DailyBusiness: Mana cereasca pentru asiguratori: Fara decontari, spitalele private isi pierd clientii

31 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Piata asigurarilor private de sanatate ar putea fi sustinuta in acest an de hotararea luata de Ministerul Sanatatii, respectiv de taierea decontarilor pentru interventiile din spitalele private. Astfel, pentru a beneficia de unele interventii gratuite in clinicile private, mai multi romani ar putea incheia polite facultative.

 

Masura sistarii contractelor pe care Casa Nationala de Asigurari (CNAS) le incheia cu spitalele private se refera strict la partea de spitalizare si interventii chirurgicale, nu la tratamentul ambulatoriu. Astfel, doar analizele, consultatiile, investigatiile si unele tratamente usoare vor fi in continuare „compensate” si la privat.

De asemenea, pacientul va plati, din luna martie a acestui an, o suma modica (coplata) pentru servicii asigurate in spitale, cu exceptia celor de urgenta, conform scrisorii de intentie convenita de Guvern cu FMI.

Tiberiu Maier, vicepresedinte Signal Iduna, a aratat ca va exista un impact mixt pe piata asigurarilor private de sanatate in cazul in care se taie decontarile catre spitalele private.

Exista un impact mixt. Pe de o parte, vor creste preturile interventiilor in privat, deci si costul asigurarilor pe care le oferim”, a declarat Maier.

Pe de alta parte, absenta decontarilor statului pentru spitalele private ar putea creste apetitul acestora si al pacientilor pentru asigurarile private”, a adaugat el.

Vicepresedinte Signal Iduna estimeaza piata de asigurari private de sanatate la circa 20 milioane de euro.

Acesta a subliniat ca cel mai important factor din evolutia pietei medicale si de sanatate din Romania va fi in continuare legea sanatatii, indiferent de prevederile sale finale.

Reforma continua a acestui domeniu va creste competitivitatea dintre furnizorii de servicii medicale si va crea un mediu de administrare mai eficient. In plus, aceste dezbateri publice fac cunoscute situatiile cu care se confrunta pacientii si oamenii incep sa inteleaga ca mediul privat este alternativa potrivita si accesibila pentru problemele cu care se confrunta sistemul medical de stat”, a spus Tiberiu Maier.

El se asteapta ca multi angajatori sa opteze si in 2013 pentru asigurari private de sanatate, contribuind la cresterea accentuata a pietei.

Studiile arata ca romanii isi acopera inca nevoia de sanatate preponderent apeland la serviciile oferite de sistemul de stat, dar si ca utilizarea serviciilor medicale private creste rapid. Spre exemplu, in 2011, peste 84% dintre bucuresteni apelasera la serviciile unei clinici sau ale unui cabinet medical privat (Raport Mediubus 2011, realizat de Mednet).

*Citeste articolul complet pe DailyBusiness


Categorii: Financiar, Mass-media

Adaugati un comentariu


 

*