania s-a infiintat si a primit recunoasterea Comitetului International al Crucii Rosii la 4 iulie 1876, iar printul Dimitrie Ghica a fost primul presedinte.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*