Daniel Bran, noul președinte al APMGR
Cu peste 20 de ani în industria farmaceutică, Daniel Bran, Country Directorul Accord Healthcare, a fost ales în funcția de președinte al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) anunță că Daniel Bran a fost ales, de Adunarea Generală a asociației, în funcția de președinte, pentru următorul mandat. Membrii APMGR aleg, odată la doi ani, un Consiliu Director format din cinci membri, condus de un președinte și un vicepreședinte.
Cu peste 20 ani de experiență în industria farmaceutică, Daniel Bran ocupă în prezent funcția de Country Director la Accord Healthcare, iar în prealabil a lucrat în companii precum Sandoz, Teva, GlaxoSmithKline.
„Este o onoare și o mare responsabilitate să coordonez activitatea APMGR într-un context atât de provocator pentru industria farmaceutică. De la politica de prețuri și taxa clawback, până la reglementările care amenință disponibilitatea medicamentelor accesibile, avem de gestionat provocări esențiale”, spune Daniel Bran, noul președinte APMGR.
Principalul obiectiv al noii conduceri a APMGR este de a consolida accesul pacienților la medicamente esențiale și de a susține un cadru legislativ predictibil și sustenabil pentru producătorii români de medicamente generice și biosimilare.
„Îmi propun ca împreună cu colegii mei, să colaboram activ cu autoritățile pentru a asigura un cadru legislativ stabil și echitabil, care să permită pacienților români accesul la medicamente sigure și la prețuri accesibile. Sănătatea pacienților trebuie să fie o prioritate națională”, a mai spus Daniel Bran.
Daniel Bran preia atribuțiunile de președinte de la Simona Cocoș, Director General Zentiva, care a condus asociația în ultimele două mandate și rămâne în bordul APMGR. Din noul Consiliu Director mai fac parte Arina Gholmieh vicepreședinte și Vasileiou Theodoros și Mihai Fugarevici, membri.
Industria medicamentelor generice asigură tratamente esențiale pentru milioane de pacienți din România, dar se confruntă cu provocări majore care pot afecta aprovizionarea și accesibilitatea tratamentelor. Una dintre problemele stringente rămâne taxa clawback, care a devenit o povară financiară insuportabilă pentru producători. În prezent, 90% dintre medicamentele generice au prețuri sub 50 de lei, iar orice creștere a costurilor ar putea duce la retragerea acestora de pe piață.
O altă provocare majoră este Directiva UE privind epurarea apelor uzate urbane, care prevede taxe suplimentare pentru industria farmaceutică. Această măsură ar putea determina închiderea unor fabrici de medicamente din România și relocarea producției în afara Uniunii Europene, punând în pericol accesul pacienților la tratamente accesibile.
* Înființată în 2009, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România reprezintă producătorii de medicamente generice și biosimilare din România și promovează politici publice să asigure accesul pacienților la tratamente esențiale și să sprijine dezvoltarea industriei farmaceutice locale.