Preocupări pentru integrarea și sănătatea refugiaților ucraineni în România

4 iulie 2023 | 0 comentarii |

Agenția ONU pentru refugiați a lansat, astăzi, Campania „Născut în Ucraina. Regăsind speranța în România”, iar Biroul OMS pentru România a organizat, săptămâna trecută, un workshop pe tema modalităților de consolidare a acoperirii vaccinale pentru refugiații ucraineni.

 

Astăzi, Agenția ONU pentru refugiați a lansat o campanie de comunicare ce explorează modul în care refugiații ucraineni din România reușesc să se adapteze și să se integreze în societatea românească, aducând o plusvaloare prin cunoștințele și abilitățile lor.

Campania „Născut în Ucraina. Regăsind speranța în România” pornește de la solidaritatea fără precedent de care au dat dovadă românii care au primit refugiați din Ucraina și își propune să reflecte realitatea vieții acestora în România.

De-a lungul campaniei – derulată pe rețelele sociale, în mass-media și prin mesaje outdoor – relatările vor pune în lumină reziliența și efortul ucrainenilor de a se adapta într-o altă țară, departe de casă, prin exemple personale care inspiră. Poveștile acestor oameni – de la copii de școală și până la adulți cu vârste mai înaintate – arată provocările și obstacolele pe care le-au depășit părăsindu-și țara și adaptându-se la noua lor viață în România”, transmite agenția.

 

Mulți refugiați din Ucraina își amintesc primirea călduroasă de care au avut parte când au venit în România și sunt recunoscători pentru oportunitatea de a se integra, contribuind la bunăstarea societății românești prin aptitudinile și cunoștințele lor, precum și prin schimburi culturale și dezvoltarea unui simț al comunității alături de poporul român.

„Această campanie este povestea întâlnirii și creării unor legături între refugiați și comunitatea care i-a găzduit. Valul de solidaritate și uriașa generozitate arătată de cetățenii români vor rămâne în memoria tuturor. Românii i-au ajutat pe ucraineni când aceștia au avut cea mai mare nevoie. Vedem zi de zi exemple de comunități primitoare și suntem încrezători că românii vor continua să îi sprijine pe refugiați în drumul lor către incluziune. Astăzi, ucrainenii contribuie la prosperitatea țării care i-a primit cu brațele deschise și își exprimă aprecierea cu un sincer «Mulțumesc!»”, a declarat Pablo Zapata, Reprezentantul UNHCR în România.

 

Campania, derulată pe rețelele sociale, în mass-media și prin mesaje outdoor, va evidenția tot ceea ce s-a realizat până acum în acțiunile de mobilizare pentru refugiați, cu accent pe pașii următori, pornind de la spiritul umanitar și solidaritatea poporului român.

Din februarie 2022, peste 3,7 milioane de refugiați au trecut granițele din Ucraina și Moldova către România.

La data de 30 iunie 2023, aproximativ 94.000 de refugiați din Ucraina erau în continuare înregistrați în România, în timp ce majoritatea au plecat către alte țări.

Aproximativ 6,3 milioane de refugiați au părăsit Ucraina și sunt acum găzduiți în Europa și în alte țări din lume.

Informații suplimentare / materiale multimedia de sprijin: UNHCR publică în mod susținut studii, chestionare, reportaje și informații prin site-ul local al UNHCR și pe portalul de date UNHCR; Raportul UNHCR de Tendințe Globale și pachetele multimedia aferente sunt disponibile pe pagina media a UNHCR.

Credit foto: UNHCR/Ioana Moldovan

 

Săptămâna trecută, reprezentanții Biroului OMS pentru România (World Health Organization Office for Romania) au organizat, în parteneriat cu Asociatia Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), sub patronajul Ministerului Sănătății și cu sprijinul Senatului României, Colegiului Medicilor din România și Ordinului Asistenților Medicali din România, workshopul „Modalități de consolidare a acoperirii vaccinale pentru refugiații ucraineni”, dedicat medicilor de familie din România.

Cu o sală plină de experți români și internaționali, dar și profesioniști din domeniul sănătății, evenimentul a facilitat discuții extraordinare, care ne aduc mai aproape de abordarea principalelor bariere în calea acoperirii vaccinale a refugiaților și de protejarea progreselor de sănătate publică realizate în ultimii 75 de ani de OMS, reiterând importanța imunizării”, au transmis reprezentanții Biroului OMS din România, pe pagina de facebook.

Printre cei prezenți s-au numărat dr. Caroline Clarinval, reprezentant OMS; prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății; prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României; prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România; dr. Valeria Herdea, președintele AREPMF.

Foto: Biroul OMS pentru România/Facebook


Adaugati un comentariu


 

*