Cum aplică spitalele buzoiene legea colectării deșeurilor medicale de la populație

28 august 2024 | 0 comentarii |

La opt luni de la intrarea în vigoare a Legii 169/2003, spitalele au început, treptat, să o pună în aplicare, de obicei impunând orare stricte pentru colectarea deșeurilor de medicamente. 

 

medicamente expirateLegea 269, din octombrie 2023, stabilește un nou sistem de colectare a medicamentelor expirate, de la populație. Responsabilitatea, care în varianta inițială a proiectului revenea farmaciilor și costurile trebuiau suportate de industria farmaceutică, a fost atribuită, după mai multe modificări ale actului normativ în Parlament, spitalelor publice și private, acoperirea costurilor fiind asigurată din bani publici.

Legea ar fi trebuit să se aplice de la 1 ianuarie 2024, dar Ministerul Sănătății a emis abia în luna aprilie instrucțiunile privind modalitatea de gestionare a deșeurilor de medicamente neutilizate sau expirate provenite de la populație, astfel încât spitalele să poată gestiona noul sistem. Spitalele au început, treptat, să o pună în aplicare.

Noile reglementări prevăd că în cadrul spitalelor trebuie să existe amenajări speciale pentru colectarea deșeurilor medicale de la populație, iar recipientele de colectare trebuie amplasate într-un spațiu special destinat.

 

Programul de funcționare al spațiilor de colectare a deșeurilor de medicamente de către spitale nu a fost însă reglementat, rămânând la latitudinea unităților sanitare publice și private, care au început să pună în aplicare noua lege.

Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca este primul spital buzoian care a pus la dispoziția populației, încă din luna mai, 4 cutii speciale pentru colectarea medicamentelor neutilizate şi/sau expirate. Acestea sunt amplasate la poarta 2 a Spitalului și sunt disponibile în fiecare zi de miercuri, între orele 9.00-14.00

„Medicamentele vor fi scoase din ambalajul primar (cutii) şi se vor sorta astfel: CUTIA 1 – Deșeuri de medicamente aflate în stare lichidă care sunt conținute într-un recipient cu potenţial tăietor (fiole din sticlă, seringi preumplute cu reziduu de medicament sau goale); CUTIA 2 – Deşeuri de medicamente înfoliate, flacoane sau alte forme altele decât cele lichide; CUTIA 3 – Deşeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune; CUTIA 4 – Deşeuri de medicamente citotoxice și citostatice”, se menționează în anunțul postat pe site-ul oficial al spitalului.

 

Tot în mai, Spitalul Județean de Urgență Buzău a instituit noul sistem de colectare a deșeurilor medicale de la populație. Acesta funcționează în zilele de marți și joi, între orele 10.00 – 12.00, la depozitul de deșeuri medicale al spitalului, aflat în proximitatea porții 2 a unității medicale. Imediat ce au început să afle că aici există posibilitatea de a scăpa de medicamentele expirate și alte deșeuri medicale, în recipiente speciale de colectare, buzoienii au început să se prezinte la spital cu acestea și să le deăoziteze în cutiile special amenajate în acest scop, sub supravegherea persoanelor specializate, care i-au îndrumat.

„În luna mai, pentru că a fost la început, am colectat 1,7 kg de deșeuri, dar cantitatea a crescut în iunie la 30 de kg, iar în iulie și august am colectat câte 70 de kg de medicamente expirate și alte deșeuri medicale de la populație. Noi le-am dat firmei cu care avem contract pentru reciclarea deșeurilor medicale din spital și am plătit din banii spitalului pentru neutralizare, am emis facturile, dar până acum nu ni s-a decontat nimic. Sperăm să nu mai dureze mult această situație, pentru că nu putem cheltui în acest scop banii destinați serviciilor medicale”, a precizat managerul SJU Buzău, ec. Claudiu Damian.

 

Sistemul a fost implementat și la Spitalul de Boli Cronice Smeeni, iar populația a început să afle despre această posibilitate și să aducă aici medicamente expirate sau neutilizate.

Recipientele de colectare sunt amplasate în curtea spitalului, într-un spațiu special destinat, în fostul modul COVID, luându-se în considerare accesul facil al cetățenilor, zona acoperită și monitorizată, asigurarea condițiilor igienico-sanitare. Spațiul este încuiat și monitorizat video, iar programeul de funcționare este de luni până cineri, între orele 12.00-14.00”, a precizat Marilena Dobrescu, managerul unității medicale.

Și la Spitalul Municipal Rm. Sărat se colectează medicamente expirate de la populație, într-unul dintre cele două module aflate la intraraea în unitatea medicală, în zilele de marți, joi și duminică, între orele 15.00 – 16.00, iar  populația a început să înțeleagă riscurile aruncării necontrolate a acestora.

 

La nivel național, situația este asemănătoare. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, spre exemplu, colectează deșeuri medicale, începând din luna mai, punând la dispoziția populației un punct de colectare a deşeurilor medicale, deschis în fiecare zi de miercuri, între orele 9.00 – 11.00.

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București a anunțat, săptămâna trecută, că pune la dispoziţia populației un centru de colectare a deșeurilor medicamentoase, deschis tot în fiecare zi de miercuri, în intervalul orar 12.00 – 13.00.

Există și spitale publice și private au deschis astfel de centre de colectare cu orare de funcționare mai extinse.

Toate reclamă, însă, că nu li s-au decontat facturile plătite de spitale pentru neutralizarea deșeurilor de la populație, deși legea prevede, clar, recuperarea acestor sume din fonduri publice.

 

Există patru categorii de deșeuri de medicamente care pot fi colectate în aceste centrele deschise în cadrul spitalelor: deșeuri de medicamente citotoxice și citostatice; deșeuri de medicamente de tip tablete, pastile, cutii, unguente, siropuri; deșeuri de medicamente în stare lichidă (fiole de sticlă, seringi preumplute) și deșeuri de medicamente în recipiente sub presiune (spray-uri).

Deșeurile de medicamente se colectează diferențiat de cele rezultate din activitatea medicală a spitalului, pe categorii. Astfel, deșeurile de medicamente, inclusiv de citotoxice și citostatice, se colectează în recipiente confecționate din carton sau plastic, prevăzute în interior cu sac din polietilenă, care să nu permită scurgeri de lichid. Recipientele trebuie prevăzute cu sistem antiretur, pentru a împiedica recuperarea deșeurilor.

Cele aflate în stare lichidă, în fiole din sticlă, seringi preumplute cu reziduu de medicament sau goale, trebuie colectate în  recipiente specifice acestora, prevăzute cu sistem de închidere temporară și definitivă, iar deșeurile medicale în recipiente sub presiune se colectează separat, urmând circuitul deșeurilor reciclabile.

În vederea monitorizării activităţii de preluare a deşeurilor de medicamente de la populaţie, fiecare spital desemnează o persoană responsabilă cu această activitate, iar generarea deşeurilor de medicamente de la populaţie se monitorizează de către aceasta, separat de deșeurile medicale ale spitalului. Cantităţile rezultate în urma cântăririi se consemnează în fişa de evidenţă internă a gestiunii deşeurilor a spitalului respectiv și se raportează la Direcția de Sănătate Publică (DSP), pe baza machetelor electronice de raportare, aprobate prin metodologia privind monitorizarea sistemului de gestionare a deşeurilor rezultate din activitatea medicală, elaborată anual de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). 

Deșeurile de medicale rezultate de la populație sunt medicamente cu termenul de valabilitate depășit sau care nu mai sunt utilizate, reziduuri de medicamente, medicamente care au recipiente deteriorate sau medicamente retrase de pe piață, conform noii legislații.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*