Cum influenteaza excesul de kilograme capacitatea de memorare

12 martie 2016 | 0 comentarii |

Un studiu al cercetatorilor britanici evidentiaza faptul ca pe termen lung, persoanele supraponderale au o memorie mai slaba decat cele cu greutate normala.

 

obezitateUn grup de cercetatori britanici avertizaeza, in urma unui studiu efectuat recent, ca la problemele de sanatate cauzate de kilogramele in plus, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala, bolile cardiace, se adauga si efectele asupra memoriei episodice.

In vederea realizarii studiului, oamenii de stiinta au recrutat 50 de voluntari cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, cu un indice de masa corporala intre 18 si 51. Dintre participanti, 26 aveau o greutate normala, ceilalti 24 fiind supraponderali si chiar obezi, avand un indice de masa corporala peste 25. Cercetatorii au testat memoria participantilor prin intermediul unui joc de cautare de comori pe calculator. Fiecare participant la studiu trebuia sa ascunda obiecte, pe care sa le gaseasca dupa cateva zile. Rezultatul a fost ca persoanelor cu un indice de masa corporala mai ridicat le-a fost mai greu sa descopere obiectele ascunse cu cateva zile in urma.

 

memorieCercetari anterioare sugerasera deja o legatura intre kilogramele in plus si dificultatile de invatare, insa rezultatele noului studiu confirma faptul ca greutatea excesiva are efect asupra hipocampului, regiunea cervicala stimulata in efortul de memorare. Aceasta probabilitate este deosebit de ingrijoratoare deoarece se stie ca memoria episodica influenteaza comportamentul alimentar si reglarea poftei de mancare. Prin urmare, memoria ar putea intretine obezitatea si comportamentele alimentare asociate acesteia.

O memorie episodica cu deficiente impinge persoanele supraponderale sau obeze intr-un cerc vicios, facandu-le sa manance mai mult. Daca au probleme in a-si aminti ultima masa, aceste persoane isi vor regla mai greu aportul alimentar la mesele urmatoare  si astfel se va ajunge intr-un fel de cerc vicios din care celor in cauza le va fi foarte greu sa iasa fara ajutor de specialitate.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*