DailyBusiness: Generatia modificata genetic. Mina de aur pentru agricultura sau pericol de cancer?

23 mai 2013 | 0 comentarii |

Organismele modificate genetic (OMG) dauneaza grav sanatatii, potrivit activistilor care militeaza pentru interzicerea cultivarii acestora in Romania.

 

Sunt OMG-urile un pericol real pentru sanatatea umana sau un potential de dezvoltare a agriculturii ignorat de romani? 

Vecinii maghiari au distrus 400 de hectare de culturi de porumb, dupa ce au constatat ca au fost cultivate cu seminte modificate genetic, declarand razboi gigantului biotehnologic Monsanto, potrivit unor informatii aparute in presa in aceasta saptamana.

In timp ce ungurii au interzis OMG-urile, in Romania se cultiva porumb modificat genetic pe o suprafata controlata de 1.050 de hectare.

Reprezentantii unor patronate romanesti din agricultura sustin ca interzicerea cultivarii OMG-urilor nu ar avea niciun efect asupra sanatatii romanilor ci doar i-ar afecta pe producatorii autohtoni si i-ar favoriza pe cei din SUA si Europa, pentru  ca oricum, consumam in fiecare zi produse care contin, de exemplu, soia modificata genetic, numai ca aceasta nu mai este produsa pe plan local, ci importata din America.

Fermierul roman are o subventie de 120 de euro la hectar, cel bulgar de 160 de euro, cel ungar de 200, cel german de 600 iar cel francez de 640 de euro. Acestia sunt bani europeni dar care nu se distribuie egal”, atrage atentia Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR).

El explica dezavantajarea Romaniei la impartirea banilor prin faptul ca daca ar fi sprijinita la fel de mult, tara noastra ar putea deveni cea mai mare producatoare a zonei agricole din UE.

Iar cand Romania ar produce peste 80 de milioane de tone de cereale, ar crea probleme sociale in alte tari, unde fermierii traiesc din agricultura”, a mai spus Matei.

 

Riscurile alimentatiei modificate genetic

Printre efectele nocive ale hranei pe baza de OMG Raluca Dan a mentionat periclitarea sanatatii.

Un studiu din septembrie 2012 arata ca, in urma consumului de OMG, in 96% dintre cazuri au rezultat tumori. Mamare la femele si la aparatele de reproducere la barbati. Afecteaza functiile de baza ale organismului”, a mai spus reprezentanta Eco Ruralis.

Ea a mentionat ca acest studiu, care s-a intins pe o perioada de doi ani, demonstreaza clar efectul OMG asupra sanatatii umane.

Pe langa efectul asupra sanatatii umane, Raluca Dan a mentionat riscurile asupra mediului. „Afecteaza panza freatica. Contamineaza apa. In SUA, erbicidul a ajuns in apa potabila, depaseste limitele normale”, a mentionat activista.

Ea a adaugat ca OMG-urile nu sunt bune nici pentru biodiversitate, deoarece ataca orice daunator iar alta cultura poate fi contaminata.

Mai mult decat atat, productivitatea nu este cu mult mai ridicata decat in cazul culturilor tranditionale, cel putin in cazul porumbului. Pentru ca fermierul are nevoie si de erbicidul de la Monsanto pentru cultivarea acestui soi, profitabilitatea lui scade, a mai spus Raluca Dan, precizand ca in timp OMG-urile se adapteaza si au nevoie de erbicid din ce in ce mai puternic.

Comparand cu soiurile locale, care au material genetic adaptat zonei respective, automat acel soi local va rezista mult mai bine decat o saminta produsa in laborator”, a spus reprezentanta Eco Ruralis.

 Articolul original in Dailybusiness.ro


Categorii: Mass-media

Adaugati un comentariu


 

*