Activitatea fizică, alternativă sănătoasă pentru vacanță, promovată de DSP Buzău

5 iulie 2023 | 0 comentarii |

Sub sloganul „60 de minute pe zi pentru sănătatea ta!”, DSP Buzău organizează, pe tot parcursul lunii iulie, activități interactive în aer iber, prin care este promovată mișcarea ca „regulă de aur” pentru o viață sănătoasă.

 

Este vacanță, iar cei mai mulți dintre copii își petrec timpul liber în fața calculatorului sau pe diferite gadgeturi, în loc să profite de multiplele posibilități de a face mișcare, extrem de necesară pentru a crește sănătoși.

Medicul Loti Popescu, specialist sănătate publică, Master European Promovarea Sănătății si Educație pentru Sănătate și coordonator al Departamentului de Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău, s-a gândit că prin Campania Națională „Promovarea activității fizice ar putea veni în sprijinul copiilor și tinerilor prin activități interactive petrecute în aer liber, prin care să fie îmbinate eficient, mișcarea și educația pentru o viață sănătoasă. „Ultimele evaluări privind nivelul de activitate fizică al copiilor și adolescenților din România arată o tendință în creștere a sedentarismului în rândul copiilor și tinerior, iar dacă nu ne mobilizăm cu toții și nu facem ceva pentru a-i atrage către mișcare, riscăm să-i vedem transformați în tineri și adulți cu mari probleme de sănătate”, a atras atenția specialistul DSP.

 

Campania, care se derulează sub sloganul „60 de minute pe zi pentru sănătatea ta!”, se adresează în special copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, dar și părinților acestora. Este important să conștientizăm că activitatea fizică regulată în rândul copiilor și adolescenților aduce numeroase beneficii: crește rezistența generală a organismului, în special a sistemului cardiovascular, respirator și locomotor, stimulează activitatea sistemului nervos contribuind la îmbunătățirea rezultatelor școlare și la  dezvoltarea abilităților practice și scade riscul de obezitate, care a devenit îngrijorătoare la noi în țară”, a explicat dr. Loti Popescu.

Specialistul DSP a discutat cu conducerea Inspectoratului Școlar, a explicat ce dorește să facă împreună cu elevii din școli și a găsit deschidere, iar în urma lansării în școli, a invitației de a participa la acțiunile DSP, a avut un fed-back pozitiv. Zeci de elevi, cadre didactice și asistentele medicale de la Școala generală nr. 7, Colegiul Mihai Eminescu și Colegiul B.P. Hasdeu au format grupuri și s-au înscris la aceste activități. „Au fost și părinți care și-au înscris copiii individual, acolo unde nu s-au constituit grupuri în școli, iar o primă întâlnire a avut loc la începutul acestei săptămâni, în Parcul Crâng”, a menționat medicul.

 

Acțiunea, desfășurată interactiv, a avut atât o componentă informativ-educativă, cât și una practică, prin abordarea a diferite forme de mișcare în aer liber. Copiii s-au arătat foarte interesați să descopere cum funcționează corpul lor și ce organe beneficiază de pe urma mișcării. Au fost lăsați să descopere singuri aceste beneficii, pe care ulterior, medicul Loti Popescu și asistenta medicală Mihaela Ungureanu de la Școala 7 le-au explicat apoi, detaliat.

Copiii sunt dornici să știe ce se întâmplă cu corpul lor și au înțeles, fără efort, că prin activitate fizică înțelegem orice tip de mișcare a corpului, realizată cu ajutorul mușchilor scheletici, cu consum de energie. Activitatea fizică include atât practicarea diferitelor exerciții fizice și sporturi, cât și a altor forme de activitate fizică, ce pot fi realizate la școală sau în timpul liber. Mersul pe jos sau cu bicicleta, plimbarea și chiar activitățile fizice din gospodărie reprezintă formele cele mai răspândite de a fi activ, iar toate acestea înseamnă o dezvoltare armonioasă și sănătoasă”, a mai spus dr. Popescu.

 

S-a dovedit că implicarea activă a copiilor în astfel de activități are rezultate frumoase, atât pentru cultura lor generală, cât și pentru modul în care au înțeles că o viață activă și mișcarea în general, alături de o alimentație sănătoasă sunt elemente cheie ale dezvoltării lor armonioase și modul cel mai eficient de a ține bolile la distanță.

Corpul uman este conceput să se miște, să alerge, să sară, să manipuleze lucruri, însă nu ne folosim întotdeauna trupul la întregul său potențial, iar lipsa de miscare este factorul care favorizează, printre altele, obezitatea, hipertensiunea și îmbătrânirea precoce. Activitatea fizică, în schimb, întărește musculatura și articulațiile, fortifică oasele, sporește nivelul de oxigen din organism și întărește sistemul imunitar.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că cel puțin unul din patru adulți și peste 80% din adolescenți sunt insuficient de activi fizic, iar 7–8% din bolile cardiovasculare, depresii, demențe și aproximativ 5% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite dacă oamenii ar fi mai activi fizic.

De asemenea, persoanele care au un nivel corespunzător de activitate fizică au un risc de moarte prematură cu 20-30% mai redus.

 

Sedentarismul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume. Alegerea unui stil de viata inert, comod, alături de o alimentație neechilibrată, duce la boli extrem de grave. Iar faptul că 4 din 10 români sunt sedentari devine extrem de îngrijorător.

În România, rezultatele ultimelor evaluări privind nivelul de activitate fizică al copiilor și adolescenților arată o pondere în scădere a activității fizice intense față de evaluările anterioare. Dacă la vârsta de 5-14 ani, jumătate din copii fac sport sau alte activități fizice între 10 minute și 2 ore pe zi, odată cu intrarea în adolescență, nivelul de activitate fizică se reduce dramatic. La vârsta adolescenței, 73% din băieți și 87% din fete au un nivel insuficient de activitate fizică. Excesul de greutate și obezitatea în rândul adolescenților reprezintă, de asemenea, o problemă de sănătate publică din ce în ce mai îngrijorătoare”, atrage atenția specialistul DSP Buzău, care speră că pe măsură ce conștientizează beneficiile mișcării, tot mai mulți copii și adolescenți să fie atrași către astfel de activități, iar mișcarea să devină o rutină zilnică.

 

Campania „Promovarea activității fiziceare ca scop creșterea nivelului de activitate fizică regulată în rândul copiilor și adolescenților și vizează:

* Informarea publicului țintă cu privire la beneficiile activității fizice asupra sănătății fizice și mintale;

* Informarea publicului țintă cu privire la nivelurile minime de activitate fizică recomandate de Organizația Mondială a Sănătății;

* Stimularea copiilor și adolescenților în sensul identificării unor modalități de a-și petrece timpul liber într-un mod cât mai activ fizic, în acord cu vârsta, preferințele și abilitățile fiecăruia.

Părinții ar trebui să își încurajeze copiii să fie cât mai activi fizic, să îi sprijine și să le ofere posibilitatea de a participa la activități cât mai plăcute, variate și  adaptate vârstei și abilităților lor”, subliniază dr. Loti Popescu.

 

Prin mesajele sale, campania intenționează să mobilizeze tinerii spre adoptarea unui comportament cât mai activ fizic:

Încearcă să fii cât mai activ, chiar dacă nu faci minimum 60 de minute de activitate fizică zilnic!

– Puțină activitate fizică este mai bună decât deloc!

– Începe cu activități fizice cu durată scurtă și crește treptat durata activităților!

– Redu timpul dedicat activităților sedentare și cel petrecut în fața ecranelor!

Campania este coordonată, la nivel național, de Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), iar la nivel județean, de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*