Cu ochii’n patru pe produsele alimentare din scoli

18 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Inspectorii sanitari veterinari su inceput sa merga cu lupa prin scoli si  gradinite, dar nu-i slabesc din controale nici pe operatorii economici din domeniul alimentelor si pe crescatorii de animale care ar putea pune in pericol sanatatea consumatorilor produselor comercializate de acestia.

 

elev corn si lapteActivitatile supuse controlului sanitar si sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor (receptie, depozitare si manipulare de produse alimentare) din scoli, gradinite si crese sunt in vizorul  inspectorilor sanitari veterinari buzoieni care au demarat controale tematice si sistematice la nivelul unitatilor de invatamant. Pentru a se evita toxiinfectiile alimentare sau alte boli ce pot fi provocate de prosusele necorespunzatoare, inspectorii DSVSA controleaza atat chioscurile din incinta sau din vecinatatea scolilor si gradinitelor, cat si blocurile alimentare ale creselor, gradinitelor, internatelor, semi-internatelor sau unitatilor de catering care isi desfasoara activitatea pe raza judetului Buzau si furnizeaza produse alimementare unor unitati de invatamant.

O importanta deosebita se acorda si monitorizarii, sub aspectul respectarii normelor sanitare veterinare specifice, a derularii programului Guvernamental „Cornul si laptele” in unitatile de invatamant de pe raza intregului judet. Se urmareste, in principal, sa existe documentele de inregistrare/autorizare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor; respectarea cerintelor generale de igiena a produselor alimentare si a spatiilor de depozitare si manipulare a acestora; originea materiilor prime si a documentelor insotitoare obligatorii care atesta provenienta produselor alimentare; respectarea conditiilor referitoare la ambalarea, marcarea si etichetarea produselor alimentare; respectare conditiilor de transport, depozitare si punere in consum public colectiv a produselor alimentare ; modul de depozitare a produselor alimentare si in special a celor care necesita conditii speciale de temperatura; monitorizarea si eliminarea deseurilor si subproduselor alimentare, precum si existenta echipamentelor de protectie sanitara a personalului care manipuleaza produse alimentare de origine animala si non animala”, explica dr. Ciprian Botezatu, directorul adjunct al Directiei Sanitare veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA).

laptele-si-cornulIn functie de neconformitatile ce vor fi descoperite si gravitatea acestora in raport cu riscul pentru siguranta alimentelor si implicit cu sanatatea publica,  inspectorii sanitari-veterinari „vor manifesta toleranta zero” aplicand sanctiuni ce pot merge de la amenda contraventionala la suspendarea temporara a  activitatii si chiar inchiderea unitatilor respective.

Multe dintre contoroale vor fi efectuate de echipe mixte formate din inspectori ai DSVSA, ai Directiei de Sanatate Publica si de la Protectia Consumatorului.

In cursul lunii septembrie, inspectorii DSVSA Buzau au controlat 420 de operatori economici de pe raza judetului, care desfasora activitati din aria de competenta a institutiei. Au identificat atat abateri minore de la normele sanitare veterinare, care au impus stabilirea unor termene de remediere cu recontrol, dar si neconformitati care au impus sanctionarea, in 45 cazuri, la patru dintre acestea fiind aplicate amenzi contraventionale in valoare totala de 5.600 lei, iar la ceilalti, avertisment. Cele mai multe nereguli au constat in: etichetare necorespunzatoare, depozitarea produselor alimentare in conditii improprii, nerespectarea programului de autocontrol, nedetinerea de contracte valabile cu o unitate de neutralizare a subproduselor nedestinate consumului uman, neactualizarea documentelor sanitare veterinare specifice, lipsa procedurilor referitoare la eliminare deseurilor, imposibilitatea oferirii de garantii scriptice referitoare la activitatile de igienizare.

 


Adaugati un comentariu


 

*