Cum va gestiona CNAS banii primiti in plus, la buget

10 februarie 2017 | 0 comentarii |

Majoritatea serviciilor decontate de CNAS vor primi o parte din cele 2,27 de miliarde de lei alocati in plus fata de anul 2016, dar suma destinata tratamentelor in strainatate va fi diminuata. 

 

Radu Tibichi

Radu Tibichi

Dupa ce bugetul a fost aprobat, iar sumele propuse pentru alocare au devenit o certitudine, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat cum va gestiona fondurile suplimentare primite pentru acest an, tinand cont ca este vorba de o suma cu 2,72 de miliarde de lei mai mare decat cea alocata anul trecut.

Despre bugetul pe 2017, dr. Radu Tibichi, presedintele institutiei, a precizat ca este construit echilibrat, iar majorarea finantarii cheltuielilor se bazeaza pe estimarea cresterii veniturilor din contributiile de asigurari de sanatate si va permite un acces mai bun al asiguratilor la serviciile de sanatate”. 

In total, CNAS va dispune anul acesta de 28,81 de miliarde de lei, bugetul fiind majorat cu 10,42 la suta fata de cel din anul precedent.

In aceste conditii, fondurile suplimentare vor fi folosite pentru majorarea sumelor alocate anumitor servicii, urmand a creste totodata si valoarea transferurilor facute de la bugetul de Stat, pentru a se acoperi majorarile salariale ale personalului din spitale.

 

salon pacienti eliasGratie celor 2,72 de miliarde de lei primiti in plus, Tibichi spune ca va fi posibila o majorare cu 3,48 la suta a sumei alocate de CNAS pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare si dispozitivele medicale utilizate in spitale. Concret, fondurile alocate medicamentelor pentru pacientii inscrisi in programele nationale cu scop curativ vor creste cu 24,14 la suta, cele alocate materialelor sanitare specifice utilizate in cadrul acelorasi programe vor creste cu 8,58 la suta, in timp ce serviciile medicale de dializa peritonela vor beneficia de o majorare de 6,90 la suta. Nu in ultimul rand, vor fi majorate cu 6,88 la suta fondurile alocate dispozitivelor medicale.

Potrivit presedintelui CNAS, bani in plus vor fi alocati si spitalelor, care vor beneficia de o majorare a fondurilor de 5,63 la suta, in timp ce pentru ingrijirile medicale la domiciliu, suma totala va fi majorata cu 14,49 la suta fata de anul trecut.

 

Cabinet ambulatoriu spital R.S.3Un alt capitol la care vor fi facute majorari de buget este cel al serviciilor medicale din ambulatoriu, CNAS anuntand ca suma alocata va creste cu 9,89 la suta. Cresterea va viza atat asistenta medicala primara, care va beneficia de o majorare cu 8,33 la suta si cea clinica de specialitate, al carei buget va creste cu 13,25 la suta. Majorari de 9,36 la suta vor fi facute si pentru serviciile paraclinice, in timp ce serviciile stomatologice vor avea un buget majorat cu 5,96 la suta, iar cele din centrele medicale multifunctionale vor primi cu 14,47 la suta mai multi bani.

CNAS precizeaza insa ca vor scadea cu 34,77 la suta fondurile alocate prestatiilor medicale acordate in baza documentelor internationale, deoarece a fost depasit varful de plata a obligatiilor financiare scadente.

Totodata, institutia este autorizata sa incheie contracte in limita creditelor de angajament de 3,09 miliarde de lei, pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum si cost-volum-rezultat, aceste credite de angajament urmand sa permita finalizarea negocierilor demarate pentru ariile terapeutice oncologie si hepatite virale cronice.

 


Categorii: Actual, Institutii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*