De Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului la Sân, pacientele cer acces la screening și tatament

1 octombrie 2024 | 0 comentarii |

Prima zi a lunii octombrie este, la nivel mondial, dedicată luptei împotriva cancerului la sân, a doua cauză de mortalitate la nivel global și principala cauză de deces prin cancer la femei.

 

Recunoscută și sub denumirea de luna roz, luna octombrie este luna în care femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, iar Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului la Sân, marcată pe 1 octombrie, este un bun prilej pentru a le reaminti femeilor și familiilor lor că, printr-un control medical realizat la timp, cancerul poate fi descoperit și vindecat. Conform unei statistici a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2022, cancerul de sân a fost cel mai frecvent cancer la femei în 157 de țări din 185 analizate și nu există teritoriu în care să nu apară.

Cancerul de sân este al doilea cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat, după cancerul de piele, și principala cauză de deces prin cancer la femei, cu aproximativ 95.000 decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de prin cancer – locul 3 (după cel pulmonar și cel colo-rectal), ceea ce înseamnă că un procent important dintre persoanele diagnosticate cu cancer la sân pot fi tratate și vindecate. Și bărbații pot fi afectați de cancer de sân, însă în cazuri rare.

 

Cele mai recente estimări ale Uniunii Europene arată că, în următoarea perioadă, 31% dintre bărbați și 25% dintre femei prezintă riscul de a dezvolta o formă de cancer înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani (conform Joint Research Centre – Comisia Europeană). În UE, cancerul de sân ocupă locul 1 ca număr de cazuri de cancer nou-apărute și, conform Globocan, a rămas în această poziție încă din 2017. Din totalul cazurilor nou descoperite, cancerul de sân la femei reprezintă 26,8%, cancerul colo-rectal 11,6%, cancerul de col uterin 7,1%, iar cancerul pulmonar 6,8%.

Deși incidența cancerului de sân a crescut în ultimul deceniu, numărul de decese au scăzut, pentru că au fost diagnosticate la timp și tratamentul este mai eficient, informează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), care susține „efortul global de combatere a cancerului, militând pentru a elimina inegalitățile de acces la servicii de sănătate de egală calitate și siguranță”.

 

În România, potrivit ECIS European Cancer Information System, în anul 2022 s-au înregistrat 12.685 cazuri noi de cancer de sân, cu o incidență standardizată pe grupe de vârstă de 69,4%  și 3.877 decese, cu o mortalitate standardizată pe grupe de vârstă de 16,6%.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenția asupra importanței prevenției și a diagnosticării precoce a cancerului de sân și subliniază nevoia majoră de suport acordată persoanelor diagnosticate cu acest tip de cancer, inclusiv cancer de sân metastatic. „Șansa de supraviețuire crește considerabil dacă boala este depistată în stadiile incipiente. Romania, deși are una din cele mai scăzute rate incidenţă a acestei afecțiuni, comparativ cu media europeană, are o rată standardizată a mortalității prin cancer de sân mai ridicată decat media europeană. De asemenea, rata de screening mamografic la femeile cu vârsta cuprinsă între 50-69 de ani (cele mai predispuse) este cea mai scăzută din Europa, de doar 9% (comparativ cu 60% media europeană).  Din păcate, în lipsa unor programe de screening coerente, aproape 90% din cazurile de cancer de sân sunt depistate în stadii avansate (II, III, IV)”, atrage atenția FABC.

 

Cezar Irimia

Prin campaniile desfășurate la nivel național, FABC își propune să informeze și să educe publicul cu privire la importanța controlului medical periodic, a autoexaminării și a accesului la tratamente inovatoare și să susțină pacienții depistați cu această afecțiune.

Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) reprezintă una dintre cele mai agresive forme ale cancerului de sân și cel mai dificil de tratat, chiar și în stadiile inițiale, prezentând un impact semnificativ asupra femeilor din România. Această formă de cancer apare cel mai des la femei tinere, sub 50 de ani. Este esențial să conștientizăm că un diagnostic timpuriu poate salva vieți. Femeile trebuie să fie informate și să înțeleagă că sănătatea lor este o prioritate. Este vital, de asemenea, să asigurăm accesul tuturor pacienților la investigații de specialitate și tratamente moderne. Pentru cancerul de sân triplu negativ depistat în stadii timpurii pacientele ar putea avea acces la opțiuni de tratament cu intenție curativă, iar pentru cazurile avansate ar putea beneficia de tratamente noi care reduc riscul de recurență și riscul de deces. Cu toate acestea, indicația pentru imunoterapie se află, de peste un an, în așteptarea includerii în compensare, întârziind șansele de supraviețuire și recuperare a pacientelor”, afirmă Cezar Irimia, președintele FABC.

 

În această lună, FABC organizează o serie de evenimente și activități dedicate pacienților și familiilor acestora, precum și specialiștilor din domeniul sănătății, care includ seminarii online, sesiuni de informare despre prevenție și tratament, dar și întâlniri cu medici oncologi și supraviețuitori ai cancerului de sân.

Federația face, de asemenea, un apel către autorități, să sprijine dezvoltarea programelor de screening național și să asigure acces egal la investigații și tratamente de ultimă generație pentru toți pacienții oncologici.

Împreună putem face diferența. Trebuie să continuăm să luptăm pentru o societate în care nicio femeie nu își mai pierde viața din cauza acestei boli devastatoare. Prevenția și accesul la tratament nu ar trebui să fie un privilegiu, ci un drept fundamental al fiecărei persoane,” a adăugat președintele FABC.

 

De Ziua națională a luptei împotriva cancerului de sân Fundația Renașterea îmbracă în roz Academia Română, cea mai prestigioasă instituție de cultură, știință și artă din România, iar imaginea Academiei Romane Roz va fi transmisă în direct, de Time Square din New York.

Tot în această zi a fost inaugurată și unitatea mobilă pentru mamografii digitale a Fundației Renașterea, care va merge în orașele mici și în zone rurale.

Fundația Renașterea își continuă misiunea. De 23 ani salvăm vieți, oferim servicii medicale gratuite femeilor din zone rurale și defavorizate, promovăm prevenția, susținem pacientele oncologice. Este alături de noi și prima pacientă diagnosticată cu cancer la centrul medical Renașterea în urmă cu 21 de ani. Aceste vieți salvate ne dau energia să continuăm. Continuăm tradiția și inaugurăm o noua unitate mobilă cu mamograf digital. De Ziua mondială de lupta împotrivă cancerului de sân, le reamintim tuturor femeilor că un control medical anual le poate salva viața”, a afirmat Mihaela Geoană, fondatoarea Fundației Renașterea.

 

Tipurile de cancer de sân sunt clasificate în funcție de țesuturile afectate: Carcinom ductal infiltrativ – cel mai frecvent tip de cancer mamar invaziv, reprezentând 70% – 80% din leziunile invazive; Carcinom lobular infiltrativ – cuprind aproximativ 8% din cancerele de sân invazive; Carcinom mixt ductal/lobular – cuprind 7% din cancerele de san invazive; Alte tipuri – carcinoame metaplazice, mucinoase, tubulare, medulare și papilare.

În funcție de prezența sau absența markerilor moleculari pentru receptorii de estrogen sau progesteron și de factorul de creștere epidermic uman 2 (HER2), există HER2 negativ (70-80% dintre pacienți); HER2 pozitiv (15-20%) și Triplu negativ (13% -15%).

Semnele și simptomele cancerului de sân sunt: apariția unui nodul (în general nedureros, dur și neregulat, dar există tumori moi, globulare și bine definite); edemul cutanat (pe piele), asemănător cojii de portocală; retracția pielii; durere; inversarea mameloanelor; hiperemia; peeling sau ulcerație a mamelonului, ganglioni limfatici măriți la axilă, secreție papilară, de obicei transparentă dar poate fi roz sau roșiatică din cauza prezenței globulelor roșii din sânge.

 

Un nodul sau orice alt simptom care este suspect, la nivelul sânilor, trebuie investigat pentru a se confirma dacă acesta reprezintă sau nu cancer de sân. Pe lângă examinarea clinică a sânilor, se pot recomanda teste imagistice – mamografie, rezonanță magnetică (RMN). Cancerul de sân se poate depista în stadii incipiente, în majoritatea cazurilor. În acest fel se poate crește șansa de vindecare. Se recomandă ca mamografia, femeilor cu vârste cuprinse între 50-69 de ani, la fiecare doi ani.

O formă de prevenire secundară este identificarea cancerului de sân în stadiile incipiente, prin screening (identificare în stare preclinică) și diagnosticare precoce. Diagnosticul se poate confirma doar prin biopsie. Diagnosticul precoce permite terapii mai simple, cu o contribuție la reducerea stadiului cancerului.

În funcție de localizare, tipul de cancer și extinderea bolii, medicul alege cea mai potrivită terapie. În România se oferă toate tipurile de intervenții chirurgicale (mastectomii, intervenții chirurgicale conservatoare și de reconstrucție a sânilor), pe lângă radioterapie, chimioterapie, terapie hormonală și tratament cu anticorpi.

Este foarte important ca femeile să fie conștiente de orice modificare care apare la nivelul sânilor.  Atunci când o femeie își cunoaște bine sânii și este familiarizată cu ceea ce este normal pentru ea, poate fi conștientă de aceste schimbări și poate apela la medici  pentru investigații.

 

Surse: INSP, OMS, FABC

 


Adaugati un comentariu


 

*